Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İKİ ARADA BİR DEREDE KALDIK

İKİ ARADA BİR DEREDE KALDIK


Amerika ile itilafımız yeni değil. 15 Kasım 2015 senesinde G- 20 ülkelerinin Antalya da yaptığı toplantıya dayanıyor. Çin ile füze anlaşması yapılmış idi. Bu Antalya da yapılan toplantıda Amerika Çin ile yapılan füze anlaşmasını iptal etmemizi istedi. Bu istek üzerine Türkiye Çin ile yaptığı füze anlaşmasını iptal etti. Amerika´nın amacı füze anlaşmasını kendileri ile yapmamız idi. 24 Kasım 2015 tarihinde Türkiye Rus uçağı sınır ihlali yaptı diye düşürüldü.

Önce bir daha sınır ihlali yapılsın yine düşürürüz denildi. Sonra Rus uçağı olduğunu bilseydik düşürmezdik denildi. Rusya ile aramız gerginleşti. Sonra özür dilendi. Aramız tekrar düzeldi. Bu arada Amerika ile aramız iyi idi. Rusya ile tekrar ticari anlaşmalar yapıldı. Türkiye, Rusya ve İran Suriye konusunda üçlü ittifak yaptı. Amerika Türkiye´yi sıkıştırmak için. PYD ve YPG ye silah yardımını artırdı. Amerika ile gerginlik yaşamaya başladık.

Bu arada Rusya ile S- 400 füzeleri için anlaşma yapıldı. Olayları kısaca özetledim. Bu S- 400 füzelerinin anlaşmasının yapılması Amerika´yı kızdırdı. Papaz olayı bahane edildi. Hattı zatında papaz meselesi değildi. S- 400 füzelerinin Rusya´dan alınmasını önlemekti. Bu gün Amerika ile yaşadığımız sorunların sebebi papaz meselesi değildir.

S- 400 füzelerinin Rusya´dan alınmasıdır. Dış politikada zikzak çizmemizdir. Bir Amerika yanlısı olduk. Döndük Rusya yanlısı olduk. Dış politikada tutarsız olmamız yüzünden bu günkü duruma geldik. Şimdi bize ekonomik savaş açtılar deniyor. Bu işin ucu 15 Kasım 2015 tarihine dayanıyor. O zaman kararlı olup. Biz füze konusunda Çin ile anlaştık diyebilseydik.

Belki Amerika siz bilirsiniz diye bilirdi. Çin´den alacağımız füzelere ses çıkarmayabilirdi. Anlaşmayı iptal etmemiz. Amerika´yı kendilerinde füze alma konusunda heveslendirdi. Rusya ile füze anlaşması yapınca hevesleri kursaklarında kaldı. Şimdi papaz diye tutturdular. Ekonomik yaptırımlar uyguluyorlar. Bizim iki bakanımıza yaptırım uygulamaya başladılar. Buna cevap olarak Türkiye de onların iki bakanına yaptırım uygulayarak karşılık verdi.

Hattı zatında Türkiye. Şunu diyebilseydi? Daha etkili olurdu. İncirlik hava üssünü ve Kürecik radar üssünü kapattık diyebilselerdi. İki bakana uygulanan yaptırımdan daha etkili olurdu. Mal varlıklarını dondurduk denildi. Olmayan mal varlıkları dondurulsa ne olur? Dondurulmasa ne olur?  İki arada bir derede kaldık. Amerika ile Rusya arasında kaldık. Şimdiye kadar bir oraya bir buraya yalpaladık durduk. Şimdi Çini tercih ettik. Çin´den borç alacağız.

Ticari ilişkilerimizi geliştirmeye başladık. İran ile ilişkilerimizi sürdüreceğimizi söyledik. Amerika başkanı Amerika´nın düşmanı ile ayni safta olanların bizimle işi olmaz diyor. Amerika İran´a ambargo uygulanmasını istiyor. Türkiye olarak İran´a uygulanacak ambargoya uymayacağımızı söyledik. Zannedersen yeni müttefikler peşimdeyiz. Amerika´nın İran´a ambargo uygulamasına Avrupa ülkeleri de karşı çıkıyor. Bu ülkeler bir araya gelip Amerika´ya karşı birlik olurlarsa Amerika yalnız kalır.

İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkeler Rusya´nın önderliğinde bir araya gelebilirlerse dengeler değişebilir. Şayet Rusya, Çin, İran, İngiltere, Almanya, Fransa ve Türkiye bir araya gelebilirlerse birleşmiş milletlerde Amerika´nın etkisi kalmaz. Bu ülkeler ile bizim ilişkilerimiz nasıl olur. Bu saatten sonra Rusya ile aramızı bozmamız düşünülemez elektrik santralinin yapımını Rusya ya verdik. İki arada bir derede kalmak bize pahlıya mal oluyor. Bu durumu nasıl atlatacağımız konusunda somut bir şey söylenmiyor. Millete yastık altındaki dolar ve altınlarınızı bozdurun mesajları veriliyor. Yerli ve milli olduğunuzu gösterin diye millete gaz veriliyor.

Yok ki millette dolar altın ne bozduracaklar. Kimlerde dolar ve altın olduğunu ancak iktidar biliyor. İktidar sayesinde kimler zengin oldu ise onlardan istensin.  Millet gırtlağa kadar borç içerisinde. Bu sarmaldan tek kurtuluşumuz. Rusya´dan S- 400 füzelerin almaktan vazgeçmek ya da papazı Amerika ya postalamak. Amerika ile müttefikliğimizi askıya almak. Bu durumdan sonra Amerika ile müttefik kalmamızın hiçbir anlamı kalmadı. Ancak Tramp Amerika´nın başından gider. Müttefik olmamızı isteyen birisi gelirse o zaman durum düzelir.

Bu başkan kaldığı müddetçe Amerika ile müttefik olunmaz. Adam dünyanın başını belaya sokmaya çalışıyor. Kore ile dalaştı olmadı. Şimdi İran´a bulaşmaya başladı. Bizimle zaten iyi geçinmeye niyeti yok. Bu durumdan kurtulmanın yolu aranmalıdır. Allah sonumuzu hayır eylesin. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 12-08-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44