Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ENFLASYON BİR TÜRLÜ DÜŞMÜYOR.

ENFLASYON BİR TÜRLÜ DÜŞMÜYOR.


Hazineden ve mali işlerden sorumlu bakan Berat Albayrak ?kötü dönemi geride bıraktık? dedi. Üç aylık program içinde ?enflasyon aşağı yönlü seyredecek. Bu sürecin sonunda enflasyon ve faizden ekonomimizi kurtardığımızı göreceksiniz? dedi. Ne oldu? Eylül ayı enflasyonundan Ekim ayı enflasyonu yine yüksek çıktı.

Alınan bu tedbirler ile enflasyonun düşmesi mümkün değildir. % 10 indirim yapılacak denildi. Vatandaşın temel kullanın maddelerine dokunuldu mu? Temel ihtiyaç maddelerine dokunuldu mu? AVM´lerde 50 ürün belirlendi % 10 indirim yapılacak olan bu 50 ürün içersinde. Hangisi temel ihtiyaç maddesidir? Ve bu ürünler resmen şunlardır diye bir açıklama yapılmadı. AVM´lerde % 10 indirime giren ürünler şunlardır diye bir bildiri asılmadı. Kırmızı et, beyaz et, peynir, yağ, şeker, çay, gibi ürünler yer aldı mı?

Ben rastlamadım. Bu %10 indirim olayı vatandaşın hiçbir işine yaramamıştır. Temel kullanım maddelerinde indirime gidilmemiştir. Vatandaşın en çok şikâyetçi olduğu elektrik doğalgaz ve su faturalarıdır. Bilhassa elektrik faturaları daha da yüklü geliyor. Çünkü havalar soğumaya başladı. Kaçak elektrik kullanımı arttı. Kaçak elektrik kullanımının artması demek faturaya daha fazla kaçak elektrik parasını intikal etmesi demektir. İlerideki aylarda kaçak elektrik kullanımı daha artacaktır. Doğuda % 70 hatta % 80 kaçak elektrik kullanımı olduğu görülmüştür.

Elektrikte indirime gitmeyin. Saat okuma bedelini, TRT payını çıkarılır ise. Biraz fatura düşer. İllaki kaçak elektrik parasını alacağız diyorsanız. Her il kaçak elektrik parasını kendisi ödesin. % 70-80 kaçak elektrik kullanımı olan yerlerin parasını herkese yüklemeyin. Bu kaçak elektrik parası için eskiden tüketiciler derneği hakem heyetine müracaat ediliyordu. Bu hakem heyeti bu paranız haksız alındığı gerekçesi ile bu paranın alınmamasına ve alınanlarında iade edilmesine karar veriyordu.

Damat Berat Albayrak enerji bakanı olduğu zaman ilk işi bu kaçak elektrik parasını kanunlaştırdı. Kimi düşünerek dağıtım şirketlerini düşünerek! Birde bir madde eklettirdi kaçak elektrik kullanımı parasına itiraz edilemeyecek maddesini koydurdu. Çünkü kaçak elektriğin KDV ve ÖTV´sini alıyorlar. Onun için kanunlaştırdılar. Ve itiraz hakkını yasakladılar. Vatandaşın hak araması dahi yasaklandı. Enflasyonun nelerden etkilendiğini gördünüz mü? Milletin cebinden nasıl para alındığını gördünüz mü?

Enflasyonun düşmesi için. Üretici firmaların girdilerinin düşürülmesi gereklidir. Eskiden millet simit yiyordu. Şimdi simit yiyemez oldu. Üreticinin unu, susamı, elektriği, doğalgazı zamlandı. Simidin maliyeti arttı. Bu kıssadan bir örnektir. Tarım ürünleri ile uğraşanların tohumunun fiyatı, gübre ve bitkilerde kullanılan ilaçlar arttı. Traktörünün mazotu keza öyledir. Beyaz et üreten firmalar tek tek kapanıyor. Çünkü tavuklara yedirdiği yem artı,  tavuklarda kullanılan ilaçların fiyatları zamlandı. Keza sanayicinin elektriği doğalgazı zamlandı.

Bu ülkede böyle enflasyon düşmez. Bakan beyin açıkladığı tedbirlerle enflasyon düşmez. Vergi indirimi yapıldı. Beyaz eşyada ve otomobil sanayisinde vergi indirimine gidildi.  Bu krizin millete verdiği sıkıntı ortada iken kimse beyaz eşya almaz. Karnını doyurabileceği maddelerde başkasına kimse bakmaz. Üç aylık program yapıldı enflasyonu düşürmek için. İlk ayı geçti netice sıfıra sıfır elde var sıfır. Zannedilmesin ki Kasım Aralık farklı olacak. Kalan iki ayda da enflasyon düşmez. Birde ithalat meselesi var. Dışarıdan ne kadar ithalat yapılırsa hem enflasyon düşmez hem de cari açık düşmez.

Enflasyonun düşürecek olan yegâne şey üreticilerin girdilerinin fiyatının düşürülmesidir. Düşürün akaryakıt da ki vergiyi. 2002 senesinde millete vaatte bulunmuştunuz. Akaryakıt da ki vergiyi yüzde 50 düşüreceğiz demiştiniz. Bunu yapabildiniz mi? Amma armatörlerin gemilerinin kullandığı mazotu % 50 ucuzlatmıştınız. Enflasyonun düşmesinin kuralları alınan bu tedbirler değildir.

1-Üreticinin girdilerini düşürmem 2- üretimi artırmak. 3- tarımda dışa bağımlı olmamak. 4- sanayiye önem vermek. Gibi kurallar vardır. Cari açığı olan bir ülke kendisini zor toparlar. İthalatı az olacak. İhracatı fazla olacak. Yine bakan beyin söyledikleri gerçekleşmedi. Gerçekleşmesi de mümkün gözükmüyor. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 06-11-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44