Erdem Özcan "iz bırakanlar"


HAYRETTİN KARACA UNUTULMASIN

HAYRETTİN KARACA UNUTULMASIN


Evet, şöyle söylemişti 1996 yılında yani 25 yıl önce “Toprak Dede” olarak bilinen Hayrettin Karaca, Bandırma’da düzenlenen toplantıda böyle demişti: “YAKINDA AÇ KALACAĞIZ…”

Geçen yıl vefat eden 1922 Bandırma doğumlu TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca’nın vefatının 1. Yıldönümü nedeniyle DYP Balıkesir Milletvekili hemşerimiz Hüseyin Balyalı’nın da bazı teklifleri oldu.

1992 Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın ‘Global 500 Roll of Honour’ ödülünden tutun da, 1993 Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından verilen ‘Çevre Ödülü’ne kadar çok sayıda ödül sahibi Hayrettin Karaca’nın adının bir sokak veya bir caddeye verilmesini hatırlatan milletvekili Balyalı iyi bir hatırlatma yapmış oldu.

Çift Geyik Karaca trikonun kurucusu (1917) babası Halil Karaca, Türkiye’nin ilk triko sanayi kurucusu ve ilk triko ihracatçısıdır. Hem de bu atölye Bandırma’da Çorapçılar Sokağı’ndaydı. Babasının vefatından sonra şirketi ayni zamanda iyi bir çevreci de olan Hayrettin Karaca kardeşleriyle birlikte yürüttü.

Balıkesir eski milletvekili hemşerimiz Hüseyin Balyalı, Karaca’nın ölüm yıldönümü nedeniyle hatırlandığını, aslında onu daha iyi şartlarda anılması gerektiğini söylemesi yerindeydi.

 “Bandırma olarak bugüne kadar hemşerimiz Hayrettin Karaca’ya ne yazık ki sahip çıkamadık” dedikten sonra bugüne kadar Bandırma’da ciddi hiçbir toplantı, panel veya etkinlik düzenlenmediğini ve en küçük bir anma töreni bile yapılmadığının altını haklı olarak çizdikten sonra Bandırma’nın önemi bir cadde veya sokağa adının verilmesi teklifinde bulundu.

Balyalı gerçekten yerden göğe haklı…

Ancak bugüne kadar hiçbir toplantı, panel veya etkinlik yapılmadı derken aklıma 1996 yılında Bandırma’da bir toplantıya konuşmacı olarak davet edildiği geldi. Bandırma Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BANSİAD) davetlisi olarak gelen Hayrettin Karaca, Etimaden misafirhanesinde bir konuşma yapmıştı. Ama taa1996 yılında…

25 yıldan beri, Balyalı’nın dediği gibi ne bir toplantı, panel veya ne bir etkinlik yapılmadı.

Bandırmalı önemli bir isim olan Hayrettin Karaca’nın olsun babası Halil Karaca’nın olsun bir caddeye veya önemli bir yere meydan olur bahçe olur isimlerinin verilmesi yerinde olur.

Konuyla ilgili belediye yönündeki gelişmeye göre; TEMA Vakfı Bandırma sorumlusu Burak Uğur, Belediye Başkanı Tolga Tosun ve Başkan Yardımcısı Metin Ok ile görüşmeleri sonunda Karaca adının sokak ve cadde yerine daha kalıcı ve daha büyük bir esere verilmesiyle ilgili prensipte anlaştıkları öğrenildi.

Mesela ne olabilir… Bir park bir yeşil alan… Örneğin, Malta parkı gibi, tabi park dört dörtlük düzenlendikten sonra böyle bir yere Karaca adı verilebilinir.

Karaca Ailesi Bandırma ve Bandırmalılar için çok önemliydi.

2. Dünya Savaşı yıllarında Bandırma’da kurduğu triko atölyesinden başka 1940’lı yıllarda özellikle dar gelirli ailelere istekli olanlara triko makineleri vererek onlara önemli bir gelir kaynağı sağlamıştı. Harp yıllarında askeriyeye çorap, eldiven ve fanila gibi giysiler imalatı yapılmıştı. Bandırma mahallelerinde o yıllarda makine seslerini duymak mümkündü. Verem Savaş Derneği binasını da vefatından sonra Karaca ailesi bağış yapmıştı.

Önemli yerlere isim verilmesi konusu eğer ciddi bir şekilde ele alınırsa daha başka isimler de, mesela belediye eski başkanlarından, bor sanayin duayeni, önemli sosyal çalışmaları olan Kemal Göknur (1958-1960) gibi iz bırakan değerli insanların adları da ele alınabilinir.

  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,90% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2422,03% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30