Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İHALENİN KURALLARI VARDIR

İHALENİN KURALLARI VARDIR


İhale alacağın bir şeyi en hesaplı şekilde almak, satacağın bir şeyi de en uygun fiyata satmak için. Birden fazla alıcının ve satıcının iştiraki ile geçekleştirilen bir satış şeklidir.  Amaç fazla ayıcının veya satıcının iştirakini sağlamaktır. İlahe yapılacak gün ve saat 3-4 gün önceden ilan edilir. Bu bir ihale kuralıdır. İktidar tarafından bu kural ihlal edilmiştir.

Çorumda yapılan şeker fabrikaları satış ihalesi ihale saatinden 2 saat önce ilan edilmiştir. Bu şeker fabrikalarının satışına yüz binlerce kişin karşı çıkmasına rağmen. Vatandaşın sesine kulak verilmemiştir. Bildiğim kadarı ile şeker fabrikalarının satılmaması için. İmza kampanyası yapılmıştır. Bir milyon atı yüz bin kişinin imzaladığı imza listesi çuvallar ile başbakanlığa teslim edilmiştir. Bu kadar imza hiç dikkate alınmamıştır. İktidarın söylediği bir söz vardır.

Biz milletimizin isteğini yerine getiriyoruz deniliyordu. Bu şeker fabrikalarının satışına yüz binler karşı çıkılmasına rağmen milletin sesine kulak veren olmamıştır. Bu şeker fabrikaları milli servettir. Milletin vergileri ile yapılmıştır. Yani milletin malıdır.  Şeker fabrikası olan illerde oy kaybı olacağını bilmelerine rağmen satıştan geri adım atılmamıştır. Bunun anlamı bu şeker fabrikalarının satışı konusunda anlaşma daha önceden yapılmış demektir.

İhale gününün ve saatinin geç açıklanması bunu delilidir. İhale gün ve saati basında ilan edilseydi. Belki daha fazla alıcı gelirdi. Satılan 4 fabrika daha yüksek fiyata satılabilinirdi. Bu konuda uzman olanlar fabrikaların çok ucuza satıldığı şeklindedir. Daha önce bu sütünde anlattım. Yeri gelmişken bir daha anlatayım. Çünkü bu şeker fabrikalarının satışını yakından ilgilendiren bir hikâyedir. Zamanın birinde bir yerde kelepirci Hasan diye birisi varmış. Bu kişi kelepir mal alır satarmış. Bir gün kelepirci Hasana bir genç gelir.

Ben evimi satacağım siz alır mısınız der. Alırım bu ev sana miras mı kaldı? Yoksa kendin mi yaptın der. Genç miras kaldı der. Kaç para istiyorsun eve? 10 bin lira der. Kelepirci hasan ben senin eve 5 bin lira veririm der. Genç tamam der. İşlemleri yaparlar evin satışı gerçekleşir. Aradan zaman geçer. Gencin arkadaşı ben evi satacağım senin sattığın kişiye birlikte gidelim der. Kelepirci Hasanın kapısını çalarlar. Evini satan genç arkadaşım evini satacak onun için geldik der. Kelepirci hasan ayni soruyu evi satacak olana sorar. Bu ev sana miras mı kaldı?

Yoksa kendin mi yaptın? Der! Genç ben kendim yaptım der. Ben senin evini alamam der. Neden diye sorar? Şimdi sen bu eve 10 bin lira dersin. Ben 6 binde versem vermezsin der. Genç 9 bin beş yüz versen yine vermem der. İnsan kendisinin emek vererek sıkıntı çekerek yaptığı bir şeyin kıymetini bilir. Emek vererek ve sıkıntı çekerek sahip olduğu bir şeyin değerini ve kıymetini bilir. İktidarda şeker fabrikalarına emek vermediği için. Geçmiş iktidarlardan miras kaldığı için. Sattığı bir şeye emek vermediği için. Ne verirlerse kabulüm der.

Bundan önce satılan yerlerinde ucuza satıldığını biliyoruz. Balıkesir SEKA 1,1 milyon dolara satıldı. Alan kişi içerisindeki hurdalarını 1,8 milyon dolara sattı. Anayasa mahkemesi millet menfaati gözetilmemiştir diye satışı iptal etti. Geri alınması gerekiyordu. Kararı uygulamadılar. Sonra bir kanun çıkardılar. Satışın üzerinden 5 sene geçen satışlar geri alınamaz dediler. Koskoca Balıkesir SEKA bedavaya satıldı. İktidar parayı gördü mü? Hiç sağını solun incelemez. Bu iktidar parayı veren düdüğü çalar demedi mi? Bize bırakılan milli servetlerin değerini kıymetini bilemediler. Bundan sonra satılacak yerler çok sıkıntılı olacaktır.

Çünkü millet olmamıza engel olacak yerler kaldı. Bu sütün da defalarca yazdım. Sırası gelmişken şimdi yine hatırlatma yapacağım. Ülkede yabancı şirketler tarafında arazi satın alınmakta dadır. Bu çok tehlikelidir. Bilhassa köyle de mera satışları hat safhadadır. Köylünün havya otlatacak yeri kalmıyor. Filistin neden bu duruma geldi. Toprakların sattıkları içindir. Satılan bir yerin tapusu yabancı bir ülkenin tapusuna geçiyor. Artık o yerin geri dönüşü mümkün değildir. Para her zaman bulunur. Fakat toprak kolay bulunmaz. Saygılarımla

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 11-04- 2018 Mustafa KOÇAL   

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44