Hedef (GÜNDEM)


İNSAN SUDA NEDEN BOĞULUR..

İNSAN SUDA NEDEN BOĞULUR..


15 yıldır ilimiz ve çevre illerde yaşanan 200 ün üzerinde boğulma vakasında görev yaptım. Ve boğulma sebeplerini şöyle gözlemledim. Normal şartlarda bir karpuzu dahi suya batıramayız. Çünkü karpuzun içerisindeki küçük hava keseleri karpuzun suyun yüzeyinde kalmasını sağlar.
Aslında insanlarda suyun üzerinde kalmaları için ciğerlerimizdeki hava keseleri yeterlidir. Kişi suya girer yüzerken veya su içerisinde gezerken sakin bir şekilde nefes al-veri sürdüğü sürece suyun yüzeyindedir. Çünkü sakin nefes alan kişi ciğerlerindeki havanın tamamını dışarıya vermez ve dudak seviyesinde suda nötr kalır. Fakat normal hayatta dahi korkan kişi hızlı hızlı nefes alıp verir. Su içerisindeki kişi kıyıdan uzaklaştığını fark edince veya ayağına suda sarmaşık vs. değdiğinde korkuya kapılır.


Örneğin kıyıdan ?çok uzaklaştım dönebilecekmiyim ?? veya ? ayağıma değen canlı- bitki neydi ? bana zarar verir mi,? boğulmama neden olur mu ?? soruları korkuyu tetikler ve suyun yüzeyine tamamen çıkmak için hızlı hızlı hareket ederek çok fala efor sarf edip ciğerlerimizdeki hava keselerini daha fazla doldurmak için dolu dolu nefes alma gayretine girer. Fakat ciğere dolan fazla havanında tekrar nefes al-verin de atılması gerçekleştiğinden nefes verince batmaya başlar. Filmlerde ki gibi öyle abartılı su yutmaz fakat istem dışı nefes borusuna kaçan bir miktar suyu fark eden gırtlak kası otomatik olarak bu yanlışa bir son vermek için beyinden gelen komutla kendini kapatır ve boğulma gerçekleşir. Boğulurken çok acı çekmez sadece ciğerlerinde yanma olur ve yetişkinler 50 saniyede çocuklar 20 saniyede
suya batar. Su içerisinde beyin ölümü suyun sıcaklığına göre değişir ama yetişkinlerde 3-4 dk. bebeklerde 5-6 dk. dır.

BOĞULMA TEHLİKESİ GEÇİRİYOR İSEK ŞUNLARI YAPMALIYIZ !
Öncelikle sakin olup yavaş yavaş nefes almalı, ellerimizi suyun yüzeyinde sakin sakin suyu okşar gibi gezdirmeli, ayaklarımızı bisiklet pedalı çevirir gibi veya dans eder gibi karnımıza çekerek çok yavaş hareket ettirmeliyiz. Böylelikle kendimizi yormayacağımız için ciğerlerimizdeki havayı da kontrolsüz al-ver yapmayacağımızdan belli bir süre sonra suyun yüzeyinde yükseldiğimizi göreceğiz.

BOĞULAN KİŞİYE MÜDEHALE !
Geçen yıl gittiğim bir boğulma vakasında 4 çocuk birbirini boğmuştu. İstanbul karaburunda boğulma tehlikesi geçiren 8 yaşındaki kız çocuğunun kendisine yardıma gelen amcasının can havliyle bileğini kırması da boğulan kişinin ne kadar tehlikeli olabileceğinin birer örneğidir. Boğulan kişiye cankurtaran eğitimi aşmamış isek suya girmeden sözlü telkinlerde bulunarak bir şeyler uzatmalı, uzak mesafede ise piknik topu, kuru ağaç parçası veya kola şişesi gibi batmayan malzemeler atabiliriz. Çok iyi derecede yüzme biliyorsak yüzerek gidip arkadan yaklaşmalı bayan ise veya uzun saçlı ise saçından çekerek, erkek ise arkasından kol altından sararak kıyıya çekmeliyiz. Su içerisinde kesinlikle bize sarılmasına fırsat vermemeli şayet sarılmış ise kurtulmak için suyun dibine doğru dalmalıyız. Yok bunları yapamıyorsak bırakın boğulsun 1 ölü birkaç ölüden iyidir.


ÜLKEMİZDE HER YIL 900 KİŞİ SUDA BOĞULMA SONUCU HAYATINI KAYBEDİYOR.

Akıllı olun. Saygılarımla Dalış Eğitmeni / Bahattin YILDIRIM.

/resimler/2015-8/4/0136334601660.jpg

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44