Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İÇ GÜVENLİK YASASI

İÇ GÜVENLİK YASASI


 

İç güvenlik yasasında bu kadar ısrar etmek nedendir?  Bu yasa ile terörle mücadele edilecek deniyor. Örnek olarak da güney doğu Anadolu da meydana gelen Kobani olayları gösteriliyor. Bu olaylarla mücadele edilmek için. Daha önce çıkarılan yasalar uygulanıyor mu? Bu yasa ile polis ve jandarmaya yetki veriliyor. Pekiyi daha önceki yasalarda verilmiş yetki neden uygulanmıyor? Kobani olaylarında emniyet güçleri ellerindeki yetkiyi kullandı mı? Barış sürecine zarar verilmemesi için emniyet güçleri ellerindeki yetki kullandırılmadı mı? Valinin müdahale etmeyin. Müdahale ediyormuş gibi görünün talimatı mı uygulandı?  Barış süreci düşünülerek hareket edildiği meydanda. Molotof atanları hedef alan yasa deniliyor. Hâlbuki yargı Molotof'u patlayıcı maddeler arasına aldı. İktidar bu Molotof'la ilgili yasayı uygulatmıyor. Şimdi bu yasa ile polise ve jandarmaya yetki veriyor. Yetkiler kullanılmazsa başka çarelere başvurmak gereksizdir.

Şimdiye kadar çıkarılan yasalara bu kadar tepki gösterilmedi. 79 ilin baroları bu yasaya karşı çıkıyor. Şimdiye kadar bu kadar baronun birlikte hareket ettiği vaki değildir. Ayrıca muhalefetin birlikte hareket ettiği de vaki değildir. İktidar bu yasanın mecliste görüşülmesini neden erteliyor? Anlaşılan AKP içersinde bu yasaya karşı çıkan sağduyulu milletvekilleri de olmalı ki görüşmeyi erteliyorlar. Bu milletvekilleri ikna edilmeye çalışılıyor.

Polis okulları ve polis kolejleri neden kapatıldı?  Yüksek tahsili polisler neden istenmiyor? Polis kadrolarına siyasi görüşüne göre polis alımları mı yapılacak? Bunun başka bir nedeni olamaz. AKP kendi polis teşkilatını oluşturacak demektir. Başbakan Davut oğlu AKP gurubunda yaptığı konuşmada, üzerine basa basa bu güvenlik yasası çıkacak, çıkacak, çıkacak diye AKP milletvekillerine gözdağı verdi.

Bu yasa muhalefeti sindirme yasasıdır. Bu yasa çıktıktan sonra vay AKP'yi eleştirenlerin haline. Bu yasa vatandaşla polisi karşı karşıya getirecektir. Polisle vatandaş istemeden birbirine hasım olacaktır. Bu yasa bu kadar istendiğine göre bunun altında mutlaka bir şeyler gizlidir. Bunu vatandaş anlayamaz. 79 ilin baroları bu yasaya karşı çıkıyor. Bunların her biri hukuk adamıdır. Bu yasanın ne amaçla çıkarılmak istendiğini bizlerden iyi bilirler.

Yasalar meclisten uzlaşarak çıkarılır. Gelin görün ki meclisteki üç muhalefet partisi de bu yasaya karşı çıkıyor. Demokrasilerde böyle bir yasanın çıkarılması söz konusu değildir. Demokrasi uzlaşmaktır. Yasalar millet menfaatini gözeterek çıkarılır. Milletin yarısından fazlasını mecliste temsil eden partilerin görüşleri alınıp uzlaşma ile yasaların çıkması gerekir. Çıkan yasaların çoğunu CHP anayasa mahkemesine taşıdı. Çoğu da iptal edildi. Bazılarında da iktidar yargı kararlarını uygulamadı.

Bu yasanın kaç maddesi var belli değil. AKP içersinde de bu yasadan dolayı sıkıntı olduğu görünüyor. Bazı AKP milletvekillerini bu yasadan rahatsı oldukları söyleniyor. Meclis iki ay çalışacak. İki ay sonra seçimler dolayısı ile tatile girecek. Meclisteki partiler görüşme sırasında rahatsız olan AKP milletvekillerini de yanlarına alarak. İki ay görüşmeleri engellerse bu yasa meclisten geçmez. Çünkü üç parti karşı çıkıyor. Devamlı önerge vererek ve her partinin vekilleri konuşarak vakit kazanarak, görüşmeyi seçim sonuna bıraktırabilirler.

Bu yasa şayet çıkarsa bunun nerelere kadar uzanacağını bu günden kestirmek zor görünüyor. Belki yolsuzluk operasyonu ile ilgili problemleri dahi ortadan kaldıracak. Maddeler dahi olabilir.  Bundan önce getirdikleri torba yasaların maddeleri meclise 25 madde olarak geliyordu. 120 maddeye kadar çıkıyordu. Devamlı madde ilavesi yapılıyordu. Bilhassa terörle ilgili dediklerine göre onların lehine olacak maddeler girebilir.

Bu yasa sokakta dolaşan vatandaşı daima tedirgin edecektir. Artık vatandaş sokakta polisten uzak durmaya çalışacaktır. Hani bir söz vardır. Ne şeytanı gör ne salâvat getir derler. Vatandaş polisi gördüğünde yolunu değiştirecektir. Bu yasa ile terör yandaşlarına hiçbir şey olmayacaktır. Olan polis ile bizim vatandaşlarımıza olacaktır. Bir gösteriye biber gazından korunmak için. Yanına da gaz maskesi götürsün yandı. Bu yasanın uygulanacağı yer bellidir. Batıda uygulanacaktır. Hani yüzünü poçu ile kapatanlar gözaltına alınacaktı. Doğuda her eylemde bir sürü yüzü poçu vardı. Hatta yüzleri poçu ile kapatılmış yandaşlar. Resmigeçit yaptılar. Hepsinin yüzleri kapalı idi. polis karşıdan onları izledi. Ben bu yasa çıksa dahi doğuda uygulanacağında emin değilim. Batıda uygulanacaktır. Bu yasayı muhalefetin meclisten geçirmeyeceğine de inanıyorum. Saygılarımla.  12 – 02 – 2015 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44