Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Ne haber Recep Şekerci?

Ne haber Recep Şekerci?


2014 yılının mart ayında yapılan yerel seçimler öncesindeydik. O günlerde, yaklaşan yerel seçimler öncesinde, Eti Maden İşletmeleri Bor ve Asit Fabrikaları Müdürlüğü görevinde bulunan, ancak o günlerde AKP Bandırma Belediye Başkan adayı olmasına kesin gözle bakılan Recep Şekerci ile ilgili olarak bir köşe yazısı yazmıştım. BANDIRMA MANŞET´in yanı sıra bazı yerel gazetelerde de yer alan ?Gözlerim Yaşardı Doğrusu? başlıklı ironik köşe yazımda en küçük bir hakaret yoktu. Zaten, 1972 yılından beri yaptığım gazetecilikte en küçük bir yargı cezam da bulunmuyor.

Recep Şekerci, bu yazının kendisini küçük düşürdüğünü öne sürerek, 2013 yılında, Bandırma Asliye Hukuk Mahkemesi´nde, benim ve yazının yer aldığı BANDIRMA MANŞET internet sitesinin sahibi Zeki Karadeniz hakkında 5 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Duruşmalar sırasında yaşananlar ile ilgili olarak fazla ayrıntıya girmek istemem ama şunu söyleyebilirim. AKP´li bazı yetkililer ve yöneticiler, bu davada ceza almamızı sağlamak amacıyla büyük çaba harcadılar. Mahkeme başkanı üzerinde büyük baskı oluşturuldu. Eti Maden İşletmeleri Müdürü Recep Şekerci´ye davayı kazandırmak adına bu kurumdan 10´a yakın personel, gerçek dışı ve abartılı ifadelerle aleyhimizde tanıklık yaptılar. Duruşmalar sırasında Recep Şekerci´nin ve bu kurumun avukatları, davayı kaybettikleri takdirde sevgili müdürlerinin, belediye başkan adayı olarak katılacağı yerel seçim öncesinde siyasi açıdan çok zor duruma düşebileceğini düşünerek, çok heyecanlıydılar.  Bu nedenle duruşmalarda tedirginlikleri yüz hatlarına yansıyordu. Mahkeme başkanı da bence, bu baskı altında çok tedirgindi. Yine, bence aslında yazıda hiçbir suç unsuru olmadığını gördüğü halde, 5 bin liralık manevi tazminat isteğini, bin lira ceza olarak karara bağladı. Böylece de, sözüm ona ?ne şiş yansın, ne kebap? anlayışı içinde, ?ceza verdim mi, verdim. Tamam!? diye düşündü. Bu iş benim için ?onur Davası´ydı. Peşini bırakmamaya, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´ne bile taşımaya kararlıydım.

Bu karara, önce Yargıtay´da itiraz ettim. Ancak, oradan, ?Yasa gereği biz, 2 bin liranın altında ceza verilen tazminat davalarına bakamıyoruz? yanıtı geldi. Bu durumda geriye, ülkemiz sınırları içinde başvurabileceğim tek yer kalıyordu. Anayasa Mahkemesi.

Bu mahkeme, o günlerde, vatandaşlara ilk kez ?bireysel başvuru hakkı? tanımıştı. Bandırma´dan, ilk bireysel başvuruyu 25.4.2014´te yaparak, konuyu Anayasa Mahkemesi´ne taşıdım. Bu mahkeme, 15.2.2017 tarihinde, OY BİRLİĞİ ile aldığı kararla, Anayasa´nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Hem de ders niteliğindeki gerekçelerini de ortaya koyarak. Böylece Bandırma 1. Asliye Hukuk Mahkemesi´nin yanlış karar verdiği, ülkemizin en büyük mahkemesi tarafından açıklandı.

AKP belediye başkan adayı olarak katıldığı 2014 yerel seçimini CHP´li Dursun Mirza´ya ezici bir farkla kaybeden Recep Şekerci, kısa bir önce de Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları Müdürlüğü´nden alınınca, emekli olup, Manisa´daki bir özel sektörde çalışmaya başladı.

Ankara´da hakimler var, Recep Şekerci. Duyuyor musun beni? Türkiye´nin en büyük mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi, Bandırma´da haksız şekilde lehine sonuçlandırılan mahkeme kararını yüzüne çarpıverdi işte!

Haydi bakalım, sana Manisa´da çalıştığın özel şirkette hayırlı işler, bol güneşler!

Bandırma mahkemesinde para cezası almamız için uğraşan o günlerdeki bazı AKP´li siyasetçilere ise şu halk türküsüyle sesleneceğim:

?Alçaklara kar yağıyor, üşümedin mi, sen bu işin sonunu düşünmedin mi??

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44