Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


GERİDE BIRAKTIĞIMIZ YILDAN DERS ALINMALI

GERİDE BIRAKTIĞIMIZ YILDAN DERS ALINMALI


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

İktidarın söylemi ile yeni Türkiye de yeni bir yıla ayak basmış bulunuyoruz. Geride bıraktığımız yıldan ders alarak yeni yılda daha dikkatli adımlar atılmalıdır. 1800 işçinin hayatın kaybettiği olaylardan ders alınmalıdır. Nerede ise bütün yıl boyunca ülkede gerginlik yaşandı. Yine yıl boyunca ayrımcılık yapıldı. Bu olayların yeni yılda yaşanmaması için iktidar önlemlerini almalıdır.

Bir soma faciası yaşadık. Bu faciada 301 işçimiz hayatını kaybetti. Bu iş kolunun fıtratında olan bir olay değildi. İhmallerin getirdiği bir facia idi. kazancın öne çıkarılması, denetimlerin kişiye özel olarak yapılması. İşçi haklarının ihmal edilmesi, işçilerin koruma teçhizatlarının bakımsız olması. Çalışma saatlerine riayet edilmemesi. Taşeronluğun öne çıkması gibi nedenlerden dolayı bu facia yaşanmıştır.

Karaman da yine böyle bir facia yaşandı. Maden ocağı açılmaması gereken yere maden ocağının açılması facianın önde gelen sebebi idi.  burada da 18 işçimiz hayatlarını kaybetti. Bu maden ocakları özelleştirilmeden önce bu kadar kaza olmuyordu. Burada bir terslik olmalı. Devlet çalıştırırken bu kadar ölümlü olaylar olmuyordu da. Özelleştirme yapıldıktan sonra facialar olmaya başladı. Devlet işçisine daha ihtimamlı bakıyormuş. Şirketler ise önce parayı düşündükleri için bu facialar yaşanmıştır. Birde özelleştirme yapılırken. Ahbap çavuş ilişkilerinin öne çıkmasıdır. Faciaların yaşandığı tesislere bakıldığında, işletmecilerin iktidardan birilerinin yakın ahbabı olduğudur. Böyle olunca da denetimlerin ciddiyetle yapılmamasıdır. Denetim yapılacağının önceden haber verilmesi. Denetimde bazı eksiklerin görmezlikten gelinmesi facialara yol açmıştır. Senede üretilmesi gereken tonajın iki üç kat fazlasının üretilmesi. Tesislerde kullanılan cihazların verilerine uyulmaması faciaların baş nedenidir. Her faciadan sonra yönetmelikler ve denetçi raporları dikkate alınmadan. İşletmencinin korunması faciaların olmasının nedenleridir.

İstanbul da bir inşaatta asansör faciası yaşandı. Bu faciada 13 işçi hayatını kaybetti. İnşaatla alakası olmayan kişi inşaatçılık yaparsa böyle olur. Bir sürü inşaat mühendisi işsiz iken. Muhasebeciye inşaat ihalesi verilirse işin olacağı budur. Asansör kazasında 13 kişinin hayatını kaybetmesine Avrupalılar mutlaka şaşmışlardır. Çünkü onlarda böyle kazalara rastlanmaz. Bir gece Kulübünün çatısı çöktü diye. Başbakan istifa ediyor.

Bu geçtiğimiz yılın acı olaylarından ders alınarak. Yeni yılda daha dikkatli olunması gerekir. Maden ocaklarına mutlaka yaşam odaları yapılmalıdır. Tesislerin alarm sistemleri yenilenmeli. Kontrolleri düzgün olarak yapılmalıdır. Taşeronluk kaldırılmalıdır. Denetimler kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yapılmalıdır. En önemlisi insanın kaldıra bileceği kadar yük yüklenmelidir. İşçiye insanca muamele yapılmalıdır. Tesisler Avrupa normlarına göre işletmeye açılmalıdır

Hiçbir işin fıtratında ölüm yoktur. Olan ölümlü olaylar. Eceli kaza ölümüdür. Tedbir alınmamasından dolayıdır.   Tedbiri alıp ondan sonra Allaha tevekkül edeceksin. Peygamber efendimize ashabından birisi, ya Resul Allah ben devemi bağlamadan yatsam olur mu? Diyor. Peygamber efendimiz! Deveni bağla ondan sonra Allaha tevekkül et buyuruyor.  

Demek ki önce bir iş yerinde bütün güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiğidir. Bizim bütün işlerimiz saldım çayıra Mevla’m kayıra oluyor. Böyle olunca da kazalar kaçınılmaz oluyor.  Bir hızlı tren faciası yaşandı 38 vatandaşımız hayatını kaybetti. Raylar hızlı trene uyarlı yapılmadan. Yani alt yapısı hazırlamadan hızlı tren uygulamaya kondu. Sonunda kaza yaşandı. Şimdi trene binmenin fıtratında böyle olaylar vardır diyebilir miyiz? O hatta hızlı trene 8-9 sene sonra geçildi. Uzun zamandır hızlı tren uygulaması yapılıyor. O zamanki gibi bir olay yaşanmadı. Demek ki alt yapı olmadan bu işler olmuyormuş. O tren kazasında olan iki makiniste oldu. Suçlu iki makinist ilan edildi. Hâlbuki esas sorulu ulaştırma bakanıdır.  Bizim acelemiz var! Biz yaparsak olur diyerek hızlı tren uygulamaya konmuştu. Neticesinde 38 vatandaşımız eceli kaza ile hayatlarını kaybettiler. Geçmiş senelerden mutlaka ders alınmalıdır. Aksi takdirde elim kazalar her zaman başımıza gelecektir. Saygılarımla.

Yaşasın Türkiye cumhuriyeti!

Yaşasın Atatürk milliyetçiliği!

Yaşasın Türk milleti!

Yaşasın Atatürk’ün askerleri!

Yaşasın Atatürk sevdalıları!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 02- 01 – 2015 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44