Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


EKONOMİ BU DURUMA NASIL GELDİ?

EKONOMİ BU DURUMA NASIL GELDİ?


Hazineden ve maliyeden sorunlu bakan Berat Albayrak ?bir ülkenin başkentinden ekonomi saldırı yapıldı? diyor. Olumsuz bir olay olduğunda? Ya dış güçler den biliniyor. Ya da muhalefetten biliniyor. Ekonominin bu günkü duruma gelmesinin tek sebebi iktidardır. Savurgan bir ekonomi politikası uygulanmıştır. Kalkınmakta olan bir ülkede tasarruf ekonomisi uygulanır. İtibarda tasarruf olmaz zihniyeti hâkim olduğu müddetçe ülke kalkınamaz. Böyle krizler baş gösterir.

Cumhurbaşkanlığı köşkü var iken. 1150 odalı saray yapılırsa. ABD ye teknolojinin geliştirdiği bütün son sistem uçak alınırsa. Bakanlıklara son model arabalar alınırsa. Diyanet işleri başkanına dahi zırhlı tahsis edildi. Tunus başkanının satışa çıkardığı uçak dahi satın alındı. Cumhurbaşkanın emrinde iki son model uçak var iken. Üçüncü bir uçağı alınmasına gerek olmadığı halde alınırsa. Bu son uçağı alma teşebbüsünde bulunuldu. Nasıl olduğu kesin bilinmeye bir olayla uçağın hediye edildiği söylendi.

Şimdiye kadar böyle bir hediye ne görüşmüştür nede duyulmuştur. Bunun kokusu sonra mutlaka çıkacaktır. Bu hediye uçağa karşılık ne verileceği mutlaka bir gün aydınlanacaktır. Şimdilik sır olarak bir köşede duruyor. Uçağınız olmaz amenna! Fakat bu uçağa benzeyen iki tane uçak vardı. Şimdi cumhurbaşkanının emrinde 13 adet uçağı olduğu iddia ediliyor. Bu savurgan bir ekonomi uygulamasından başka bir şey değildir. Ülke içinde daha söylenecek çok şey var. Birde dış ülkelere hibe ettiğimiz paralar var.

Suriyeli mültecilere 32 milyar dolar harcadık, daha harcamaya devam ediyoruz. Filistin´e yaptığımız yardım 1,5 milyar dolar. Sudan´a 750 milyon dolar. Somali ye 750 milyon dolar. Afganistan´a 750 milyon dolar. Libya ya 300 milyon dolar. Mısırda ki Müslüman kardeşlere 2 milyar dolar gönderdik. Arakana 50 milyon dolar, Yemene 50 milyon dolar, Lübnan´a 50 milyon dolar, ABD deki Kızılderililere 200 bin dolar hibe ettik. Daha birçok ülkeye tesisler yapıverdik. Araçlar verdik. Verdik oğlu verdik!   Buna ne güç dayanır ne derman dayanır. Teröristlerin ağa babası Barzani´ye bile para yardımı yapıldı.

Ülke içerisinde yapına her şeyi yap işlet modeline göre yaptırdık. Bu yaptırdığımız köprülere günlük geçiş garantisi verdik. Her ay bu şirketlere zarar parası ödüyoruz. Ekonomimize katkı sağlayan tesisleri sattık. Tarımı ve hayvancılığı bitirdik. Tarım ürünlerini dışarıdan ithal eder duruma geldik. Buda ekonomimizin bozulmasın sebep oldu. Suriye ile aramızı bozup Suriye batağına milyonlarca para gömdük. Halada gömmekteyiz.

İşte bu uygulanan savurgan ekonomi ülkeyi bu duruma getirmiştir. Kalkına ülkede savurgan ekonomi uygulanmaz. Bırakın milyonları milyarları 100 lira dahi boşa harcanmaz. Ülkeye nasıl yük bindiririz diye düşünülüyor. Ülkeye 550milletvekili yeterken 600 milletvekiline çıkarılmasının hiç gereği yoktu. Bu 50 fazla milletvekilinin ülkeye getirdiği maliyet ile bu ülkeye kaç tane fabrika yapılırdı?

Yaşanan bu kriz sonrası birçok tedbirler alındı. Sözde yerli üretimlere dönülecekti. Alına bir karar ile cumhurbaşkanlığına bağlı başkanlıkların tamamı yurt dışından ithal araç getirip kullana bilecekler. Ayrıca yayınlana başka bir kararname ile MİT´e araç kiralama yetkisi verildi. Hani yerli arabalar tercih edilecekti? Şimdi tasarruf ekonomisi uygulamasına geçildi. Fakat maalesef riayet edilmiyor. Savurgan ekonomi ile desinler olayını gerçekleştirdik.

Küresel yardım raporuna göre Dünyanın en cömert ülkesi ilan edildik. Kendi vatandaşımız geçim sıkıntısı çekerken dünyanın en yardım sever ülkesi olsak ne olur? Olmasak ne olur? Önce can sonra canan gelir. Amma bizde önce canan geliyor. Sonra can geliyor. Bu kadar Cömertliğin % 10´nu kendi vatandaşımıza gösterebilseydik.

Keşke fakir fukaramızı biraz sıkıntıdan kurtarabilseydik. Sizlere bir şey soracağım. Yabancı ülke başkanları ülkemize geldiğinde bizim halkımıza veya çocuklarımıza hediye dağıttığını gördünüz mü? Veya duydunuz mu? Amma bizim yöneticilerimiz dışarı gittiklerinde bilhassa Afrika ülkelerine yanlarında yardım malzemesi götürüyor. Şimdi olayı toparlayalım. Bize kimse ekonomi savaş açmamıştır.

Ekonomiyi biz kendimiz bu duruma getirdik. Yukarıda gördünüz miyarlar dolarları ve milyon dolarları nasıl dağıtmışız. Bunların yarısı ülkemizde kalsaydı. Bu günkü duruma düşmezdik. Kendim ettim kendim türküsünü söylememiz daha uygun olur. Bu paraları verin diye bize dış güçler mi söyledi? Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 05-11-2018 Mustafa KOÇAL   

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44