Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


HANGİ DÜŞÜNCEYE OY VERCEĞİZ

HANGİ DÜŞÜNCEYE OY VERCEĞİZ


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Cumhurbaşkanlığına üç aday var. Üçünün de mizaçları, düşünceleri ve karakterleri birbirinden farklılık gösteriyor.  AKP’nin adayı başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP ve MHP’nin adayı Ekmeleddin İslamoğlu, HDP’nin adayı Selahattin Demir taş. Bu cumhurbaşkanlığı seçimi AKP adayı ile CHP ve MHP’nin adayı arsında geçecektir. Bu iki adayı irdeleyelim. Erdoğan bağırıp çağırmayı sanat haline getirmiştir. Karşısındaki Çatı adayı Ekmeleddin İslamoğlu sesiz, sakin, mülayim bir kişiliğe sahip. Erdoğan’ı 12 senedir tanıyoruz. Her seçimde kendisine bir düşman yaratır. Siyasetinin bunun üzerinden yürütür. Fakat bu seçimde bir zamanlar can ciğer oldukları cemaat üzerinden yapacağa benziyor. Belli de olmaz muhalefet üzerinden de siyaset yapmayı ön plana çıkarabilir. Karşısındaki adayın hırçınlık yapması Erdoğan’a ayak uydurması beklenmez. Yapı olarak mülayim, sessiz bir karaktere sahip olduğu için. Kimseyi hedef alarak siyaset yapmayı aklının ucundan dahi geçirmeyecektir. Ayrıştırıcı değil. Birleştirici bir tavır takınacağı ayan beyan gözüküyor.

Erdoğan’ın eski tavırlarından vazgeçmesi mümkün değildir. Yine bağırıp çağıracaktır. Sağa sola salvolar sallayacaktır. Yine Türk milleti demeyecektir. Ayrımcılık yapacaktır. Bize şunu yaptılar, bunu yaptılar söylemlerinden vazgeçmeyecektir. Irkçılık üzerinden Iraktan bahsedecektir. Amma Türkmenlerin çektikleri çileyi görmezlikten gelecektir. Çünkü bunu açıkça söyledi. “Bize Türkmen milliyetçiliği ile gelmesinler. Biz bütün milliyetçilikleri ayağımızın altına aldık” dedi. Tabi bu milliyetçiliklerin içersinde Türk milliyetçiliği de bulunmakta dadır.

Ekmeleddin İslamoğlu ırkçılığa, mezhepçiliğe karşı olduğunu söylüyor. Türkçülüğün tarihçesinden bahsediyor. Bir defa şunu bilmemiz gerekiyor. Dedikodular ve çamur atmalarda babası mısır vatandaşı diyenlere cevabı. Babasının mısır vatandaşlığına geçmediğini kökünün Yozgat tan geldiğini ve Türk olduğunu söylüyor. Onu için Türk ırkı yoktur. Olmayan Türklüğü üretmeye çalışıyorlar diyenlerden olmayacağını göstermiştir.

Erdoğan Atatürk demekten imtina eden bir kişiliğe sahiptir. Atatürk’ü itibarsızlaştırma gayreti içersindedir. Hatırlayın iki ayyaş olarak kimleri kastetmişti Atatürk ve İnönü değil miydi? Bu Atatürk’ü itibarsızlaştırmak değil de nedir? Ekmeleddin İslamoğluna Atatürk’ü sordular. Hangi Atatürk dedi.  Kurtuluş savaşı kahramanı, cumhuriyetin kurcusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Atatürk’ten başka Atatürk yoktur dedi. Demek ki Atatürk ve devrimlerine sadık kalacağını beyan etmiş oluyor.

Erdoğan’ın seçim ikinci tura kalırsa Öcalan ile anlaşma yapılacağı aşikârdır. HDP Türkiye genelindeki oyunu öğrenmek için aday gösterdi. Çünkü Türkiye genelinde ilke defa seçime giriyorlar. Birinci turda yüksek bir oy oranına sahip olurlarsa. İkinci turda AKP’nin karşısına daha güçlü çıkacaklardır. AKP’nin devamlı elinde tuttuğu bomba bu sefer elinde patlayacaktır. Seçimi kazanmak için bu bombanın elinde patlamasını dahi göze alacaktır. Buda ülkenin karanlık günlere doğru sürüklenmesi demek olacaktır.

Ekmeleddin İslamoğlunun böyle bir pazarlığa girme şansı yoktur. Olması da mümkün değildir. Çünkü pazarlık yapacak siyasi bir durumu söz konusu değildir. Ülkenin karanlık günlere doğru sürüklenmesinin nedeni de.  Meclisin mutabakatı ile çözülecek sorunu. AKP ile Öcalan arasında çözülecek olmasıdır.

Erdoğan yarı başkanlığı veya başkanlığı savunuyor. Cumhurbaşkanı olmak istemesinin nedenlerinde birisi budur. Bütün erklerin kendi elinde olmasını ve tek adam olmanın yolunun böyle bir yol olduğunu düşünüyor. Bunun içinde HDP ile pazarlık konusu olacak meselede bundan kaynaklanıyor. Verin cumhurbaşkanlığı seçiminde oyu. Alın özerkliği pazarlığı olacaktır. Böylelikler her iki tarafta emellerine ulaşmış olacaktır.

Ekmeleddin İsalamoğlu ise parlamenter sitemden yanadır. Başkanlık ve yarı başkanlığın alt yapısı hazırlanmadan geçişin olmasının mümkün olmadığını savunuyor.  AKP ile HDP’nin yapacağı bir anlaşmanın olmasının mümkün olmayacağını. Böyle bir anlaşmanın ancak milletin mutabakatı ile sağlanacağını düşünenlerden. Olması gerekende bu yoldur. Böyle bir durum zuhur ederse götürüsünüz referanduma millet söyleyeceğini o zaman söyler. Milletin görüşünü almadan yalnız tek partinin söylemesi ile ülke sorunu çözülmez. Bu açılımın seçim malzemesi yapılması dahi millete saygısızlıktır. İki adayı biraz irdeledik. İleriki günle de bu konuya biraz daha değiniriz. Saygılarımla.

Yaşasın Türkiye cumhuriyeti! Yaşasın Atatürk milliyetçiliği! Yaşasın Türk milleti! Yaşasın Atatürk’ün askerleri! Yaşasın Atatürk sevdalıları! Bindik alamete gidiyoruz kıyamete Allah sonumuzu hayır eyleye.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 04 – 07 – 2014 Mustafa KOÇAL

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44