Recai ÇEVİK


Faşizm

Faşizm


         Bir kişinin konuşması ve herkesin o kişiyi dinlemesi faşizmdir.

         Bir insanın düşündüğünü söyleyememesi, birkaç insanın bir araya gelip örgütlenememesi, örgütlenen insanların bir araya gelip ?hayır? diyememesi, bir yürüyüş, bir toplantı yapamaması, o yerde faşizmin hüküm sürdüğünün göstergesidir.

        ?Herkes benim inandığıma inanacak? mantığı ile insanlara inanç yasağı, inanış yasağı koymak, tüm insanları o tek dinin vecibelerine, farzlarına göre yönlendirmek, ayrı-başka dinden olanlara yaşam olanağı tanımamak, onları dışlamak, korkutmak, öldürmek faşizmdir.

          Sizin gibi olmayan veya sizden olmayan insanlara sizin davranışınız, o insanların hayat şeklini belirler. O insanları korkutursanız tehdit ederseniz, zorlarsanız, sizden başka olan, ?öteki? olan insanların hayatlarına müdahale etmiş olursunuz. Bu müdahale düşüncesi ve eylem şekli faşizmin ruhunu besler. ?Ya bendensin ya da insan değilsin?  tek benci düşüncesi ile insanların düşüncesine ve hayat tarzına müdahale etme acımasızlığı da faşizmin kendisidir.

          Ekonomik ve politik erk gücünü elinde bulundurarak, insanların düşünce yapısını ve yaşantılarını zorla değiştirmeye kalkmak, insanları koyunlaştırıp çobanlığa soyunmak da faşizmdir.

         Faşizm, insanın insana veya insanların insanlara, devletin insanlara her türlü baskısıdır. Bu baskı ırksal, dinsel, mezhepsel, düşünsel, örgütsel, partisel olabilir. Faşizmin ayrı olana tahammülü yoktur. Bir insan toplumunda yaşarken, herhangi bir sebepten dolayı korkuyorsa o toplumda, düzenin yapısında, devletin kendisinde faşizm var demektir.

         Faşizm insana aykırı olan her şeydir.

         İnsana korku ve yasak getiren her şey faşizmdir.

         ?Benim gibi düşün, benim gibi konuş, benim inandığıma inan, benim gibi giyin, benim içtiğimi iç, benim yaptığımı yap, yaptığıma ses çıkarma, benim cemaatimden ol, benim partime gir? zorlamalarının her biri o insanın özgür iradesine ipotek koymaktır. Bu zorlamaların her biri o insanın ruhunda yıkılmalar, acılar, yıpranmalar, kin ve öfke yaratır ki, bir insanın bir başka insanda bu duyguları yaratması, doğurtması da faşizmdir.

         Bir kişinin konuşması ve herkesin o kişiyi dinlemesi faşizmdir.

         Dünyamızı ve yaşantımızı hızla değiştiren bilim ve teknikten uzaklaşarak, değişmeyen değiştirmeyen dogmaları insanlara zorla kabul ettirmeye kalkmak faşizmdir.

         Faşizm insandan korkmaktır.

         Faşizm gelişim ve değişimden korkmaktır.

         İnsandan korkan, insanın düşüncesinden, konuştuğundan, soru sormasından, merak etmesinden, araştırmasından, örgütlenmesinden korkar. O nedenle faşizm bilimden, bilge kişilerden, onların düşüncelerinden ve yazdıklarından, kitaplardan korkar. Yazar ve düşünürler ya tutuklanır, ya öldürülür, ya da ülkeden çıkmaları istenir. Kitapları meydanlarda yakılır. Çünkü faşizm en çok DÜŞÜNEN İNSANDAN korkar.

         Faşizm korku demektir.

         Faşizm acı ve ölüm demektir.

         Faşizm sessizlik demektir.

         BU ÜLKEDE

                            FAŞİZM

                                      VARDIR.

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,06
  • EURO

    34,73% -0,68
  • GRAM ALTIN

    2434,79% -0,04
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

27.04.2024

  • İMSAK 04:23
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:34