Melisa GÖNEN-GENÇ KALEM


GELECEĞİMİZİN ANAHTARI

GELECEĞİMİZİN ANAHTARI


Bir milletin varoluş imzasını atarken kullandığı kalemin içindeki mürekkeptir dil. Bu imzayı atarken kullanılan kalem ise millettir. Milletin dünya üzerinde iz bırakması için önce kendi içindeki değerlere sahip çıkması gerekir. Yani mürekkebini sürekli dolu tutmalı ve imzasını dünya üzerinde daimi kılmalıdır. Çünkü kendi diline hakim olup, onu doğru kullanmayan milletler geleceğe ulaşmak için yola çıkan gemiye binemezler. Geçmişini bilmeyen milletler gelecek üzerine söz sahibi olamazlar. Dil de geçmişten günümüze gelmemizi sağlayan en önemli unsurlardandır. Dil gelişir ve değişir bu yüzden canlıdır ancak canlı kalabilmesi ve doğru gelişmesi için milletine bağlıdır.

Dili bir ağaç gibi düşünürsek onu sulayan da budayan da milletidir ve yine ondan kendi yararına alacağı meyveyi edinmekte, milletin ona verdiği değere bağlı olacaktır. Bu ağacı kimi zaman budamalıyız çünkü ağaç dallarını çevreleyen sarmaşıklar ağaca zarar verir. Yani başka dillere ait bir kelime milletimiz arasında kullanılmaya başlamadan onu yok etmeliyiz. Dilimiz o kadar zengin bir dil ki kendi kelimelerimiz haricinde başka dillere ait kelimelere asla ihtiyacımız olmayacaktır. Bazen de sulamalıyız ağacımızı ve güçlenmesini sağlamalıyız. TDK´nin kurallarını esas alarak dilimize ait kelimeleri kelime dağarcığımıza eklemeli ve her gün yeni bir Türkçe kelime ile birikimimizi artırmalıyız. Böylece konuşurken yabancı kelimeleri kullanarak, eksik kelime çerçevemize yanlış çivi çakmamış oluruz.

  Türkçe konuşmak kadar onu süzgeçten geçirmek ve doğru kullanmanın önemi de su götürmez bir gerçektir. Ancak kurallar ile kılıfta tutulan dil bozulmaz ve herkesçe ortak bir paydada birleşir. Bu kurallara uyan bir milletin dil bahçesinde yabancı hiçbir ot yetişmez. Dilin belli kurallarının olmaması ise kapısız bir eve benzer, yabancı unsurlar size sormadan istedikleri gibi girip çıkarlar. Bu yüzden dilimizin benliğini kaybetmemesi için yabancı kelimelere kapımızı her daim kapalı tutmalıyız. Çünkü biz dilimizle aynı çatı altında olduğumuz sürece bir millet olarak her daim dünyanın en büyük milletleri arasındaki yerimizi koruyacağız.

    Bizleri yanlışa sürüklemek isteyen herkese karşı en büyük silahımız bilgidir. Ancak hiçbir bilgi yeterli değildir. Bilgi gelişmek isteyen her ülke için sonsuzdur. Her gün sorgulamak, yeniden öğrenmek ve çok okumak bizi istediğimiz her yere götürecektir. Doğru bilgiye ulaşmak için bilginin hammaddelerinden olan okuma ve anlama becerisini kullanmak, dilimizi doğru kullanmaktan geçer.

   Gökyüzündeki kuşların kanadından, topraktaki kum tanelerine kadar her bir karışında tarihin izleri olan güzel yurdumuzda temel tarih bilgisine sahip olmak her vatandaşın görevlerindendir. Çünkü tarihin bize söyleyeceği çok şey vardır. Hepsini duymak, hepsini bilmek ne kadar mümkün bilmiyorum ancak, günümüzde de biz bir millet olarak imzamızı atmışsak bu imzanın her daim ıslak kalmasını sağlayan, tarihin bizlere ulaştırdığı dildir. Dilimizin geçmişi hakkında bilgimizin olması gelecek nesillerde dilimizin yerinin olmasıdır. Bizi biz yapan dilimizi gelecek nesillere ulaştırmak en büyük amaçlarımızdan olsun, Türk milleti ebedi olsun! MELİSA GÖNEN

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44