Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ENFLASYONU DÜŞÜRME PROGRAMI

ENFLASYONU DÜŞÜRME PROGRAMI


Yılsonuna kadar uygulanacak bir program açıklandı. Bu program enflasyonu düşürecek bir program değildir. Milletin gazını almak için uygulanan bir programdır. Enflasyon sepetinde olan maddelerin fiyatını düşürecekler. Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon rakamlarının düşük çıkmasını sağlamak için göstermelik bir programdır. Marketlerde 50 ürün seçilecek yalnız bu 50 ürüne % 10 indirim uygulanacak.

Bu AVM´lerde 10 binin üzerinde ürün var. Tamamına neden uygulanmıyor?  Mesela bu marketlerin çoğunda kırmızı et ve beyaz et satılıyor. Bunlar vatandaşın temel ihtiyaç duyduğu maddelerdir. Çay, şeker, yağ peynir gibi maddelerde indirim yapılmıyor. Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi ürünlere indirim yapılıyor. Bunlar bizim vatandaşımız için lüks gıdadır. Bunları tuzu kurular yer. Bu üç aylık uygulanacak programın tek amacı üç aylık enflasyon rakamını düşürmektir. Bir taşla iki kuş vurulacaktır.

Bakın enflasyon düşütü denilecektir. İkincisi ise memur, işçi ve emeklilere yüksek enflasyondan zam vermekten kurtulacaklardır. Böylelikle bir taşla iki kuş vurulacaktır. Elektrik ve doğalgaz zamlarına dokunulmuyor. Eylül ayı enflasyonu açıklandı. Enflasyon hesabını yapan birimin başındaki kişi görevden alındı. Enflasyon hesabını yapan birimin başına bakan beyin arkadaşı olan maden mühendisi getirildi. Göreceksiniz Ekim ayı enflasyonu % 20 civarında açıklanacaktır. Bu program günü kurtarmaktan başka bir işe yarayacaktır. Sanayicinin ve üreticinin girdileri düşürülmeden enflasyon düşmez.

Sanayicinin elektrik ve doğalgaz gibi girdileri ucuzlaması gerekir. Tarımla uğraşanların tohum, tarım ilaçları, gübre, mazot, su ve elektrik kullanıyorsa elektriği ucuz olmalıdır ki. Ekonomiye katkısı olsun. Hayvancılık ile uğraşanların yem ve hayvanların ilaçları. Elektrik, su ve mazotu ucuzlatılmalıdır. Hem hayvancılık hem de tarım ile uğraşanlara kösten olunma yerine teşvik edilmelidir. Hiçbir ürüne kota konmamalıdır. Hatta fazla üretim yapanlar mükâfatlandırılmalıdır. Pancar üreticisi bu kota yüzünden mağdur edildi. Üreticiye sen bu araziden şu kadar pancar üreteceksin dendi. Ondan fazla ürettiği elinde kaldı.

Hayvanlara yedirdiler. Keza fındık üreticisi mağdur edildi. Tarımda ve hayvancılıkta üretici mağdur edilmemelidir. Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı kalmamak için tedbirler alınmalıdır. Tarım ve hayvancılık da dışa bağımlı kaldığımız müddetçe ekonomimizin düzelmesi mümkün olmadığı gibi. Enflasyonun düşmesi de mümkün olmaz. Onun için tekrar ediyorum. Sanayicinin girdileri ne kadar yüksek olursa maliyette o kadar yüksek olur. Tarımın ve hayvancılığında girdileri ne kadar yüksek olursa maliyeti de o kadar yüksek olur. Onun için bunların girdileri ne kadar ucuz olursa. Hem üretim artar. Hem de maliyeti düşük olur.

Perşembe günü cumhurbaşkanı ?bunlar ekonomiden de anlamıyorlar. 16 senedir ekonomiyi nerelere getirdik? dedi. Doğru söylüyor. Bu bir itiraftır. 2002 de dünyada tarım ve havyacılıkta kendi kendine yeten 7 ülkeden biri idik. Şimdi tarım ürünlerini saman dâhil A dan Z ye ithal eden bir ülke durumuna geldik. Keza hayvancılık da ayni duruma geldi. Hem canlı havya ithal ediyoruz. Hem de et ve hayvan ürünlerini ithal ediyoruz. İşte ekonomi buralara geldi. Bu enflasyonu düşürme programı günü kurtarmaktan başka bir şey değildir. Üç ayı kurtarma çabalarıdır. Alınan tedbirlerin kalcı bir yanı yoktur.

Daha önce yazdım bir defa daha yazıyorum. Elektrik faturalarındaki kaçak elektrik parası kaldırılsın. Saat okuma bedelini kaldırın. Sabit telefonlarındaki sorma ver parasını kaldırın. Kaçak elektrik parasını ila alacağız diyorsanız. Her il kendi kaçak elektriğini kendisi ödesin. Doğuda % 70´şe çıkan iller var. Her il kendi kaçağını öderse. Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu yerlerdeki kaçak elektrik kullanımı düşecektir. Çünkü elektriği normal kullananlar kendi vatandaşlarına isyan edecektir. Birbirini kaçak elektrik kullanıyor diye ihbar edecektir. Bu enflasyonu düşürme programı inşallah hayırlı olur. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan osun diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 12-10-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44