Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


GÜNDEM EKONOMİ

GÜNDEM EKONOMİ


Ülkeden en çok konuşulan ekonomi oldu. Herkesin konuştuğu mevzu ekonomi çünkü ülkenin ekonomisi dibe vurdu.

Ekonomiyi ekonomistler yönetir ve yönlendirir. İktidarın kadrosunda ekonomi uzmanı olan bir kişi yok. Çünkü ekonomiyi yöneten ve yönlendiren bir ekonomi uzmanı olmadığı içinde ekonomimiz iyi durumda değil. Hâlbuki ülkenin en önemli konusu ekonomidir. Ekonomist olmadığı için ekonomi bu durma geldi. Çünkü ekonomistler paranın nereden geldiğini ve nereye nasıl gideceğini iyi bilir. Afyon hava alanı yapımını gözden geçirecek olursak. Bu konuyu daha iyi anlarız. Bu hava alanının yapımında doğru dürüst bir proje hazırlanmamış. Yapan firmaya yolcu sayısı garantisi verilmiş. Yanılma payı olur mu? Olur, En çok %10 yanılma payı olabilir. Fakat ekonomi uzmanının elinden geçmesi gerekirdi. Yüzde 90’na yakın bir yanılma payı olamaz. Bu hava alanında çok büyük bir yanılma olayı ortaya çıktı. İyi bir ekonomist burada önce bir araştırma yaptırırdı. Ondan sonra bu hava alanının yapılmasına karar verirdi. Yap işlet modeli. Para ile yatırım yapmaya gücün yetmiyorsa. Hiç yapmamaktan iyidir. Fakat böyle yolcu garantisi vererek değil. 10 sene kullanma vereceğine 12 sene ver. Fakat yolcu garantisi vermeyin.  Bu hava alanı projesi iyi bir ekonomistin elinden geçseydi. Bu durum olmazdı. Verilen garantide 5 aşağı 5 yukarı olabilir. Fakat maalesef yap işlet modeli ile yapılan tesislerde verilen garanti müşteri sayısı hiçbir zaman tutmadığı gibi verilen garanti rakamının yarısına bile ulaşılamadı. 

Çanakkale köprüsü de yakında faaliyete geçecek zannedersem. Kara bir delik daha açılıyor demektir. Bu garantiler Lira olarak da verilmiyor. Yabancı para olarak veriliyor. Birde İngiltere kanunlara göre anlaşma imzalanıyor. Ekonomi dibe vurunca, İktidarın sorumlusu Tayyip Erdoğan “Ben ekonomistim” dedi.

Senelerdir ekonomist olduğunu duymadık. Şimdi ekonomi dibe vurunca bunun sorumlusu birisi olacaktı. Ekonomiden şu kişi sorunlu denilecek bir ekonomist olmayınca. Tayyip Erdoğan ben ekonomistim dedi. Ve biz ekonominin kitabını yazdık dedi. Bu kitabı okuyan olmadığı için ekonomimiz dibe vurdu. Çünkü kitap piyasaya sürülmedi. Fakat şimdiye kadar ekonomist olduğundan hiç bahsetmedi.  Ekonomist paranın nereden geleceğini ve geldiğini iyi bilir. Nereye harcandığını kuruşuna kadar bilir. Yatırımların nasıl yapıldığını ve yapılacağını takip eder. Böyle tutturulması mümkün olmayan garanti vermez. Verdiği garantinin anlaşmasını yabancı para ile yapmaz. İngiliz kanunlara göre anlaşma yapmaz. Yazılan ekonomi kitabı piyasaya çıksaydı. Millet hiç değilse ekonomi dersi alırdı. Bu ekonomi kitabı Türkiye modeli bir ekonomi kitabı olurdu. Ülke başkanlık sistemi ile yönetildiğine göre karar verici başkandır. Başkan ne diyorsa o olur. Ben ekonomistim diyorsa ekonomisttir. Bildiği bir şey mutlaka vardır. Çünkü boşuna söylememiştir. Saygılarımla

Türküm, doğruyum, çalışkanım, ilken; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi, özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                              18- 11 – 2021 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,06
  • EURO

    34,73% -0,68
  • GRAM ALTIN

    2434,79% -0,04
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

27.04.2024

  • İMSAK 04:23
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:34