Taylan Özgür KÖŞKER (Güne Özel Hikayeler)


HÜSEYİN GÜNEY´İN ARDINDAN

HÜSEYİN GÜNEY´İN ARDINDAN


İnsanlığın tarihi yazıyla başlamıştır. İnsan, yazıdan sonra insan olmuştur. Moliere, insan gülebildiği kadar insandır, diye söylemiş. Aslında insan, biraz da okuyabildiği kadar insandır bana göre. Okuyarak yetkinleşir, olgunlaşır, etkinleşir. Yazarak da netleşir.

            Hüseyin Güney, yazardı. İlk okuduğum kitabı Sevgili Kitaplarım adlı yapıtıydı. Okumaya, kitaplarına gönül vermiş bir insanın duyarlığıyla yazdığı güzel bir romandı. Kitapları konuşturarak bir öğretmenin yaşamını anlatıyordu. Kitaplar deyim yerindeyse dile geliyordu. Bir zamanlar yakılıp yok edilmek ya da gömülmek zorunda kalan kitaplar? Kitap okumayı çok seven, duyarlıklı bir öğretmenin romanıydı o.  Dilini, anlatımını çok beğenmiştim. Sonraları Bayırköy´ün Çocukları adlı anı kitabını okudum. Tamam demiştim. İşte beni anlatan, yüreğimdeki derinlikleri ortaya çıkaran bir yazar. Nevşehir´in Göre´sini anlatıyordu. Ama tüm Orta Anadolu´yu, bizim bölgelerimizi anlatıyordu. Fakat her şeyden önce insan yüreğini anlatıyordu. O sıcaklığı duyumsatan yapıtlarıyla. Sonrasında hepsini okudum bir bir kitaplarının. Doğa´nın Yayla Günlüğü, Irmağın Türküsü, Güneşin Gülüşü?

            Yalnız Martı, Kırlangıç Yapar Yuvayı diğer romanlarıydı. Bir de Ormana Dönüş adlı öykü kitabı vardı. Hepsini yutarcasına okudum. Dilimizin tadını alarak okudum. Sonrasında tüm yazarlarda olduğu gibi bilgisunardan, sosyal medyadan araştırdım onu. Bir anda buldum. İşte romanlarını severek okuduğum insan. Sonrasında onunla karşılıklı görüş alışverişlerimiz, güzel sohbetlerimiz oldu. Yüz yüze hiç tanışmadık. Ama aynı ekmek aynı hürriyet için yüreklerimiz çarpıyordu. Türkçenin Yolculuğu adlı kitabını da imzalayıp yollamıştı bana.

            Ve daha sonra onunla ilgili bir yazı yazdım. 2016 yılında. İşte o yazıdan bazı bölümleri buraya aktarıyorum.

            ?Bir Dolmakalem´in Anıları´nda eşyaların da bir kişiliği olduğunu duyumsuyorsunuz. Anlatım sıcak, içten, akıcı ve yalın, dupduru bir anlatım.  Okurken sanki bir türkü dinliyormuş gibi oluyorsunuz. Akan bir ırmağın su şırıltısını duyuyorsunuz cümlelerinde. İçiniz açılıyor, yüreğiniz ferahlıyor. Bir dil, bir Türkçe işte diyorsunuz anamızın ak sütü gibi.

            Yurdumuzda  zor koşullarda da olsa yetişen yazarlarımızın değerini bilmek gerek. Onlar bize hiçbir vakit parmak sallayarak, "Şunu yapacaksın, bunu yapacaksın!" demiyor. Emretmiyor, bizi yapmak istemediğimiz şeylere zorlamıyor. Bizimle alay etmiyor.?

            ?Bir Dolmakalem´in Anıları´nda Dolmakalem oluyorum. Kimileyin Irmağın Türküsü´nde küskün bir Martı. Kimi zaman da yakılmış, gömülüp yok edilmiş  Sevgili Kitaplarım. Bazen de güneşin önünü kapayan bir dağ oluyorum Güneş´in Gülüşü´nde. Bayır Köy´ün Çocukları´nda çocukluğumu, anılarımı görüyorum. Gözümün önünden tüm yaşadıklarım geçiyor, yaşadığım toprakların mis kokusunu içime çekiyorum. İyi ki okumuşum seni diyorum, iyi ki Orta Anadolu senin gibi bir yazarı yetiştirmiş.  Ben Kırşehirliyim Sen Nevşehirli... ?

             Türkçeye, anlatıma, dile gönül vermiş güzel insanımdı. Onun yapıtları daha çok okunmalı, elden ele gezmeli kitapları. Çocuklarımız onun yapıtlarındaki dil, doğa, insanlık sevgisini duyumsamalı. Bilgi Yayınevi, onun yeni yapıtlarını da yayınlayıp gün ışığına çıkarmalı. Bu dünyadan çekip gittiğine hala inanamıyorum. Üzerimde çok emeği var. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

            Ne Emin Özdemir´i ne Muzaffer İzgü´yü ne Yaşar Kemal´i ne Ümit Kaftancıoğlu´nu ne Orhan Kemal´i ne Mehmet Başaran´ı ne de Hüseyin Güney´i hiçbirini unutturmayacağız. Onlar yapıtlarıyla hep var olacaklar ve yaşayacaklardır. Gönlümüzün en güzel yerinde sözcükleri, eserleri, aydın gözlerinin balları en güzel yerlerini çoktan aldılar.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44