Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Hukuk zaferi

Hukuk zaferi


 

Milli Eğitim Bakanlığı´nın(MEB), aynı kurumda 4 yıl çalışmış okul müdürleri ve müdür yardımcılarının görevlerinden alınmasına ilişkin uygulamasında Danıştay, ?yürütmeyi durdurma? kararı verdi. Buna paralel olarak, 8400 yöneticinin, eski görevlerine dönüşlerinin yolu açıldı. Bakanlığın, kararı bir ay içinde uygulaması gerekiyor.

Bilindiği gibi kamuoyunda, ?Dershaneler Yasası? olarak bilinen ?torba yasa? ile Millî Eğitim teşkilatını düzenleyen kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmış, düzenlemeyle 4 yıl okul müdürlüğü ve müdür yardımcılığı yapanların görevleri sona erdirilmiş, 4 yıl daha görev yapmak isteyenler ise sözüm ona değerlendirmeye alınmıştı.100 puanın üzerinden yapılıp 75 puan alanların görev sürelerinin 4 yıl daha uzatılacağı bu değerlendirme, ne yazık ki, tam anlamıyla siyasi nitelik taşıyordu.

Birçok ildeki okul değerlendirmesinde olumlu puan alan yöneticiler, ilçe milli eğitim müdürleri ve müdür yardımcıları tarafından, ?mülâkat? ismi altında, hiçbir ciddî kaydı, objektif kıstası olmayan bir şekilde, 75 puan altına çekilip elenen bu yöneticilerin yerlerine, Eğitim Bir-Sen üyesi, yandaş müdür ve müdür yardımcıları getiriliyordu. Öyle ki, ?mülâkat? denilen değerlendirmede, başarıları yıllardır belge ve ödüllerle kanıtlanmış, öğrenciler, okul aile birlikleri ve veliler tarafından olumlu not verilmiş yöneticiler, il ve ilçe millî eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin yanlı puanlarıyla 75 puanın altına düşürülerek, görevlerinden alınıyordu. Bu arada, mülâkatlarda sorulan sorular da ciddiyetten uzaktı. Hatta bu yöneticilere, ?futbol topunun ağırlığı? bile sorulmuştu. Kısacası, ?kurt, kuzuyu yemeyi aklına koymuştu?, bir kez.

Bandırma´daki uygulama ise daha vahimdi. İlçe Millî Eğitim Müdürü Saadettin Pircioğlu ve yardımcılarının, görevlerine yeni atandığı günlerdi. Buna karşın , daha önceden birlikte hiç çalışmadıkları, başarı durumlarını gözlemlemedikleri o başarılı yöneticileri politik düşünceler uğruna çatır çatır harcadılar. ?Mülâkat? ismi altındaki sözüm ona değerlendirmelerle 75 puanını altına düşürüp yöneticiliklerini ellerinden alarak, yerine kendi yandaşlarını bu koltuklara oturtmaktan çekinmediler. Bu arada Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyesi olan yöneticilere, Eğitim Bir-Sen´e geçmeleri için büyük baskılar yapıldı. Bir iki istisna dışında, bu yöneticiler, ?omurgalı? davrandılar ve Eğitim Bir-Sen´e geçmediler.

Danıştay, binlerce okul müdürü ve müdür yardımcısını ilgilendiren bu sakat uygulamada ?yürütmeyi durdurma? kararı verip Bakanlığın suç işlediğini gözler önüne sererken, bazı önemli noktalara da vurgu yapıyordu, elbette. Bunlardan birinde ise şöyle deniliyordu:

?Millî eğitim müdürleri ve müdür yardımcılarının, 6 ay geçmeden okul yöneticilerini tanıma fırsatı yoktur ve yapılan bu değerlendirme objektif olamaz. Ayrıca, müdür yardımcılarının, okul müdürünün önerisiyle hiçbir kıstasa dayanmadan ve valinin onayıyla görevlendirilmeleri doğru değildir.?

Kısacası, okul müdürleri ve müdür yardımcıları, önemli bir hukuk zaferi kazandılar. Bakalım, şimdi Millî Eğitim Bakanlığı ne yapacak?

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44