Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


DIŞ GÜÇLER NEDEN BİZLE UĞRAŞIYOR

DIŞ GÜÇLER NEDEN BİZLE UĞRAŞIYOR


Bu dış güçlerin işi gücü yokta hep bizimle neden uğraşıyor? Ekonomi bozuluyor dış güçlere bahane bulunuyor. Dolar yükseliyor yine dış güçler deniyor. Son gülerde ekonomi gündeme oturdu. Seçim vaatlerinde ekonomi düzene konulacak. Cari açık kapatılacak. Enflasyon düşürülecek vaadinde bunuyor iktidar. İyide iktidara yeni mi geldiler? 16 senedir mecliste çoğunluk ellerinde ülkeyi yönetiyorlar. Her istediklerini yapabilecek güçleri de var.

Neden gerekli tedbirler alınmadı da ekonomi bu duruma geldi? Bir defa cari açığın kapatılması mümkün değildir. Hani ekonomi çok iyi idi? Herkes bizi kıskanıyordu? Hani ekonomi coşmuştu? İhracatta rekor kırıyorduk? O zaman neden cari açık veriliyor. Cari açığın tek bir sebebi var. Tarım ve hayvancılık. Tarım ürünlerinde ve hayvansal ürünlerde kendi kendine yetebilen 5 ülkeden birisi idik. Ne zaman ki? Tarım ürünleri ithal etmeye başladık. İşte o zaman ipler koptu. Üreticilerin ürünlerine gerekli ihtimam gösterilmedi. Üreticinin girdileri devamlı zamlandı. Ürünlerinden elde ettikleri gelir. Giderlerini karşılamadığı için. Üreticiler kendilerine yetecek kadar üretmeye başladılar. Tütünü, pancarı, pamuğu susamı, bitirdiler. Pancara kota konuldu.

Kotadan fazla üretenin mahsulü alınmadı. Üretici fazla ürettiği için bir nevi cezalandırıldı. Tütün işleme fabrikaları ve sigar fabrikaları satıldı. Armatörlerin gemilerinin kullandığı mazota % 50 indirim yapıldı. Fakat çiftçinin ve tarım ürünleri yetiştirenlerin mazotuna indirim yapılmadı. Armatörler kapatsın bakalım cari açığı. Tarım ürünlerini A dan Z ye ithal eder durma geldik. Hayvancılık bitirildi. Dışarıdan canlı hayvan ve hayvansal ürünler ithal edilir durma gelindi. Hiç olmayacak saman dahi dışarıdan alınır duruma gelindi. Saman arpa ve buğday saplarında olur. Buğday ve arpa üretimi olmadığın bu saman olayından anlaşılır. Üreten ülke durumdan tüketen ülke durumuna geldik.

Tarım ürünlerini ve havyasal ürünleri dışarıdan aldığımız müddetçe cari açığın kapanması mümkün değildir. Bunun yanında sanayi ürünleri de dışa bağımlı hale geldi. Ekonominin bozulmasını dış güçlere bağlayana kadar. Önce yapamadığımız şeyler bakmak gerekir. Hiç yapmayı düşünmedik. Hep satmayı düşündük. Son dönemde şeker fabrikalarında sattık. Şimdi şeker ihlal etmeye de başlayacağız. Zamanında fabrikalar satılmasaydı. Ülke bu durumlara düşmezdi. Satılan fabrikaların yerine bir tane fabrika yapılmadı. Ekonomiyi diri tutacak olan üretime yönelik fabrikalardır. Eskiden sigar bayilerinde Türkiye de üretilen ve ismi Türk olan sigaralar vardı.

Şimdi o sigaraların yerlerini yabancı marka sigaralar doldurdu. Ne imiş? Dış güçler ekonomimizi hedef almış. İktidar şapkasını çıkarıp önüne koyup ben nerede hata yaptım diye düşünmeli. Ve öz eleştiri yapmalıdır. %7 büyüyen bir ülkede ekonomi nasıl bu hale gelir. Coşan ekonomide rekor kıran ihracatta ekonomi nasıl bu hale gelir.  Bir zamanlar Tayyip Erdoğan şöyle övünüyordu. ?Bize 27 milyon dolar rezervi bıraktılar. Biz bunu 127 milyon dolara çıkardık. Biz buyuz!? diyordu. Bunun üzerine yüzlerce tesis, bina ve arazi satıldı. IMF ye borç veriyoruz denildi.

Dış borç 500 milyon dolar çıktı. Ülkeni paraları har bulup harman savruldu. Ülkeyi bu durma getiren olayları kendimiz yarattık. Libya örneği var. Libya ya uçaklar dolusu para gönderildi. Kime? Libya lideri Kaddafi´yi devirmeye çalışanlara. Nereye gitti bu paralar. Şimdi o paraları alanlar. Türkiye´yi tanımıyor. Bülten yayınladılar. Kara sularımıza ve hava sahamıza giren uçak ve gemiler vurulacaktır diye. Ne oldu bizim paracıklar?

Paramızla düşman kazandık. Kuzey Iraktaki Barzani´ye dahi para gönderildi. Dostumuz ola Suriye ile yanlış dış politika yüzünden düşman olduk milyarlar göndük. Birde itibarda tasarruf olmaz diyerek. Gereksiz lüks yaşama önem verdik. Saraylar, lüks uçaklar, lüks arabalar derken ekonomi geldi bu günkü duruma. Bunları dış güçler mi yaptı? Kendi hatalarımıza kılıf ürettik. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenler? Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 27-05-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44