Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ELEKTRİK MESELESİ

ELEKTRİK MESELESİ


Elektrik faturalarının yüksekliği vatandaşın kullandığı elektrikten dolayı değil. Türkiye de kaçak elektrik kullanımının çokluğundan dolayıdır. AKP 2002 de iktidar olduktan kısa bir zaman sonra kuzey Irak’a parasız bedava elektrik veriyordu. Elektrik üretimine ilave üretim tesisi yapılmamış. Elektrik faturalarını yükselten nedenler var.

Elektrik dağıtımı özel şirketlere verildi. Bu özel şirketler faturaları düzenliyor. Nerede ise gelen misafirlere ikram ettikleri çayın parasını dahi abonelerden alacaklar. Faturalarda en büyük sorun kaçak elektrik kullanımıdır. Çünkü kaçak kullanılan elektrik Türkiye genelindeki bütün abonelerin faturalarına yansıtılıyor.

Şimdi 5 ilin kaçak kullanım oranların veriyorum. Şırnak %81, Mardin %76, Hakkâri %74, Diyarbakır %72 Batman %72kaçak elektrik kullanılmayan tek şehir Denizli. Bu kaçak elektrik oranı batıya doğru geldikçe oran düşüyor. Balıkesir %8 ben yaldız bu 5 şehri aldım bu 5 şehir en yüksek oran olanlar. Koskoca devlet bu kaçak elektriği önleyemiyor. Tayyip Erdoğan başbakan iken hangi ilde olduğunu hatırlayamadım.

Doğudaki illerin birisinde mitingde buralarda kaçak elektrik kullanımı çok arttı. Kaçak elektrik kullanmak haramdır dedi. Fazlada bir şey söylemedi. Bu kaçak elektrik bizlerin faturalarını kabartıyor. Damat enerji bakanı iken bu kaçak elektrik olayını kanunlaştırdı. Birde bu kaçak elektrik faturasına itiraz edilemeyecektir. Maddesini koydurdu.

Eskiden tüketiciler derneğine başvurularak kesilen kaçak elektrik parası geri alına biliniyordu. Damat bey onu da kaldırdı. Kanuna itiraz edilemeyecek denildi. Fakat böyle bir kanun nasıl kabul edilir insanın aklı almıyor. Dağıtım şirketleri bu kaçak olayının üzerine gidemiyorsa. İktidar bu kaçak olayını halletsin.  Her şehir kendi kaçak elektriğini kendisi ödesin.

Kaçak kullanımı normal kullanımlı vatandaşların faturasına eklenince başlayacak isyan etmeye ve kaçak kullananları ihbar etmeye. Vatandaşlar birbirlerini denetim altında tutacaktır. Böylelikle de bu kaçak elektrik kullanımdan kurtulmuş oluruz. Şimdi gelelim faturayı yükselten diğer faktörlere. Saat okuma parası.

Bunun kadar mantıksız bir olay olamaz.  Devletin buna müdahale etmesi gerekir. Çünkü bu bir kamu görevidir.  Dağıtım şirketi bu saatleri daha önce okutuyordu. Fakat saat okuma parası almıyordu. Bu saat okuma parası sonradan çıktı. Elektriği açıp kapama 47 lira idi. Bu parayı alabilmek için ödemenin son günü hemen saat kapatılıyor. Dağıtım şirketi saat okumadan da para kazanıyor. Okuyana okuduğu saatin parasının tamamının verilmesi mümkün değil çünkü yüksek bir meblağ tutar.

 Şirket bedava elemen çalıştırıyor demektir. Neden bu şirketler denetlenmiyor? Millet şirketlere soydurtuluyor. Devletin görevi vatandaşını soydurmamaktır. Tahmin ediyorum burada dahi yandaş şirketini koruyorlardır. Devlet olarak ben elektik olayını özelleştirdim benim işim bitmiştir diyemezsiniz. Vatandaşa nasıl hizmet veriliyor. Fiyatlarla nasıl oynanıyor. Bunlarla ilgilenmeleri gerekir.

 Amma nerede yandaşına laf söyleyecek veya vatandaşını koruyacak devlet. Belli şirketler var. Zaten bütün işler bu 5’li şirkete veriliyor. Vatandaşa olduğu zaman 5 kuruş vergi indirimi yapılmaz veya vergi affı çıkarılmaz. Bu şirketlere vergi affı getirilir. AKP kendi yandaş zenginini yaratmaya çalışıyor. Artık kendileri de bir şey yapmıyormuş. Biz yapmıyoruz Allah yaptırıyor. Demedi mi içişleri bakanı?

Bu söylemler çaresizliğin göstergesidir. Bu elektrik faturaları millete böyle cefa çektirecektir. Haydi buyurun bu kaçak elektrik olayını çözmeye. Her il kaçak parasını kendisi ödesin. Balıkesir de %8 kaçak elektrik kullanımı var biz bu kaçağı ödemeye hazırız. Bu kaçak elektriği genelleştirildiği zaman bize %25 ile %30 civarında bir meblağ faturamıza yansır. Elektrik faturalarımız her ay onun için değişik geliyor. Normal kendi kullandığımız elektrik olsa faturamız da ki değişiklik çok az bir değişiklik olur. Fakat ülke geneli devreye girince çok değişiklik oluyor.

Elektrikteki sorun bu kaçak olayı halledilmeden bitmez. Her ay fatura tutarımız mutlaka değişik gelecektir. Çözüm yolu da devletin elindedir. Bile bile bizi kaçak elektrik parasına ortak ediyorlar. Ben bu konuda da daha önce de yazdım. Eskiden bütün şehirlerin kaçak elektrik oranları vardı. Şimdi yüksek 5 şehir bulabildim. Şunu da söyleyeyim hakikaten bu kacak elektrik kullanımı kul hakkına girmektedir. Saygılarımla

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 03- 01- 2022 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9727,84%0,86
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli

Balıkesir

24.04.2024

  • İMSAK 04:39
  • GÜNEŞ 06:11
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:02
  • YATSI 21:29