Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İLİM, İLİM YİNE İLİM

İLİM, İLİM YİNE İLİM


İlim hakimdir, mal mahkûm. İlim seni korur. Malı ise sen korursun. İlim çalınmaz, mal ise çalınır. İlim kullanıldıkça artar. Mal ise azalır. İlim bir hazinedir. Anahtarı ise sorup öğrenmektir. Sorup öğreniniz ki Allah size merhamet etsin. İlim öğretmek ilim öğrenmek ibadettir. İlim öğrenene ve öğretene cihat sevabı verilir. (Buda bir hadistir).

Ülkenin en önemli sorunlardan biriside ilme ve ilim adamlarına itibar edilmemesidir. Hiçbir zaman ben yaptım oldu demek olmaz. İlme dayanmayan bir şey mutlaka bir gün başınıza bela açar. Yapılacak bir işin ilme dayalı olması gerekir. Bir şey yapılırken mutlaka istişare yapılmalıdır. Gelelim günümüzdeki doğa sorunlarına. Depremle ilgili ilim adamları birikimlerine dayalı olarak fikirlerini söylüyor.

 Bu ilim adamlarının söylediklerine itibar edilmiyor. Felaket yaşıyoruz. İlim adamları Marmara denizi hakkında üç sene önce bugün olanlarla ilgili rapor verilmiş.  Pekiyi bu bilim adamları çağrılıp nedir bu gönderilen rapor diyen olmuş mu? Sorulsaydı bugün yaşananlar olmazdı. Yumurta kırılmadan tedbir alınmıyor. Yumurta kırıldıktan sonra çare aranıyor. Atıklar denize dökülmeden önce arıtma sistemlerinde arıtılması gerekir.

 Arıtma sistemlerinin çıkışı denetlenmesi gerekmez mi? Arıtma yapılmış olmak için mi yapılmış? Usulüne uygun arıtma yapılmış mı diye denetlenmesi gerekmez mi? Şimdi Marmara denizi ölme noktasına gelmiş. Temizliğe başlanıyor. Çevre ve şehircilik bakanı üç sene içerisinde normal durma getiririz diyor. Bu ilim adamları kanal İstanbul’unda Marmara denizine zarar vereceğini söylüyorlar.

Bu kanalın Marmara denizine nasıl zarar vereceğini de anlatıyorlar. Başka biriside kanal İstanbul yapıldığında kara denizin suyunun Marmara denizinin suyunu temizleyeceğini söylüyor. Esas Marmara denizini inceleyen ilim adamı. Yanılıyor diyor. Biz İstanbul kanalını yapılmasına karşı çıkarken bu kişi kanalı savunuyor diyor. Bu bilim adamları ile istişare toplantı yapılmalıdır. İnadına bu kanalı yapacağız denilmesi yanlıştır.

Doğanın dengelerini korumak gerekir. Doğa ile oynanmaz. Bir gün gelir o doğa intikamını alır. Yukarıda arıtma tesislerinin tam olarak çalışmasının kontrol edilmesi gerekir demiştim. Bakınız ilim adamı ne diyor. Arıtma tesislerinin elektrik faturaları her ay incelenmeli diyor. İşte ilim adamının bizlerden farkı. Elektrik faturası incelendiğinde arıtma sisteminin ne kadar çalıştığı meydana çıkacak.

Ülkenin geleceği için ilim adamlarının söyledikleri dikkate alınmalıdır. İlim dikkate alınarak ve ilim adamlarının söylemlerine itibar edilerek hareket edilirse bazı felaketlerden kurtuluruz.  Çünkü ilim insanları korumak ve geliştirmek için vardır. Şimdi bir örnek vereceğim. Hıfzıssıhha kapatılırken ilim adamlarına sorulsaydı. Onların fikirleri alınsaydı. İlim adamları bu tesissin kapatılmasını istemezdi. Şimdi sağdan soldan aşı gelecek diye beklemezdik. Kendi aşımızı kendimiz yapardık. İlim hem insanları hem de doğayı korumak için vardır.

Elimizdeki ilim adamlarından azami şekilde faydalanmalıyız. Yoksa ilim adamı yetişmeyecek. Bu eğitim sistemi ile ilim adamı yetiştirmek mümkün değildir. Ben 35- 40 yaşlarında ilim adamı görmedim yaşları 60’şin üzerinde. Bundan sonra ancak tahsilini dış ülkelerde yapanlardan ilim adamımız olur. Onlarda Türkiye ye gelirse. Bu ülkenin ilim adamına ihtiyacı var. İlim hem bizi korur hem de doğayı korur. İlim adamlarının söylemleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Saygılarımla.

Türküm, doğruyum, çalışkanım, ilkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi, özümden çok seçmektir. Ülküm, yükselmek ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                               09 – 06 – 2021 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,43% 0,09
  • EURO

    34,69% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2480,42% 0,76
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 0,00
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu

Balıkesir

18.04.2024

  • İMSAK 04:49
  • GÜNEŞ 06:20
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:20