Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İSLAMİ AHLAK

İSLAMİ AHLAK


 

İslami yaşamında İslami ahlak kuralları çok önemlidir. İslami ahlak kurallarına göre kimsenin hakkına el uzatılmaz. Birisinin hakkına bilerek veya bilmeyerek el uzatmak haramdır. Huzuru mahşerde dünyadaki yaşantımızın her saniyesinin hesabını bizden soracaklar. Hak ve adalet kuralına uyup uymadığımız da orada karşımıza çıkacak. Bir kişinin cebinden parasını almaklar.

Dolaylı yollar haberi olmadan maaşından alınan paranın arasında hiçbir fark yoktur. Her ay elektrik faturalarını ödüyoruz. Nereye? Ve neye dayanılarak? Faturalarda olan kesintiler yapılıyor. Ben kendimden bir örnek vereceğim. Kullandığım elektriğin bedeli 44 lira. Kesintilerle birlikte ödenecek tutar 84 lira. Dağıtım bedeli olarak yapılan ödeme 23 lira. Nedir bu dağıtım bedeli? Bunun açıklanması gerekir. Nereye? Ne için para verdiğimi bilmem gerekirken. Faturalarda hiçbir açıklama yok. Şayet yalnız dağıtım bedeli olarak 23 lira alınıyorsa. Bu meblağ çok yüksektir. Bu dağıtım şirketi, bu görevi alırken bunu düşünmüştür. 

Hesabını kitabını yapmıştır. Elektriğin kilo vat saatini kaça satacağının hesap ederek. Faturalara yansıtmıştır. Giderlerini de koyarak satış fiyatını belirlemiştir. Saat okuma bedeli imiş. Kayıp kaçak bedeli imiş, bunlar vatandaştan alınamaz. Maliyet belli satış bedeli belli olduğuna göre. 44 lira olan tüketim bedeli. 84 liraya nasıl çıkarılmış. Nerede ise % 50 bir ödeme konmuş. Hiçbir mamulün üzerine %50 bir ödenti konamaz. Sormadan ne için alındığı belirtilmeden. Alınan bu para İslam ahlaki krallarına aykırıdır. Açıkça hak gaspı yapılıyor. Bu haramdır! Dağıtım şirketi bu olayı gözden geçirmelidir. Çünkü tüketicinin kendilerinde hakları söz konusudur.

Maaşlarımızı çeşitli bankalardan alıyoruz. Maaşımızdan nereye? Neden kesinti yapılıyor bilinmiyor. Hiç kimse şahısların haberi olmada şuraya buraya yardım parası kesemez. Bazı kişiler maaşımdan yapılan kesintileri SSK öğrenmiş. Bana verdikleri dökümanda. Karşılarında nereye kesildiği yazılmış. Fakat hiç açıklama yapılmamış bir kesinti var. Bu nereye kesilmiş diye sormuş. Bu Suriyelilere yapılan kesinti demişler. Vatandaşın hakkı olan bir maaştan, bilgisi olmadan kimse 5 kuruş kesinti yapamaz.

Ha bir kişinin cebinden sormadan parasını almışsın. Ha da haberi olmadan maaşından kesinti yapmışsın. İkisi de aynidir. İktidarın Suriyelilere emeklilerin maaşından kesinti yaparak yardım edeceği sosyal medyada dolaşıyor. Suriyelileri ülkeye getirirken vatandaşa soruldu mu da? Emeklilere den kesiti yapılacak? Avrupa Birliğinden (AB) alacağınız para ne olacak? Dünyada ülkemiz kadar dolaylı vergi ödeyen. Hiçbir ülke yoktur.

Milli gelir dağılımının bu kadar adaletsiz dağıtıldığı bir ülkede yoktur. İmtiyazlı kişiler kadar havadan para kazanan hiçbir ülke de yoktur. Yukarıda bahsettiğim gibi mahşerde bunların hesabı mutlaka verilecektir. Götürenler deveyi hamutunla götürsünler. Ondan sonrada kıt kanaat geçine bilenlerden vergi üzerine vergi alınsın. Bir de bu vergilerden başka sorma ver paraları var. Bunların hesabını nasıl verecekler orasını Allah bilir. Bu hesap konusunda bir hikâye anlatayım. Adamın birisi çok zengin imiş, bir gün gelmiş hastalanmış. Kendisini iyi hissetmemiş. Çocuklarını çağırmış.

Çocuklar ben kendimi iyi hissetmiyorum. Öldüğüm zaman ben mezarda korkarım. İlk gün benim yanıma birisini yatınsın da ilk gün alışayım. Ertesi gün onu çıkarırsınız demiş. 3-4 gün sonra ölmüş. Tellal çıkarmışlar bir gece mezarda yatacak olana şu kadar para verilecektir diye ilan etmişler. Kimse oralı olmamış. Sonra bir oduncu gelmiş ben yatarım demiş. Mezarı geniş kazmışlar. İkisini yan yana mezara koymuşlar. Oduncu için bir hortum koymuşlar hava alması için. Mezarı kapatmışlar. Sorgu melekleri sorguya gelmişler. Bu gelip gidici biz önce bunu bir sorgulayalım. Nasıl olsa bunu her zaman sorguya çekeriz demişler. Başlamışlar oduncuyu sorgulamaya. Sen dünyada ne yaparsın? Odunculuk yaparım demiş. Neyin var? Bir eşeğim bir baltam birde içim var demiş. Eşeğin parasını nereden buldun? Eşeğin yemini, suyunu zamanında verdin mi? İçin parasını nereden buldun? Baltanın parasını nereden buldun gibi sorularla. Oduncuyu sabaha kadar sorgulamışlar. Sabah olmuş!

Gelmişler mezarı açmışlar oduncuyu çıkarmışlar. Adamcağız ter içerisinde ve şokta imiş, almışlar eve götürmüşler. Şoku atlatmış! Çıkarmışlar vaat edilen parayı oduncuya uzatmışlar. Oduncu ne parası kardeşim! Ben sabaha kadar bir eşeğin, bir baltanın, bir ipin hesabını veremedim. Bu parayı alayımda birde bu paranın hesabını vereyim. Ben orada yatanın buradaki mallarının hesabını nasıl verecek. Ben ona üzülüyorum demiş. İşte öbür âlem de böyle bir hesap verme bizleri bekliyor. O deveyi hamutunla götürenler hesaplarını nasıl verecekler. Şunu da soracaklarından eminim. Hak etikleri maaşlarından sormadan neden para kestiniz diye de sorgulamaya tabi tutulacaklardır. İslami ahlak kurallarına uygun yaşayanların hesap vermesi kolay olacaktır. Fakat İslami ahlaka uygun yaşamayanların hesap vermeleri çok kolay olmayacaktır. Kul üzerindeki hakkı ne namaz, ne oruç, ne sadaka kurtarmayacaktır. Ancak hakkı olan kişinin af etmesine kadarda cennete giremeyeceklerdir. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 08- 04- 2016 Mustafa KOÇAL   

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44