Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İKİ UÇAĞIMIZ DÜŞTÜ

İKİ UÇAĞIMIZ DÜŞTÜ


 

Malatya hava üssünden eğitim amaçlı kalkan uçaklarımız düştü. 4 pilotumuz şehit oldu. Şehit pilotlarımıza Allahtan rahmet, ailelerine sevenlerine sabırlar dilerim. Malatya hava üssü personeline baş sağlığı diliyorum. Bir ülkede bu kadar bilgi kirliği olamaz. Önce iki F- 16 helikoptere çarptı denildi. Sonra hava muhalefeti denildi. Sonra iki Fantom birbirine çarptı denildi. Bu uçaklardan sorumlu kimdir? Genelkurmay başkanlığı! İçişleri bakanı ve milli savunma bakanı sağdan soldan duydukları bilgilerle beyanat veriyor. Ya genelkurmaydan bilgi alısınız ondan sonra açıklama yaparsınız. Ya da genelkurmay başkanlığı gerekli açıklamayı yapacak dersiniz. İki uçağın yaptığı kol uçuşunda birbirine çarpmalarını benim mantığım kabul etmiyor. Ben 22 sene hava kuvvetlerinde görev yaptım. İki uçağın kol uçuşu yaparken birbirine çarptığına şahit olmadım. Ayni zamanda da duymadım.  Bu uçaklar teknolojinin en ileri seviyede olduğu sistemlerle donatılmıştır. Pilotlar koordinatlarını yüklerler. Sonra oto pilota bağlarlar. Uçak o koordinatlarda yoluna devam eder. Bu uçaklar hava muhalefetinde etkilenmez. Uçaklarda radar sistemi mevcuttur. Bu radar sisteminde emniyetli uçuş Modu diye bir Mod vardır. Bu mod genelde alçak irtifa uçuşlarında kullanılır. Kaç fit irtifada uçacak. O irtifa sisteme bağlanır. Artık uçak ayni yükseklikte uçar. Önüne dağ geldiğinde uçak yükselir. Yani büyük bir arıza zuhur etmedikçe uçağın dağa çarpması mümkün değildir. Hele iki uçağın kol uçuşunda birbirine çarpmasına bence imkân yoktur. Bu uçaklar radar tarafında da takip ediliyormuş. Çünkü radardan kaybolduğu söyleniyor. Birbirlerine çarpma mesafesinde uçsalar radar ikaz eder.

Uçaklar hakkında açıklama çok geç yapıldı. İlk anlarda söylenenlerin ne derece doğruluğu var. Bunu bilemiyoruz. Kaza kırım raporu karşımıza nasıl bir gösterge koyacak göreceğiz.  İnşallah inandırıcı bir rapor görürüz. Genelkurmayın açıklaması beni tatmin etmedi. Hava da iki uçağın birbirine çarpma ihtimali beni tatmin etmedi. Bunu bilmeyenler normal karşılayabilirler. Ben böyle bir şeye ihtimal vermiyorum. 

Ben bu acıları çok yaşamış birisi olarak. Malatya hava üssünde matem havası yaşanıyordur. Yer personeli uçağı hazırlar. Pilot gelir uçağa biner. Uçağın makinisti pilotun bağlanmasına yardımcı olur. Sonra iner uçağa dışarıdan çalıştırma kaynağı bağlıdır. O kaynağı çalıştırır. Pilot hazırım işaretini verdikten sonra. Uçağa elektriği verir. Pilot uçağı çalıştırır. Beli devre gelince elektrik kesilir. Pilot kendi el kitabına göre kontrollerini yapar. Kontrollerini bitirdikten sonra kalkış için piste gider. Pist başı kontrollerini yaptıktan sonra kalkışa geçer.

Makinist kalkıncaya kadar uçağını takip eder. Kalktıktan sonra. Allah'ım kazasız belasız dönmesini nasip et diye dua eder. Uçağının havada ne kadar kalacağını bildiği için. İçi rahattır! Dönüş saati yaklaştığında artık gözü havada kulağı uçağın sesindedir. Uçağını pistte inişini gördükten sonra derin bir of çeker. Uçak dönüş saatinde gelmediği an uçak havuzunda bir telaş başlar. Suratlar asılır. Hemen kule ile temasa geçilir. Şayet uçak düşmüş ise üste matem havası eser. Kimsenin ağzını bıçak açmaz.

Bazen de önemli bir göreve giderler. Alarm ile kalkarlar. O uçakların dönüşü heyecanla beklenir. Döndüklerinde bayram havası eser. Bizim zamanımızda uçaklarda bu kadar teknoloji yoktu. Uçaklar heyecanla beklenirdi. Amma şimdi her türlü teknolojiye sahipler. Uçakları şimdi bizim kadar heyecanla beklemiyor olabilirler. Amma bir uçağın düştüğünde içimiz yanardı. Pilot şehit olmuşsa içimiz kan ağlardı. Bir hafta kendimize gelemezdik.

Allah bu dört şehidimize rahmet eylesin. Allah ülkemize böyle acılar göstermesin. Bu acı bambaşka bir acı. Güle oynaya gönderdiğin bir pilotun şehit haberini almak insanı kahrediyor. Onun için Malatya hava üssü personeline tekrar baş sağlığı diliyorum. Hepsinin başı sağ olsun. Allah bir daha böyle acılar göstermesin. Ayrıca hava kuvvetlerinin ve milletimizin başı sağ olsun. Ben hala şoku üzerimde atmadım. Allah ailelerine sabırlar versin. Ülkemizi görünmez kazalardan belalardan korusun. Saygılarımla.

                                                               25 – 02 – 2015 Mustafa KOÇAL   

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44