Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


FATURALAR EL YAKIYOR

FATURALAR EL YAKIYOR


Elektrik faturalarında olmaması gereken şeyler var. Elektrik dağıtımını alan şirketler satış bedelini koyuyorlar mı? Ben elektriğin KW şu fiyattan satıyorum diye belirliyor mu? Belirliyor! Dağıtım bedelindeki amaç nedir? TRT payı, saat okuma bedeli, kaçak elektrik ödemesi. İktidar elektriğe zam yapıyor. Bunlarda otomatik olarak yansıyor. Dağıtım şirketi çalıştırdığı elemanların parasını elektrik abonelerinde alıyor.

Aldığı yetmiyormuş gibi saat okuyanların üzerinden para kazanıyor. Elektrik açıp kapama 22 lira. Saat okuma bedeli 26 lira olmuş. Elektrik faturası gelmeden açıp kapama ihbarı geldiğini biliyorum. Çünkü seneler önce başıma geldi. Elektriğim kesik değildi. Ve o ayki faturam gelmemişti. Elektrik açıp kapama ihbarı geldi. Elektrik kurumuna gittim. Bir önceki faturamı götürdüm. Yanlışlık olmuş dediler. Günde 10 elektrik açıp kapama işlemi olsa. 220 lira olur. Ayda 20 adet açıp kapama olsa. 440 lira eder.

Saat okuma işlemine gelelim. Saat okuma bedeli 26 lira olduğunu söylüyorlar. Bırakın 26 lirayı 10 lira dahi olsa binlerce aboneden alınan saat ödeme parası. Çalıştırdığı işçilerin parasın saat okumadan çıkardıkları gibi. Birde onların üzerinden para kazanıyorlardır. Batıdaki illerde kaçak elektrik kullanımı % 10 geçmez. Ben bir ara bunu inceledim burada yazdım. Ankara´dan doğuya doğru gittikçe kaçak elektrik kullanımı artıyor.

Güney doğu Anadolu ve doğu Anadolu bölgelerinde %70 -80 ne çıkan iller vardı.  Bizler bu kaçak elektrik kullananların parasını da ödüyoruz. Her il kendi ilindeki kaçak elektriği ödese faturalar bu kadar kabarmaz. Eskiden bu durumu tüketiciler derneğine götürüp. Bu paranın alınmaması gerekir kararı alıp geçmişte ödediklerini de alanlar oldu. Fakat Berat Albayrak enerji bakanı oldu. İlk iş olarak bu kaçak elektrik paralarının alınmasını kanunlaştırdı. Birde bir madde koydurdu. Hiç kimse itiraz edemeyecek şeklinde madde koydurdu.

Tayyip Erdoğan bir seçimde doğuda halka hitap ederken Şöyle dedi. ? Buralarda kaçak elektrik kullanımı artı, kaçak elektrik kullanmak haramdır? dedi. Madem kaçak elektrik kullanmak haramda neden kaçak elektrik kullanımı kanunlaştırıldı? Bizler neden haram elektrik kullananlara ortak ediliyoruz? Saat açıp kapama ücreti düşürülse. Saat okuma bedeli cüzi bir rakama düşürülse. Kaçak elektrik parasın illaki alacağız deniyorsa. Her il kendi ilindeki kaçak elektrik parasını ödese. Birde elektrik faturalarında TRT payı var. Diğer kanlara böyle bir destek var mı? Onlar nasıl ayakta kalabiliyorsa TRT de öyle yapsın.

TRT payı az gibi gözüküyor. Amma ülke çapında önemli bir pay gidiyor TRT ye. İşte bunlar vatandaşın aleyhine olan şeyler. İktidarların görevi vatandaşın lehine olacak şeyleri yapmaktır. Birde KDV var. Bakım parası da var. Her ay neyin bakımı yapılıyor. Bakım yapmak elektriği vatandaşa satanlara ait olması gerekir. Fabrikalar kullandığı cihazların bakımını birilerine ödetiyor mu?  Doğalgaz dan % 18 KDV alınıyor. Bu KDV de düşürülsün. Su faturalarında iki çeşit KDV alınıyor. Bir % 18 var birde % 8 bu farklılık nedendir. Kullanılan sudan KDV alındığı gibi birde atık sudan ikinci bir KDV alınıyor.

Kullanılan su ne kadar ise bunun yarısı kadarda atık su parası alınıyor. Her ay su kulan kullanma 1.50 tl bakım parası alınıyor. Şirketler ve belediyeler. Hiç masrafsız olarak tüketicilere ürün satmış oluyorlar. Bunlar vatandaşın temel kullanım maddeleridir. Bunların yanında akaryakıtta var. İktidarın bunlara zam yaptığı yetmiyormuş gibi. Birde şirketler kendileri zam yapıyor. Toparlayacak olursak. Vatandaşın elini yakan faturaların ateşini düşürmek iktidarın elindedir. Bu temel kullanım maddelerin deki KDV düşürülmelidir.

Şirketlerin koyduğu ödemeler kaldırılmalıdır. Saat okuma bakım gibi şeyler. Faturadan başka kurumlar için para alınmamalıdır. Başkasının kaçak olarak kullandığı şeyin parası vatandaştan alınmamalıdır. O zaman vatandaş sesini çıkarmada gider efendi gibi faturasını öder. Sosyal medyada en çok şikâyet edilen fatura elektrik faturasıdır. Vatandaşı bunlar bir parça olsun rahatlatacaktır. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 24-12-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44