Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


HER SÖYLEMDEN BİR ŞEY ÇIKARILIYOR

HER SÖYLEMDEN BİR ŞEY ÇIKARILIYOR


İlker Başbuğ “Menderes seçim kararı alsaydı. 27 Mayıs darbesi olmazdı diyor”. Bu söylemden darbe anlamı çıkarıyorlar. Hakkında soruşturma açılması için mahkemeye başvuruldu. İlker Başbuğun söylemini iktidar kendi üzerinden değerlendirme yapıyor. Seçim kararı almazsanız darbe olur şeklinde algıladılar. Darbe yapmak o kadar kolay değildir. 27 Mayıs da yapılan darbe için ordu.

Senelerce çalışmıştır. Bir ekip kurulmuştur. Bu ekip Türkiye’deki bütün askeri birliklerini gezerek yapacakları darbeye taraftar toplamaya çalışmışlardır. Alpaslan Türkeş doğuda bir il de görev yaparken. Bu heyet Alpaslan Türkeş’e de gidiyor. Durumu anlatıyorlar. Alpaslan Türkeş “ben Menderesin icraatlarını beğeniyorum. Kendisini de seviyorum. Ben bunu duymamış olayım” diye cevap veriyor. Sonra Ankara’ya tayini çıkıyor. Bir gün Ankara subay orduevine gidiyor. Orada olan subayların hepsinin darbe taraftarı olduğunu görüyor.

Bunlar darbe yapıp iktidarı İnönü ye teslim edeceklerini düşünerek. Darbeye taraftar oluyor. Amacı iktidarı İnönü ye teslim ettirmemek. Ordu çok uzun süre darbe hazırlığı yapıyor. Ondan sonra darbe yapıyor. Ordu darbeye taraf olmadan hiçbir darbe başarılı olamaz.

Talat Aydemir iki defa darbe teşebbüsünde bulundu. Sabaha karşı yapılan darbe girişimleri öğle zamanına kadar bertaraf edilmiştir. Sonunda idam edildi. Söylemek istediğim ordunun taraf olmadığı hiçbir darbe başarıya ulaşmamıştır. 1980 darbesine gelince. 1979 senesinde Sağ sol çatışmaları iyice arttı. İzmir de Tariş kuruluşunun duvarına Rus askerine selam dur. Türk askerini arkadan vur diye bir yazı yazıldı. Bundan sonra Ecevit hükümeti istifa ettirildi. Ordu Süleyman Demirel’e azınlık hükümeti kurduruldu. Ve Süleyman Demirel’e sen ekonomi ile uğraş. Biz anarşi olaylarını hallederiz denildi. Demirel batıdaki bir birliği doğuya göndermelerini talep etti. Bu birlik gönderilmedi. Anarşinin hızı kesilmedi. Daha arttı. Kenan evren bu darbenin olgunlaşması için. Anarşi ile mücadele ettirmedi. Darbeyi olgunlaştırdılar. 1980 darbesini yaptılar.

Darbeden sonra tavan yapan anarşik olaylar bıçak gibi kesildi. Kenan evrene daha önce neden darbeyi yapmadınız diye sorulduğunda.“Darbenin Olgunlaşmasını bekledik” diye cevap verdi. Demirel’in batıdaki bir birliği doğuya gönderin isteği yerine getirilmedi. Darbeden hemen sonra o birlik Demirel’in söylediği yer gönderildi. 27 Mayıs darbesi için ordu senelerce çalıştı. 1980 darbesi için anarşi ile mücadele edilme sözü verilmesine rağmen anarşi ile mücadele edilmedi. Darbeyi olgunlaştırdıktan sonra darbe yapıldı. Parti liderlerini tutukladılar. Demirel ve bazı siyasetçiler zincir bozana da tutuklu olarak kaldılar.

Sonra Demirel ve bazı siyasetçiler siyasetten men edildi. Partileri kapatıldı. Darbe yapmak o kadar kolay bir olay değildir. 15 Temmuz kalkışması ise ordu içerisindeki FETÖ örgütü mensuplarının orduda yönetimi ele geçirmek için yapılan bir kalkışmadır. İktidara karışı yapılmış bir kalkışma değildir. Daha önce yapılan darbelere bakıldığında bu daha iyi anlaşılacağı görülür. Bu darbelerde parti liderleri tutuklanmıştır. Bu 15 Temmuz kalkışmasında hiçbir siyasetçi hedef alınmamıştır.

Ordu içerisinde ki üst kademede olanlar tutuklanmaya çalışılmıştır. Darbe yapmak o kadar kolay bir iş değildir. Darbe üzerinde çok uzun süre çalışmak gerekir. İktidar rahat olsun. Ordunun taraf olmadığı hiçbir darbe girişimi yapılamaz. Yukarıda 1960 darbesinin ve 1980 darbelerinin nasıl gerçekleştiğini dilimin döndüğü kadar anlatmaya çalıştım. Böyle söylemlerden darbe anlamı çıkarmak yanlıştır. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                       10- 01- 221 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31