Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İNSANA SAYGI

İNSANA SAYGI


Allah insanı en yüce varlık olarak yaratıştır. Allahın yaratığı bu yüce varlığa saygı göstermemiz gerekir. Allah huzurunda hiç kimsenin birbirine üstünlüğü yoktur. Onun için yaratandan dolayı insana saygı göstermeliyiz. Allah huzurunda insanlar amellerine göre muamele göreceklerdir. Saygı önce bireylerden başlar. Birey saygılı olursa aileye bireylerine sirayet eder. Aileler saygılı olursa topluma sirayet eder. Toplum saygılı olursa millete sirayet eder. Onun için önce kendimiz saygılı olacağız. Beni yaratan Allah karşımdakini de yaratan Allah diye düşünerek karşımızdakine saygı göstermemiz gerekir ki. Saygı görelim. Saygı sevgiyi getirtir.

Saygı olmadan sevgi olmaz. Saygı gösterdiğimiz kişiyi ye zulüm edebilir miyiz? Zulüm etmemiz mümkün değil. Pekiyi insanlar birbirine zulüm ediyor mu? Etmez olur mu? Hem de alasını ediyor. İslamiyet´te zulüm etmek var mıdır? Asla İslamiyet´te zulüm yoktur. Çünkü Allah şöyle emrediyor. ?Ben kendime zulmü haram kıldım. Size de haram kıldım. Birbirinize zulüm etmeyin? diye emrediyor. Pekiyi İslamiyet´te öldürmek var mı? Asla yoktur. İki olayda insan öldürmek caizdir. Allah için ve vatan toprağını savunmak için caizdir. Bunun haricince insan öldürmek yoktur. Bu konuda Peygamber efendimizin hadisi var. ?Sebepsiz yere insan öldürmek. Bütün insanları öldürmekle eş değerdedir. Bir kişiyi ölümden kurtarmak, bütün insanları ölümden kurtarmakla eş değerdedir? diye buyurmuşlardır.

Zulüm olayları ortada varken. Bu kadar öldürme olayları varken insana saygıdan bahsetmek mümkün müdür? Gelişmiş çağdaş ülkelere de insanlara daha çok saygı gösteriliyor. İnsanlara daha çok değer veriliyor. Sanki o ülkeler Müslüman da. Bazı ülkeler Müslüman olmasına rağmen. Müslüman değillermiş gibi olaylar oluyor. İslamiyet´te işkence asla yoktur. Kurbanda kurbanlık hayvana eziyet etmeyiniz deniliyor. Sosyal medyada hac da kurban kesimi olayı ile bir video koymuşlar. Böyle bir şey olamaz. Koyunların gırtlak ve şark damarını kesip diğer kesilmiş hayvanların üzerine atıyorlar. Hayvanlar üst üste yığıyor. Böyle bir kesim olmaz.

Bizim Türk hacıları yanlarında kasap götürüyor. Onlarda mı öyle yapıyor? Bilmiyorum! Diyanet buna bir çare bulmalıdır. Yine Arap ülkelerinin birinde bir kadını meydan da bir öldürmeleri var. Allah öyle ölümü kimseye vermesin. Yüzlerce erkek taş, sopa, demir ellerine ne geçerse kadına vuruyorlar. Ben izledim. Allah belanızı versin diye beddua etim. İşte bu olay Allahın yarattığına saygı göstermemekten kaynaklanıyor.

Gelelim kendi ülkemizdeki meselelere. Bir gösteri için sokağa çıkıyorlar. Sen misin çıkan? Polisler Allah yarattı demiyor. Adamın kolunu kırmışlar halen vuruyorlar. Bu nasıl insana saygıdır? Allah aşkına! Kendileri ayni durumda olsa ne yaparlar? İktidarın bu konuda bir şeyler yapması gerekir. Bu olaylar milletin devlete karşın güvenini sarsıyor. Bu bir yerde benden olan benden olmayan diye ayrımcılık oluyor. Gazetede bir mahkûmun mektubunu okudum. Yürekler acısı. İnsanlar var diye ile yemek yiyorlarmış. Var diye ile havalandırmaya çıkıyorlarmış. Yataklar kifayet etmediği için yerde yatıyorlarmış. Bir senedir tutuklu imiş daha hâkim karşısına çıkmamış. Benim FETÖ ile hiçbir ilgim alakam yok. Amma buradan çıkabileceğime inanmıyorum diyor. Adalete yargıya kesinlikle inanmıyorum diyor.

Hapishanedekilerin can güvenliği devlete aittir. İşte burada insana verilen değer önemlidir. Başka ülkelerde bu durumlar yaşanmaz. İstendiği zaman sabit ikametgâhı var diye. Tutuksuz yargılanma kararı verilebiliniyor. Türk insanına bu kadar saygısızlık reva görülmemelidir. Bunların çoğu suçsuzdur. Mesela askerler var. Bunlar komutanlarının emri üzerine meydanlara çıkmışlardır. Hem de tatbikat var diye kandırılmışlardır. Askeri öğrenciler var. İhbar mektupları ve ihbar telefonları ile tutuklananlar var. Hiç değilse bunların tutuksuz yargılanmaları sağlanmalıdır. Yaratanda dolayı yaratana saygı gösterilmelidir. Bu durumlar zulümdür. Allah zulmü yasaklamıştır. Hiç değilse bunun için bunlar yapılmalıdır. Haksız yere tutuklananlar haklarını Allah huzurunda alacaklardır. İnsanlarımıza saygı gösterilmesi en büyük temennimdir. Saygı sevgiyi getirir. Saygısız sevgisiz bir millet olmaz. Her şeyin başı saygı ve sevgidir. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 26- 07- 2017 Mustafa KOÇAL

  

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44