Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


EKONOMİDE DEĞİŞİKLİĞİĞE GİDİKİYOR

EKONOMİDE DEĞİŞİKLİĞİĞE GİDİKİYOR


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan israf ekonomisi değil üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz dedi. Pekiyi uygulanan ekonomiden neden vazgeçiliyor. Daha düne gelene kadar güçlü ekonomimiz var diye övünülüyordu? Büyümede dünya rekoru ile büyüyorduk?  Bizi kıskanıyorlar deniliyordu? Ekonomiyi eleştirenlere yandaşlardan vatan haini diyenler vardı?

Bu israf ekonomisinden üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz demek bir itiraf değimlidir? İktidara dün gelmiş değilsiniz. 16 senedir iktidarda olan sizsiniz. Dünyada tarım ürünlerinde kendi kedine yetebilen 7 ülkeden birisi idik. Keza hayvancılık da ve hayvan ürünlerinde de ayni durumda idik. Tarımı ve hayvancılığı bitiren başkaları değildi. Yanlış uygulanan ekonomi yüzünden tarım ve hayvancılık bu günkü duruma getirilmiştir.

İsraf ekonomisi uygulandığı itiraf edilmiştir. Lüzumsuz yerlere harcama yapılmıştır. Kim dedi sizi Libya asilerine para gönderin diye? Teröristlerin ağa babası olan Barzani ye yardım edin diye? Amerika´nın nesine güvenildi de Suriye olayına bulaşıldı. Satmaktan ve sağa sola yardım etmekten başka bir şey düşünülmedi. Denizin dibi görününce şimdi israf ekonomisinden vazgeçtik. Üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz deniliyor.

Böyle bir ekonomiye geçmek mesele değil. Uygulama önemlidir. Uygulayanlar ayni olunca değişen bir şey olmaz. Aynı hamam ayni tas devam eder. Ayni düşünce devam edecektir. Devam edilmeyecek ise daha yeni Malazgirt zaferini kutla törenlerinde açıklana köşkten vazgeçtik deniyor mu? Üretim ve verim ekonomisine geçildiğinde ne üretilecek?  Eskiden tütün üretimi yapılıyordu. Kendi fabrikalarımızda tütün işleniyordu.

Kendi fabrikalarımızda sigara üretiliyordu. Bayilerimizin raflarında Türkiye de üretilmiş sigaralar ile dolu oluyordu. Şimdi bayilerin raflarında yabancı marka sigaralar ile dolu. Bir tane Türk isimi olan sigara yok. Şeker pancarı üretiyorduk. Bu pancarlardan kendi şekerimizi kendimiz üretiyorduk. Şimdi oda bitti. Dokuma fabrikalarımız vardı. Pamuk üretip bu ürettiğimiz pamukları kendi fabrikalarımızda işliyorduk.

Şimdi pamuğu dahi dışarıdan alıyoruz. Verimli olacak neyin üretimini yapacağız? Üretim yapacak ne hammadde üretiliyor ki? Verimli üretim yapalım. Bunlar elimizde olsaydı? Zaten üretim yapılırdı. Verimli bir ekonomimiz kendiliğinden oluşurdu. Zamanında kendi ürettiğimiz ürünleri şimdi dışarıdan ithal ediyoruz.

Dışa bağımlı durumdayız. Amerika ile ilişkilerimiz iyi olmamasına rağmen. Amerika´dan süt ürünleri ithal etmek için anlaşma yapıldı. Elektronik malzeme almayacağız deniliyor. Devlet malzeme ofisi tablet ihalesini bir Amerikan şirketine vermiş. Dışa bağımlılıktan bir türlü kurtulamıyoruz.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın kurmuş olduğu varlık fonunun başına Yiğit Bulutu getirmişti. Şimdi bu varlık fonunun bakanlığına kendisini atadı. Yardımcılığına de damadı Berat beyi atadı. Devlet kurumlarının başına atamayı devlet başkanı yapar. Kontrol mekanizması kendisi olur. Damat Berat Bey bir cevhermiş. Önemli olan yerlerin hepsi damat Berat beyde toplanıyor. Hazineden ve mali işlerden sorumlu bakan Berat beydir.

Türkiye İstatistik Kurumu kendisine bağlandı. Varlık fonu başkan yardımcılığına atandı. Daha ne kaldı geriye? En önemli yerler bir kişide toplandı. Bu durum dış ülkelere acaba nasıl güven veriyor? Önemli olan budur. Şayet güven duyuyorlarsa sorun yok demektir. Dışarıdan yatırım yapmak için Türkiye ye gelecek olanlar güven duyuyorsa gelir yatırımını yapar. Fakat güven duymuyorlarsa Türkiye ye dışarıdan yatırım gelmez. Ülkenin itibarı bu güvene bağlıdır. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 17-09-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44