Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ENFLASYON OYUNCAK OLDU

ENFLASYON OYUNCAK OLDU


 Çocukların sevdiği bir oyuncak vardır. Bu oyuncağı elinden düşürmez. Maliye bakanı Berat Albayrak da enflasyonla oynayıp duruyor. Her konuşması bir biri ile tezat oluşturuyor. Ne dedi? Enflasyonda 2019 senesi için belirlediğimiz 15,9. Bunu tutturacağız diyor. Geçtiğimiz aylarda enflasyon Eylül ayında tek haneye düşeceğini söylemedi mi?.

Ondan sonrada yılsonu enflasyonunun 15,9 olacağını söylüyor. Enflasyon bizimle mi oynuyor? Yoksa biz enflasyonla oyalanıyor muyuz? Bu enflasyon iktidarın bu tutumu ile düşmez. Düşmeyeceğini bildikleri için. Enflasyonu belirleyen birimin başında ki kişiyi görevden aldılar. Ne oldu enflasyon? Kâğıt üzerinde düştü. Fakat piyasanın enflasyonu düşmeyi bırakın daha da yükseldi. Şu Ağustos ayında sebze meyve fiyatları el yakıyor ise?

Gelecek aylarda fiyatların daha da yükseleceğinin habercisidir. Şimdiye kadar bamyanın 20 lira olduğu görülmüş şey değildir. Geçen seneye göre bamyanın fiyatı % 100 artmıştır. Enflasyon sepetine milletin temel kullanım maddelerini ve temel gıda maddelerini koyun bakalım. Enflasyon nereye çıkacak? İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde iktidarın adayı Binali Yıldırım doğal gazda % 10 indirim yapacağız dedi. Ben o zaman böyle zamlar belediyelerin işi değildir demişti. Akabinde Cumhurbaşkanında doğa gazda %10 indirim yapılacağını gurup toplantısında söylemişti. Benzin, mazot, elektrik zamlandı.

Doğal gazda bırakın indirimi. % 15 zam yapıldı. Sigaralara 2-3 ay önce 2 lira zam yapıldı. Şimdi yine 3 lira zam geldi. Ülkede Türkiye´nin üretimi olan bir sigara var mı?  Tekel bayilerinin raflarını yabancı marka sigaralar dolduruyor. Tekel ismi hatıra kaldı. Kimin malına zam yapılıyor? Yabancıların malına değil mi? pekiyi bu zam mı yabancılar mı talep ediyor? Yoksa iktidar vergi alabilmek için mi zam yapıyor. Bana kalırsa iktidar vergi almak için zam yapıyor. Eskiden zam yüzde ile yapılıyordu. Şimdi rakam belirleniyor. Son 2-3 ay içerisinde bir paket sigaraya 5 lira zam yapıldı. 10 liralık paketler 15 lira oldu.

Bu sene içerisinde gelen zamlar hep okkalı geliyor. Benzine, mazota, elektriğe, sigaralara ve doğal gaza gelen zamlar okkalı, okkalı geliyor. Demek ki satılacak bir şey kalmamış. Yapılan yatırımların hangisi milli varlığımız? Ülke öyle bir hale gelmiş ki? Nereden sıcak para gelecek onlara zam yapılıyor. Şu zam yapılan maddeler vatandaşın en çok kullandığı maddeler. Maliye bakanın Berat Albayrak ikide bir ?kötü geride kaldı? diyor.

Hangi kötü geride kaldı? Gün günden kötü geliyor. Hangi kötü geride kaldı? Senden önceki kötümü geride kaldı? Yoksa senin dönemindeki kötüler mi geride kaldı? Millet enflasyon yüzünden inim, inim imliyor. Hala biz vatandaşımızı enflasyona erdirmeyiz diyorlar. Maliye bakanı ?2020 senesinde 2019 senesinin meyvelerini toplayacağız? diyor. Hangi meyveleri toplayacaklarını merak ediyorum. Ekilen her şey kurumaya yön tuttu. Meyve verecek hiç bir şey olmadı ki? Meyvelerini toplayacak anlamak mümkün değil.

Enflasyondan yalnız vatandaş etkilenmemiş. 22.200 lira maaş alan milletvekilleri de etkilenmiş. Meclis başkanı ?milletvekilleri geçinemiyor? diyor.  Milletvekillerinin geçim sıkıntısı çektiğini meclis başkanı dile getiriyor. Aldıkları maaşla geçinemeyen emekli ve memurlar seslerini duyurmak için meydana çıkanlar polisin biber gazına maruz kalıyorlar. Milletvekillerinin sesini meclis başkanı dile getiriyor.  Zavallı memurların ve emeklilerin sesini duyuran yok. Kendi seslerini duyurmak istediklerinde de polis müdahalesi ile karşılaşıyor.

Emekli ve memurun yalnız maaşı var. Milletvekillerinin 3-4 yerden gelen gelirleri var. Görev tazminatı, yol masrafı falan bir sürü geliri var. Maaşla birlikte aldıkları 89 bin lira. Milletvekilleri geçinemiyorsa. Memur ve emeklilerin maaşlarından Suriyelilere kimsenin haberi olmadan kesinti yapılıyorsa? Sizin içinde kesilsin bari? Ayıp demem bir nesne var. 2.200 asgari ücretle çalışanlar ne yapsın? 3 ile 4 bin arasında maaş alan memur ve emekli ne yapsın. Esas enflasyondan etkileneler bunlardır. Bu ülkede enflasyon ile adeta oyun oynanıyor.

Hala enflasyonun düşeceğinden bahsediyorlar. Her halde enflasyonu düşürmenin çaresinin zam olduğunu düşünüyorlar. Bir söz vardır. Acıyı acı söker derler. İktidarda enflasyonu zammın düşüreceğini mi keşfettiler?  Yine söylüyorum iktidarın bu anlayışı ile enflasyon düşmez. Enflasyonun düşürülmesi için. Üretimin artması gerekir. Üretimin artması içinde, üreticinin girdilerinin düşmesi gerekir.

Zamlar üreticinin üretme musluklarını daraltıyor. Her geçen gün üretim daralıyor. Böyle enflasyonla mücadele edilmez. İktidar sene sonunda için belirlediği enflasyon rakamını kâğıt üzerinde tutturacak. Fakat gerçek enflasyon % 25 civarında olacaktır. Artık enflasyon oyuncak gibi kullanılıyor. İstedikleri rakamı kendileri belirliyor. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

05-08-2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44