Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Gazetecilik ve dernekler

Gazetecilik ve dernekler


Ülkemizde gazetecilik, çok zor dönemlerden geçiyor. Birçok sorunların içinde boğuşulan mesleği yürütmek çok zorlaştı. Bu nedenle bu mesleğin içinde bulunanların çok iyi dayanışma içinde bulunmaları gerekiyor. Bu gerçeğin ışığında, gazetecilikle ilgili dernek ve kuruluşlara da büyük görevler düşüyor.

Bandırmalı gazetecilerin, ilimiz sınırları içinde üyesi bulundukları iki meslek kuruluşu var. Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti ve Bandırma Gazeteciler Cemiyeti.

Başkanlığını yıllardır Ramazan Demir´in yürüttüğü Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti´nin, Bandırmalı gazetecilere yararı sıfır! Evet, koskoca bir sıfır!

Gelelim, benim üyesi olmadığım Bandırma Gazeteciler Derneği´ne.

Bu dernek, ne yazık ki, sağlam temeller üzerinde kurulmadı. Yaklaşık iki yıl önce, derneğin kurucu başkanı Cemal Atabey kardeşimiz, bu mesleğin yıllardır içinde bulunan biz eski gazetecilerin düşüncesini bile almaya gerek duymadan, bizlerden destek istemeden bir de baktık ki, derneği, ZAMAN Gazetesi bünyesinde bulunanlarla kuruvermiş! Sonraki çalışmalara baktığımızda da dişe dokunur bir şey olmadı. Hele hele bir de düzenledikleri ?yılın en´leri? felaketi var ki! Bu isim altında, hiç de üstlerine düşen bir görev olmadığı halde sözüm ona yılın en başarılı işadamlarını, yönetici-bürokratlarını, din adamlarını, girişimcilerini, sporcularını, takımlarını vs. seçip görkemli törenlerle ödüllendirmeye başladılar. Seçilenlerin hangi gerekçelerle seçildiklerinin ölçüsü yok. Hatta hatta daha önce ?yılın en´leri? seçmek için gösterdikleri adaylardan istenip alınan paralar da var. Kimlerden para istenip, kimlerin, ne kadar verdiğini, törenlere kimlerin sponsor olduğunu da biliyorum.

Önce şu gerçeğin altını, daha önceki yazılarımda olduğu gibi bir kez daha çizmekte yarar var. Gazetecilikle ilgili kuruluşlar, her alanda böyle ?yılın en´leri?ni seçmezler. Yalnızca, o da objektif kriterlerle olmak üzere, gazetecilik konusunda ödüller verirler.

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti gibi hiçbir ölçüye dayanmayan, hatta bazıları siyasi ağırlıklı olan branşlarda seçim yaparlarsa, 2014 yılındaki gibi, hâlen FETO/PDY operasyonları kapsamında, ?üniversite imamı? konumunda tutuklanan Yrd. Doç. Dr. Osman Çenet´i, ?yılın yöneticisi-bürokratı? seçerek, komik duruma düşerler. O yıl, Çenet´i, ?yılın yöneticisi-bürokratı? seçenleri, bunu neden yaptıklarını açıklamaya davet ediyorum. Çenet, hangi başarılı hizmetleri yapmıştı ki, onu Bandırma´da ?yılın yöneticisi-bürokratı? seçtiniz?

Bu konudaki eleştirilerimi, yalnız bugün değil, daha önceki aylarda da yazdığımı okuyanlar bilir.

Şimdi, bu derneğin başında Kaan Bingül yönetimi var. Başarılar diliyorum. Onlardan beklentilerim, öncelikle şu ?yılın en´leri? saçmalığından vazgeçmeleri. Tabii, sonra geçmiş dönemin hesaplarını, kimlerden, ne gibi paralar alındığını belirlemeleri ve gerekirse kamuoyu ile paylaşarak, şeffaf olmaları. Her şeyden önemlisi de, gazeteciler derneği olarak paradan uzak kalmaları. Çünkü, gazeteciliğin özünde eleştiri vardır. Herhangi bir nedenle para aldığınız kişi veya kuruluşları, yeri geldiğinde eleştiremezsiniz ve görevinizi yapamazsınız.

Gazetecilikle ilgili derneklerin başarılı olması için öncelikle sağlam temellerde kurulmaları ve meslektaşlarını içtenlikle, sımsıkı kucaklamaları gerekir. Yoksa Güney Marmara Gazeteciler Cemiyeti gibi kısa sürede tarihe karışırlar.

Kaan Bingül´ün başkanlığındaki Bandırma Gazeteciler Derneği yönetiminin, bu gerçeği göreceğine inanıyorum.

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44