Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


HELİKOPTER KAZALARI

HELİKOPTER KAZALARI


Tatvan da meydana gelen helikopter kazasında şehit olan askerlerimize Allah rahmet eylesin. Mekânları cennet olsun. Ailelerine ve sevenlerine Rabbim sabırlar versin. Milletimizin başı sağ olsun. Böyle kazalar olduğunda ağlarız sızlarız. Ailelerine baş sağlığı dileriz. Tabutlarının başında nutuk atarız. Şehitlik mertebesine ulaştılar deriz. 11 can gitmiş. 11 haneye ataş düşmüş.

Bacılarımız dul kalmış. Çocuklar yetim kalmış hiç düşünen olmaz. Bu kaçıncı helikopter kazası bundan önce benim hatırladığım yine doğuda birde Kara deniz bölgesinde bu üçüncü helikopter kazası. Benim hatırladığım. Tabi son zamanlarda olanlar. Hava şartlarının sebep olduğu söyleniyor. Hava üslerinde meteoroloji büroları vardır. Bu büroda bir meteoroloji memurları gece dahi nöbet tutarlar. Artık teknoloji ilerledi. En yakın bir hava üstünden hava durumu raporu alınabilinir. Bunun yapılması zor bir şey değil.

Helikopter filosu olan yerlere bir büro kurula bilinir. Bunlar kısadan bir önlemler. Benim esas söylemek istediğim. Helikopterlerin düşüş sebepleri neden araştırılmıyor. Merzifon da görev yaparken. Erzurum üssüne intikale gittik. Bakım ekibi olarak başımızda bir yüzbaşı kıdemli olarak da ben varım. Uçuşlarımız tamamlandı. Merzifon’a geri dönüyoruz. O zaman C- 47 nakliye uçakları var. 3 tane C-47 nakliye uçağı geldi. Götürdüğümüz malzemeleri kilo gram ağırlıklarına göre bu üç uçağa yüklettim.

C- 47 uçaklarının pilotları yemeğe gitmişlerdi. Yemekten gelmişler. Pilotun birisi uçağa giriyor. Yüklenen malzemelere bakıyor. Dışarı çıkıyor bas bas bağırıyor. Ben bu yükle buradan kalkamam diye. Hemen beni çağırdılar. Gittim buyurun nedir sorun dedim. Benim yüküm çok fazla dedi. Bu uçağa kaba malzemeleri yükletmiştim. Hemen listemi çıkardım sizin uçağa yüklenen malzemelerin ağırlığı bu kadar dedim. Pilot listemi inceledi. Özür dilerim dedi.

Böyle uçakların bir yük kapasitesi vardır. Bu ağırlık kapasitesi her sene değişir aşağı doğru düşer. Malzeme yorgunluğu göz önüne alınarak ağırlık kapasitesi düşer. Bu yaşadığım olayı neden anlattım. Bu düşen helikopterlerin neden düştüğü neden araştırılmıyor? Şimdi meclise bu helikopterlerin neden düştüğü araştırılsın diye bir önerge verilse. İktidar milletvekillerinin oyları ile ret edilir. İktidarın görevi sorunları çözmektir.

Araştırma çok önemlidir. Bu araştırmalardan bilinmeyeçok şeyler öğrenilir. Hava şartları deyip olayı kapatıyorlar. Hava şartlarından olan olaylar çarpma ile neticelenir. Dış ülkelerde böyle bir olay olduğunda hemen bir komisyon kurulur araştırma yapılır. Bizde maalesef böyle bir araştırma yapılmaz. Sosyal medyada bu şehit olanlardan birisinin babası bas bas bağırıyor. Benim oğlum eskimiş bir helikopter yüzünde şehit oldu diye, feryat ediyor.

Hiç değilse bu babanın feryadına kulak verin de. Bu helikopterlerin neden düştüğü araştırılsın. Bu kadar can kaybı olmasın. Yönetenler modeli düşük bir arabaya binmiyorlar. Her sene araba değiştiriyorlar. Onların ki canda? Milletin canı patlıcan mı? Bu helikopter meselesi mutlaka araştırılmalıdır. Yazık 11 can gitti. Şimdi muhalefet partilerinden birisi bu helikopter olayının araştırılması için bir önerge versin. Ret etmezlerse ben bir şey bilmiyorum demektir. Adım gibi eminim ret ederler. Yarın ki yazımda meclise verilen araştırma önergelerinden bahsedeceğim. Neleri ret etmişler göreceksiniz. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

07 – 03 – 2021 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54