Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


GEÇMİŞ GEÇMİŞTE KALMIŞTIR

GEÇMİŞ GEÇMİŞTE KALMIŞTIR


Günümüzde geçmişe dönük eleştiriler moda oldu. Geçmiş yaşanarak geçmişte kalmıştır. Geçmişten ancak ders alınır. Geçmişin kötüleri gündeme getirilmez. Ancak iyilerinden ders alınır. 81 sene önce olmuş bir depremi gündeme getirmek. Çaresizliğin ve çare aramak da zorlanmanın göstergesidir. Gündemde deprem var iken? İstanbul kanalından bahsetmek. Bu kanal için hazırlı yapmak? Ne derece doğrudur.

Uzmanlar bu kanalın depremi tetikleyeceğinden bahsediyor. Ayrıca hafriyatı ile doldurulacak yerin üzerine yapılacak binaların depreme dayanıklı olmayacağından bahsediyorlar.  81 sene önceki depremden ancak. Ders alınır. O günün şartları ile bugünün şartları arasında dağlar kadar fark var. Günümüzde ülkenin deprem haritası çıkarılmıştır.

Pay hatları belirlenmiştir. 81 sene önce bunları olduğunu tahmin etmiyorum. TV de uzmanlardan dinlediğin kadarı ile. İzmir bayraklının olduğu yer eskiden göl imiş. Bu göl kurumuş. Sonra yerleşim yeri olmuş. Deprem bir doğa olayıdır. Doğa bize uymaz. Biz doğaya uyacağız. Doğa bir gün mutlaka intikamını alır. Giresun da bunu yaşadık. Onun için geçmişin olaylarını inceleyerek. Kendimizi doğaya göre uydurmamız gerekir.

Daha çok jeoloji mühendisi ve inşaat mühendisi yetiştirmemiz gerekir. Bu eğitim sistemimizle de bunları yetiştirmek mümkün değildir. Bizim milli eğitimimiz din eksenli bir eğitim. Jeoloji ile ilgilenenlere bir bakın hepsi yaşlı kişiler. Var mı içlerinde 35-40 yaş arası bir kişi. Ülkemizde 3500 civarında imam hatip lisesi var 350 civarında da fen liseleri var. Arap ülkeleri ile İsrail’i şöyle basit olarak bir karşılaştıracak olursak. Bunu daha iyi anlarız. Nüfusu en az olan bir Arap ülkesinden. Daha az nüfusa sahip olan İsrail ile Arap ülkeleri başa çıkamıyorlar. Arap ülkeleri Şeyh, Şıh yetiştiriyor. İsrail ise her dalda mühendis yetiştiriyor.

Bizde artık buraya doğru gidiyoruz. Doğaya hâkim olacak mühendisler yetiştirmek zorundayız. Her yerde ayni bitki yetişmez. Toprağın bize ne vereceğini iyi bilecek. Mühendisler yetiştirmeliyiz. Her bitkiyi her yerde yetiştirmek mümkün değildir. Bunu ancak Ziraat mühendisleri bilir. Her maden her yerden çıkmaz. Bunu maden mühendisleri bilir. Depremden korunmayı ancak jeoloji mühendisleri.  Ve inşaat mühendisleri bilir. Onun için yetiştirilen bu kişiler ülkenin bilim adamlarıdır.

Bu yetişecek bilim adamlarının söylediklerine de değer verilmelidir. Ben yaparsam olur ile bir yere varılamaz. Ancak bilim adamlarının bilgileri doğrultusunda bir yere varıla bilinir. Bir yere bir yerleşim yeri yapılırken mutlaka bir jeoloji bilim adamına orası inceletilmelidir. Dünyada depremden en fazla zarar gören ülke biziz. 7,7 şiddetinde deprem olan bir ülkede hiç ölüm olayı olmuyor. 6,6şiddetinde olan ve merkez üssünde 80 kilo metre uzakta olan bayraklıda 114 ölüm olayı oluyor. Jeoloji mühendislerine ve inşaat mühendislerine değer vermiş olsaydık. Başımızabu olaylar gelmezdi.

Bu deprem olayında zarar görmek istemiyorsak. Jeoloji ve inşaat mühendislerine değer vermeliyiz. Bilhassa inşaat mühendisleri görevlerini laiki ile yapmalıdırlar. Devlet bunlar değer vermelidir. İmar konusu artık ciddiye alınacak bir olay haline gelmiştir. Doğa mutlaka ciddiye alınmalıdır. Yaşadığımız vahim olaylar bir doğa olayıdır. Onun için doğa olaylarına karşı ciddi tedbirler alınmalıdır. Bunu artık iyice benimsemeliyiz.

Dünya genelinde her yerde deprem oluyor. Fakat bizden fazla zarar gören bir ülke olmuyor. Geçtiğimiz günlere de bu sene içerisinde deprem olan ülkelerin listesini verdim. O listede bizden fazla zarar gören ülke yok. Depremler insanı öldürmüyor. Tedbirsizlik insanları öldürüyor. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyi diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

14 -11- 2020 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54