Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ENFLASYON RAKAMLARI

ENFLASYON RAKAMLARI


Enflasyon rakamlarının gerçekten uzak olduğunu rakamlar gösteriyor. 2019 yılsonu Enflasyonu % 14,6 olacağı söyleniyor. Nisan ayı enflasyonu  % 19.50 olarak açıklandı. Bakan Berat Albayrak yılsonu enflasyonunu tutturacağız. % 19.71 den % 19.50 ye geriledi. Buda yılsonu enflasyonunu tutturacağımızı gösteriyor diyor. Enflasyonun düştüğü falan yok. Bu gün çarşı Pazar enflasyonu % 30´dan aşağı değil.

Fazlası var eksiği yok. Türkiye istatik kurumunda (TÜİK) enflasyon bölümüne bakan kişi görevden alındı. Bakan beyin enerji bakanlığındaki arkadaşı olan kişi getirildi. O günden beri enflasyon düşük gösteriliyor. Enflasyon cebimizden çıkan paradan belli olmuyor mu?  Eskiden Pazardan aldığımız sebze ve meyveye 40 ? 45 lira ödüyorduk. Şimdi ayni şeyleri aldığımız halde 100 lira´dan aşağı düşmüyor. Nerede bu düşen enflasyon? Biz sizin sözünüze mi inanalım? Yoksa cebimizden çıkan paraya mı inanalım?

2.5 liraya aldığımız soğanı ve patatesi şimdi 7-8 liraya alıyoruz. Bakan Berat Albayrak acaba pazara gidip soğan patates aldı mı? Enflasyonun düşmesi için aldığı tedbirler hakikaten enflasyonla mücadele edilmesine yeterlimidir? Enflasyonun düşmesi için üretimin artması gerekir. Hangi ürünün üretimini artırdınız. Hangi fabrika yapıldı? Üretim yapan bir tesis yaptınız mı? Tarımı mı geliştirdiniz? Hayvancılığı mı geliştirdiniz? Köylünün ve çiftçinin girdilerinden hangi maddelerde indirim yaptınız? Tohumda mı? Gübrede mi? Tarım ilaçlarında mı? İndirim yaptınız?

Sulu tarım yapanların kullandığı suda mı indirim yaptınız? Kuyudan ve dereden motorla su çekenlerin elektrik faturalarında mı indirim yaptınız? Köylünün traktörünün mazotuna indirim mi yaptınız? Armatörlerin gemilerinin kullandığı mazotun fiyatını artırdınız mı? İktidara gelmeden önce akaryakıttaki vergiyi % 35´şe düşüreceğiz dediniz düşürmediniz. Amma armatörlerin gemilerinin kullandığı mazotu % 50 ucuzlattınız.

Bu hala devam ediyor mu? Yoksa kaldırdınız mı? Kaldırılmış olsaydı? Bunu iftarla basına açıklardınız. Demek ki? Armatörlerin gemileri hala mazotu % 50 ucuz kullanmaya devam ediyor. Tarım ürünlerinde artışın olması için. Aldığınız bir tedbir Var mı? Buğday ve arpada ton olarak fiyat artışı yapıldı. Toprak mahsulleri ofisi geçen seneye göre buğdayı ve arpayı daha yüksek fiyatla alacak. İyide! Bu buğday ve arpa üretimini artırmaz ki? Bunu ekimden önce artırmak gerekirdi. O zaman köylü ve çiftçi daha fazla ekim yapardı.

Çünkü tarım üreticileri girdilerini sattıkları ürünlerle karşılayamadığı için. Ancak kendi ihtiyacı kadar ekiyor.  Bu buğday ve arpanın alım fiyatları ekimde önce açıklanmış olsaydı. Köylü ve çiftçi daha fazla ekim yapardı. Enflasyon ile mücadele öncelikle tarım ürünlerinin atışı ile olur. Tarım ürünlerinde dışa bağımlı olunduğu müddetçe enflasyonun düşmesi mümkün değildir. Enflasyonu düşürmek için. Beyaz eşyada vergi indirimi yapıldı. Enflasyonun düşmesine hiçbir katkısı olmadı. Tanzim satış yerleri açıldı. Pahalı alınan ürünler ucuza satıldı. Enflasyon yine düşmedi. Belediyelerin zarar etmesine sebep oldu.

Onun için verilen süreden önce tanzim satış yerleri kapatıldı. Milli servetimiz olan üretim tesisleri satılmasaydı. Bu gün bu sıkıntılar yaşanmazdı. Köylü çiftçi az üretim yapmaya mahkûm edildi. Üretim artmadan ve üreticinin girdileri ucuzlatılmadan enflasyonun düşmesi mümkün olmaz. Enflasyonu düşürmek için. Havanda su dövülüyor. Bu konular lafla olmaz. İcraat gerekir. Cumhurbaşkanı Türkiye Odalar birliğinde 2,5 milyon kişiye istihdam sağlayacağı dedi. Bunu daha önce programa almışlardı. 100 bin kişiye İstihdam sağladık.

Sizde gayret gösterin bunu fazlalaştıralım dedi. Yani sizde işçi alın demeye getirdi. Hangi iş yerine işçi alınacak? Herkes birer ikişer işçi çıkarıyor. Cumhurbaşkanının bu sözü üzerine mutlaka işçi alırlar. Fakat 3 kişi alırlar 5 kişi çıkarırlar. Üretim artışı olmadan nasıl işçi alacaklar. Esnaf 5 tane tezgâhtar çalıştırıyorsa. Bunlardan en az ikisini çıkardı. Her şeyin başı üretim tesisleri açmaktır. Bunun başka çaresi yoktur. Şimdi satılan fabrikaların satışına pişman olundu. Amma atı alan Üsküdar´ı çoktan aştı. Üretim, üretim, yine üretim başka çare yok. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                               06- 05- 2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44