Erdem Özcan "iz bırakanlar"


EDREMİT KURTULUŞ TÖRENİ NEDEN RAHATSIZ ETTİ

EDREMİT KURTULUŞ TÖRENİ NEDEN RAHATSIZ ETTİ


Edremit’te düşman işgalinden kurtarılmasının kutlanması törenlerinde kurtuluşumuzu simgeleyen gösteride siyah bir örtüyle örtülü ve zincirlenmiş bir kız mizanseni tartışma yarattı ama bu mizansen Bandırma’da da belki 60-62 yıl hep yapıldı. Sonra Yunanlılar’a ayıp! Olmasın diye kaldırıldı.

Hatta Bandırma’daki 17 Eylül Kurtuluş Bayramı törenlerinde mizansen gösteride sadece esareti simgeleyen kız değil mizansen Yunan askerleri de vardı

Hâlbuki başka ilçelerde olduğu gibi bu törenler Erdek’te halen yapılıyor.

Ne var bunda?

Bunun için bir Kaymakam görevden alınır mı?

Dikkat edilirse Edremit’teki mizansen gösteride zincirlerden kurtarılan kızımız beyaz giysileri içinde Türk bayrağını açtığı an tüm izleyen vatandaşlar coşkuyla alkışlarlarken sadece bir kişi, evet sadece bir kişi yani AKP İl Başkanı Ekrem Başaran olduğu söylenen kişi tepki gösteriyordu.

Ve bunun için bir kaymakam görevden alınıyor.

Tüm ülke 900 gün işgal altında kalmış, kurtuluşu simgeleyen mizansen bir gösteri ne anlama geldiğini idrak edemeyenler herhalde işgalden kurtulmanın ne manaya geldiğini bilmiyorlardı. … Ki, Kuvva-ı Milliye’nin kuruluşunda Ayvalık, Havran ve Edremit’in çok önemli bir yeri vardı. Kurtuluşumuzu sembolize eden mizansen bir gösteri için bir Kaymakam neden görevden alınır?

 CHP’li İl Başkanı Serkan Sarı’nın söylediği gibi; "Edremit’in de 900 gün işgal altında kaldığı günleri ve kurtuluşu anlatan bu mizansende beyaz giysisi ile aydınlık günleri ve özgürlüğü sembolize eden Türk Bayrağını kucaklamış genç kızımızın üzerine örtülen siyah örtü işgal güçlerini, bağlandığı zincirde esareti anlatmaktadır. Bu mizansen Ege’deki hemen hemen bütün ilçelerde düzenlenen kurtuluş şenliklerinde yıllardır tekrar edilmektedir. AKP’li İl Başkanı Ekrem Başaran ve Meclis Üyesi Murat Tuna anlaşılan kurtuluş şenliklerini bugüne kadar hiç izlememişler.”

Ki doğrudur Bandırma’nın kurtuluş bayramlarının kutlandığını gösteren1928 ve 1930 tarihli elimizdeki mevcut fotoğraftaki tarihe göre bakarsak Bandırma’da 63 yıldan beri kutlanan kurtuluş bayramlarında kurtuluşu simgeleyen elleri bağlı kız gösterisi hep vardı.

Bu fotoğrafın arkasına “17 Eylül 1930’da Kurtuluş Bayramı’nda Bandırma’yı temsil eden kızı Türk Askeri kurtarırken” notu düşülmüş.

Yoksa bir kadını aşağılamakla ne ilgisi olabilir?

cem odabaşıoğlu
14.09.2021 00:02:57
Bu tepkinin siyasi olduğunu düşünüyorum. Kutlama törenleri, hepimizi ilgilendiren, Ortak Paydamızdır. Neyi temsil ettiğini zaten açıklamışsınız. Varsayalım ki hatalı sunum oldu ( Yıllardır Anadolu'nun her yerinde yapıldığına göre, şikayet eden şahıs yaş itibariyle daha önce de izlemiş olması gerektiğinden hareketle) bulunduğu ilçenin Kaymakamlığı'na şikayetini iletebilirdi ve hatta parti kanallarından törenden önce de uyarı yapılır ve hata düzeltilebilirdi; KURTULUŞ konusu bu tür polemikten uzak kalırdı. Sonuç itibariyle ne oldu: Kurtuluş- Kurtuluş Savaşımız- Savaş sonrası alınan kararlar ( Doğru- yanlış) yanlış bir zeminde tartışılır hale geldi. Ve kutuplaştık, bambaşka ortamlarda kişiler küfürleştiler vs. Ne kazandık? 1. Öküz altında buzağı aramayı öğrendik. 2. Gençler toplumsal hayatın gerçeklerini öğrendiler!! Hayırlı uğurlu olsun diyeyim İnşallah

demokrat
14.09.2021 12:03:34
maksat kaos.yoksa o şikayetçilerin kadın haklarıyla ve aydınlık din anlayışıyla ilgileri yok ki!

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,06
  • EURO

    34,73% -0,68
  • GRAM ALTIN

    2434,79% -0,04
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

27.04.2024

  • İMSAK 04:23
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:34