Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


GARİBAN ÖLSEDE SUÇLUDUR

GARİBAN ÖLSEDE SUÇLUDUR


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ülkemizde garibanların hiç değeri yok. Ölseler dahi suçlu olurlar. Bu olay için birçok örnek gösterilir. Şöyle geçmişe bir göz atalım. Peygamber efendimize ashabından birisi “ya resul Allah devemi bağlamadan yatsam olur mu? Diye soruyor! Peygamber efendimiz deveni bağla ondan sonra Allaha tevekkül et diye buyuruyor. Yine bu konu ile ilgili atasözümüz vardır. Eşeğini sağlam kazığa bağla ondan sonra Allaha tevekkül et derler. Ülkemizde ölümlü olaylar olmadan tedbir alınmaz. AKP’nin iktidarının ilk senelerinde bizim acelemiz var, diyerek. İstanbul Ankara arasında hızlı tren seferini başlattılar. İlk seferinde o zamanın başbakanı ve ulaştırma bakanı da bu hızlı trenin ilk seferine eşlik etmişlerdi. Bu olayı siyaset hanelerine puan olarak kaydetmişlerdi. Bu hızlı tren kısa bir zaman sonra Pamukova da raylardan çıktı. Bu kazada 39 vatandaşımız öldü. Bu vatandaşlarımız eceli kaza ile ölmüşlerdir. Alt yapısı hazırlanmadan hızlı tren sefere başlatılmıştı. Hata yapılmıştı! Bu hatanın sorumlusu ulaştırma bakanı idi. Gariban iki makinist hatalı bulundu.

Zonguldak kozlu kömür işletmelerin ocağında patlama oldu birçok işçimiz şehit oldu. Bazı işçilerin cesetlerine aylarca ulaşılamadı. Dışarıdan ekipler geldi onlarda ulaşamadı. O dönemin çalışma bakanı “çok güzel öldüler” diye büyük bir gafa imza atmıştı. Ocağın işletmecisi günlerce ortaya çıkmadı. Ocakta yeni tedbirler alınacak denildi. Olay olduktan, ölenler öldükten sonra alınacak tedbirler ölenleri geri getirebilecek mi? ölenler öldüğü ile kaldı. Olanlar yine gariban işçilere oldu.

Afyonda askeri cephanelikte patlama oldu. 25 askerimiz şehit oldu. Cephanelik talimatında cephanelikte gece çalışması yapılmaz der. Cephaneliklerde elektrik kullanılmaz. Bu patlamanın nasıl olduğu bir türlü açıklık kazanmadı. O gün Suriye’ye mühimmat gönderilecekti iddiası ortaya atıldı. Onun için gece çalışması yapıldığı iddia edildi. Yani talimatlara uyulmadığı ortaya atıldı.

İstanbul da yapılan bir AVM de çalışan işçiler naylondan yapılmış bir baraka yatarlarken. Yangın çıktı işçilerin çoğu yandı. Bir alış veriş merkezi (AVM) yapılıyor. Bunu yapan şirket işçilerin adam gibi kalabilecekleri bir yatakhane yapmıyor. Naylondan bir baraka yapıyor. Birçok işçinin ölümüne sebebiyet veriyor. O şirket hakkında soruşturma dahi açılmadı. Çalışma bakanlığının böyle yerleri kontrol etmesi gerekir. Mevsimde kış idi.  çalışma bakanlığının görevlileri gelecekler kontrollerin yapacak. Naylondan baraka olmaz deyip inşaatı durduracak. Oraya inşaat ruhsatı verilirken işçilerin kalmaları için yer yapılması şartı konulacak. Bildiğim kadarı ile Avrupa da böyle bir ihale alındığında önce işçilerin kalacakları yer yapılıyormuş. Ne olacak naylondan yapılan barakanın maliyeti. Tuğla ile yapılacak barakanın maliyetinin % 5’şi ne tekabül edecektir. 

Bunları çalışma bakanlığının adamları mutlaka görüyordur. Amma görmezlikten geliyorlardır. Çünkü böyle büyük inşatları alanlar iktidara yakın şirketlerdir.

Geçtiğimiz günlerde 32’inci katta düşen asansörde 10 kişi hayatını kaybetti. Böyle yük taşıyan araçların belli saat çalışmasından sonra kontrolleri vardır. Kontrol edenlerin ellerinde çek listesi vardır. Her sabah bu çek listesine göre kontrolleri yapılır. Yapan kişide bu listenin altına imzasını atar. Haftalık, aylık, üç aylı gibi bakımları vardır. Vidalar ve somunlar torklama aleti vardır. Onunla torklanır. Bazı somular vardır. Titreşimden gevşer. Onun için onların üzerinde delik vardır. Emniyet teli ile bağlanır. 10 işçi öldükten sonra tedbir alınacakmış.  İşçiler çalışma koşullarımız iyi değil. Asansör sık sık arıza yapıyordu. Kontrolleri yapılmıyordu diye derlerini dile getirince. Patronları “işçiler yalan söylüyor. Kontrolleri yapılıyordu” diyor. Kontrolleri yapılıyordu da neden asansör 32 kattan düştü. Patron efendi kendi bindiği aracının bakımını muntazam bir şekilde yaptırmıyor mu? Mutlaka aracının bakımını devamlı yaptırıyordur. Çünkü kendi canı canda işçilerin canı patlıcan mı?

Birde soma faciası yaşadık. Ocağın işletmecisini korumak için ellerinden geleni yaptılar. İhmal ve daha fazla üretim için 301 işçimiz canlarından oldular. 301 haneye ateş düştü. Ne oldu? Üzeri örtüldü gitti. Ateş düştüğü yeri yaktı, kavurdu gitti. Büyük işletmeciler iktidara yakın kişiler olduğu için korunuyor ve kollanıyorlar.  Sermaye bana göre az para ile adam çalıştıran. Az adamlar çok iş yaptırmayı yeğleyen bir olaydır derim. Semeye sahiplerine bir şey olmaz. Olan garibanlara olur. O garibanlar sermayedar. Tarafından hem suçlanır. Hem de yalancı ilan edilir. Sermayedar ne suçlu olur. Neden yalan söyler. İş kazalarında Avrupa da birinciyiz. Çalışma koşulları çalışma bakanlığı tarafından belirlenmiyor. Ve çalışma koşulları denetlenmiyor. Bütün işlerimiz salım çayıra Mevla’m kayıra olarak yürüyor. Ölen işçilerimize Allahtan rahmet, yakınlarına sabırlar dilerim. Sermayedarlara Allah vicdanlı olmalarını nasip etsin saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 10 – 09 – 2014 Mustafa KOÇAL

 

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44