Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


EKOMOMİ PAKETLERİ SIK AÇIKLANIYOR

EKOMOMİ PAKETLERİ SIK AÇIKLANIYOR


Açıklanan ekonomi paketleri tutarsız. Sene başından bu tarafa kaç tane ekonomi paket açıklandığını dahi unuttuk. Nisan mayıs aylarında idi. Bir paket açıklandı. Kötü günler geride kaldı. Enflasyon inişe geçti. Eylül ayında enflasyon tek haneli rakamlara inecek denildi.  Geçen sene eylül ayında. Enflasyon tavan yapmıştı. Enflasyonun artışı papaz Bruno ya bağlanmıştı. Ekim ayı enflasyonu 24,5 çıkmıştı. Fakat piyasa enflasyonu bu rakamın üzerinde idi. Türkiye istatistik kurumu (TÜİK) da enflasyon hesaplamasını yapan bölümün başkanı görevinden alındı.

Yerine Berat Albayrağ´ın arkadaşı atanmıştı. Ekonomi paketleri Enflasyon rakamlarının açıklanmasına 3-4 gün kala açıklanıyor. Millete pembe tablo çiziliyor. Aldığımız tedbirler piyasaya yansımaya başladı gibi sözlerle milletin kafasındaki kötü gidişin yansımaları gideriliyor.  Artık enflasyon rakamlarını yazmayacağım. Maliye bakanı da aylık enflasyondan bahsetmiyor sene sonunda belirlenecek enflasyondan bahsediyor. Bakan bey sanki 2019 enflasyonun halletmiş gibi? 2020 enflasyonu şu kadar olacak. 2021 enflasyonu bu kadar olacak diye beyanat veriyor. Sayın bakan sanki 2019 enflasyonunu halletmiş gibi konuşuyor.

Milleti gelecekteki enflasyon ilgilendirmiyor. Bugün yaşadığı enflasyon ilgilendiriyor. Fakat neye dayanarak bunları söylediğinin kokusu çıkmaya başladı. IMF ile muhalefet görüştü diye kızıyorlardı. Meğer IMF´yi kendileri çağırmış ve gizli görüşmüşler yapılmış. Böyle durumlarda IMF´nin ilk önerdiği elektriğe zam yapındır. Çünkü elektrik artık milletin olmasa olmazıdır. Elektriğe yapılan zam bütün birimleri etkileyecektir.  İkinci öneri ise enflasyondur. Çünkü devletin yaptığı zamlardan başka enflasyon farkı ödeniyor. Bunu da önlemek için. Ücret artışları gerçek enflasyona göre değil. Hazine bakanının yeni programda hedef koyduğu beklenen enflasyona göre artırılacak. Şu elektrik zamları neden böyle çok artıyor.

AKP iktidar olduğu yıllarda biz kuzey Irak´a elektrik veriyorduk. Hidroelektrik santrallerinin ürettiği elektrik ülkeye yetiyordu. Çünkü elektrik masrafsız üretiliyordu. İktidar elektriği doğalgaz ile üretmeye başladı. Elektrik üretim masraflı üretilmeye başlandı. Maliye bakanı gelecek sene için %5 büyüme hedefi belirlendiğini söyledi. Allah aşkını büyümeyi hangi ekonomi ile yapacaksınız? Önce ekonomiyi düzlüğe çıkarın görelim. Artık zamlardan millet bıktı canına tak dedi. Daha birçok şeye zam yapılacağı aşikârdır.  Yeni vergiler konacağı meydandadır. Cezaların artırılacağı yapılanlardan kendini gösteriyor. Özel arabada sigara içilmesine ceza veriliyorsa? Daha buna benzer cezaların geleceği de bellidir.

Bir olumsuzluk olduğunda o olumsuzluk dış güçlere bağlanıyordu. Acaba bu zamların yapılmasına dış güçler mi sebep oluyor? Ah bu dış güçler, Türkiye ile uğraşacağınıza? Gidin birazda başkaları ile uğraşın. Deveye sormuşlar senin boynun neden eğri diye? Deve de nerem doğru ki demiş. Bizim işimizde aynen böyle.

Maliye bakanı durmadan ahkam kesiyor. Fakat milletin derdine çare olacak bir şey yok. Ya sıkıntıda olan şirketler kurtarılmaya çalışıyor. Ya da sıkıntıda olan yandaşlar kurtarılmaya çalışıyor. Merkez bankasının acil kullanın parası (kefen parası) hazineye neden devredildi? 1999 senesindeki depremde depremzedelerin yaralarını sarmak için geçici konan Özel Tüketim vergisi (ÖTV) den toplanan paralar nereye gitti? O toplana vergiler ile depremde evsiz kalanların hepsine ev verile bilinirdi. İşçilerin maaşlarında kesilen işsizlik parası ne amaçla kesildi?  İşsiz kalana bir müddet maaş verilmek için değil mi? Bu para başka bir amaçla kullanılamaz. ÖTV de deprem olaylarının haricinde bir yerde kullanılamaz.

Çünkü bu paraların ne amaçla toplandığı bellidir.  Sanayisi çökmüş, tarımı çökmüş, hayvancılığı çökmüş bir ülkede enflasyonun düşmesi mümkün mü? %5 büyümesi mümkün mü? Her gün kapanan fabrikalar, iş yerleri varken büyüme nasıl olacak. Ülkenin satılmadık mille varlığı kalmadığı gibi? Yeraltı servetleri de satıldı. Yabancı şirketler 100´den fazla altın arama ruhsatı verilmiş. Bilmediğimiz yerler ortaya çıkıyor. Kaz dağları çıktı. Kütahya, ordu çıktı. Bu altın arama hem doğayı öldürüyor. Hem de canlıları öldürüyor. Araziler satılmaya devam ediliyor. Türkiye ye bugün yapılan kötülüğü düşman ülkeler yapmamıştır. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE 03-10- 2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44