Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


GÖNÜLDEKİ SUKUNET EN GÜZEL SÜSTÜR

GÖNÜLDEKİ SUKUNET EN GÜZEL SÜSTÜR


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

İnsanlarla iyi geçinenin ayıpları örtülür. Malınla cömert, sırrınla cimri ol ki, mal veren aziz, sır veren zelildir. Seni öven boğazlar. Sana ayıbını söyleyen nasihat eder. İnsanlara eziyet etmeyene kimse düşman olmaz. Senin hakkında iyi düşünce besleyeni doğru çıkar. İnsanlarla iyi geçinen selamet bulur. Kızgınlığına hâkim olan halimdir. Şehvetine hâkim olan hâkimdir. Halkın ayıplarını arayanın ayıpları duyulur. Öğüdü kabul eden, yüz karlığından kurtulur. İnsanlar için kuyu kazan, kendisi kuyuya düşer. Küçük musibeti büyük sayan, daha büyüğüne tutulur. Halka ihsan eden, haktan ihsan bulur. Âlime hürmet, hakkı tazimdir.

İnsanlarla insani ilişkiler içersinde olunduğunda. Arada bir samimiyet ve güven ortamı doğar. Güven sağlamak insanın en büyük hazinesidir. Güveni sağlayan, saygı görür, hürmet görür, itibar görür toplum içersinde aranılan kişi olur.

Mal veren azizdir. Malın olmuş kimseye faydası dokunmadıktan sonra. Allah indinde o malın hiçbir değeri yoktur. Allah-ü Teâlâ yarın soracak. “ Ben acıktım beni doyurmadın” yarabbi ben sizi nasıl doyurayım. “Bir fakiri doyursaydın beni doyurmuş gibi olacaktın” diye buyurmuştur. Başımızın gözümüzün, çoluk çocuğumuzun sadakası olması için fakirlere sadaka verilmelidir. Fakat burada dikkat edilecek husus bu sadakanın gizli verilmesidir. Ve sadaka verilen kişiyi rencide etmekten mutlaka kaçınmalıdır. Sadakanın gizlisi makbuldür. Sağ elin verdiğinden sol elin haberi olmayacaktır. Gösteriş için verilen sadaka, sadaka olmaktan çıkar. Hani bir tabir vardır. Kaç yapayım derken göz çıkarma derler ya aynen öyle olur.

Birisinin sırrı sizde saklı ise bu sır kesinlikle ifşa edilmemelidir. Bilmeden açıklanacak sır insana çok zarar verebilir. Her şey den önce güven ve itimat kaybolur. Artık hiçbir söylediğin dikkate alınmaz. Onun için sır olarak söylenen sözlere sonuna kadar sahip çıkılmalıdır.

Bir kişi birisi tarafından övülüyorsa dikkatli olmalıdır. Durup dururken neden beni övüyor diye düşünmek gerekir. Mutlaka bir çıkar ilişkisi kurulacaktır. Bu övgü iyilik için değildir. Bir kişi ayıbını söylüyorsa, sözlerine önem verilmelidir. O sözler nasihat olarak kabul edilmelidir. İnsanlara kötülük etmeyene kimse düşman olmaz. İnsan ne bulursa ya dilinden ya elinden bulur. Kızgınlığına hâkim olamayanın başına gelmedik şey kalmaz. Hani bir deyim vardır. Keskin sirke küpüne zarar verir derler. Sinirine hâkim olamayanın başı beladan kurtulmaz. Çünkü kızgınlık anında ağızdan çıkan kelimeler düşünülmeden söylenir. Onun için sinirli iken konuşmamaya dikkat edilmelidir.

Halkın ayıplarını aramaya çalışanların kendi ayıpları ortaya çıkar. Buna da ava giderken avlanmak denir. Bilhassa büyüklerin Öğütlerine ve nasihatlerine itibar edilirse yüz kızartıcı olaylardan kaçınılmış olunur.  Başına küçük bir musibet geldiğinde, Allah daha beterinde korusun demek. Bu musibetten ders alındığının işaretidir. Böyle şeylerde hep beni buluyor diyerek, o küçük musibeti büyütürsen daha büyüğüne duçar olunur. İnsanlar hakkında daima iyilik yapmak. Onlar için iyi dileklerde bulunmak. İnsanlar için kötü düşünmek önemlidir. Onlara kötülük etmeyi düşünmek, başkaları için kuyu kazmak. İnsanın kendi ayağına kurşun sıkması ile eş değerde dedir. Kendi kazdığı kuyuya bir gün mutlaka kendisi düşecektir.

Hayatımız boyunca dikkat etmemiz gerek bu olaylar. Bizim yaşam tarzımızı buna göre uydurmamız. Nereden geliyor derseniz? İslamiyet ten gelmekte dedir. Bunlara uymak Müslümanlığın vecibelerindendir. Müslümanlık yalnız namaz kılmak olarak değerlendirilemez. Malı götür ondan sonrada ben namaz kılıyorum. Birisi kötü bir iş yaptığı zaman hemen ben 5 vakit namazımı kılan bir kişiyim der. O yaptığı kötü işi İslamiyet zaten men etmiştir. Allah, emir ve yasaklarına uyan kullarından eylesin. Saygılarımla.

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti! Yaşasın Atatürk milliyetçiliği! Yaşasın Türk milleti! Yaşasın Atatürk’ün askerleri! Yaşasın Atatürk sevdalıları!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

04- 04 – 2014 Mustafa KOÇAL

 

 

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44