Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İSLAMİ AHLAK

İSLAMİ AHLAK


İslamiyet´te İslami ahlak çok önemlidir. Hayatımızın en anında İslami ahlak kuralları ile karşılaşırız. İmamın şartına inanan herkes Müslüman´dır. İslam´ın 5 şartını yerine getiren mümindir. İslami ahlak kurallarına uyarak yaşayan kâmil mümindir. Erkekler kâmil mümin kadınlar ise kâmil müminedir. İslami´n şartını yerine getirmeyen. Bu şartlardan sorumludur. Yani borçludur. Ancak kendisine zarar vermiş olur.

Farzlar mutlaka yerine getirilmelidir. Yerine getirilmeyen farzlar borç hanesine geçer. İslam´ın yasakladığı şeyler vardır. İçki gibi kumar gibi şeyler yasaklanmıştır. Bunlar bir yerde İslami ahlaka girer. İçkide yasak mı olur. İçkinin yasak olduğu zamanda şarap varmış. Ben rakı içiyorum derse inkâr etmiş olur. Bunu söyleyenleri duyuyoruz. İçkiyi içen hem kendine zarar verir, hem de çevresine zarar veriri. İçkili birisini toplum istemez. İşte size İslami ahlakın karşımıza çıktığı olaylardan birisidir.

İslami ahlakta birilerini rahatsız etmek yoktur. İnsanları aşağılamak, hor görmek, insanları küçük görmek, alay etmek yoktur. İnsanlara insan gibi davranmak vardır. Hırsızlık, gaspçılık, dolandırıcılık yoktur. Rüşvet almak, rüşvet vermek yoktur. İnsanlara zülüm etmek yoktur. Devlet malını hoyratça kullanmak yoktur. İnsanları ayrıştırmak, birbirine düşman etmek yoktur. Adaletsiz davranışlarda bulunmak yoktur. İftira atmak, dedikodu etmek, gıybet etmek yoktur. İhbar etmek, hakkında yalancı şahitlik yapmak yoktur.

Gelin bu günümüze neler yok ki? İnsanları birbirine düşman etmek için. Her şey yapılıyor. Ayrıştırmak için neler yapılmıyor ki? İnsanlara suç ihdas ediliyor. Benden olanlar benden olmayanlar diye ayrıştırılıyor. Zulmün alası yapılıyor. Var mı İslami ahlakta böyle bir şey? İki kişi kanun hükmünde kararname ile işinden alınıyor. Haklı olduklarını dile getirebilmek için canlarını ortaya koyup. Açlık grevi yapıyorlar. Nedir sizin derdiniz? Diyen yok. Bunların mağdur olduğuna inanlar. Bunlara destek olmaya karar veriyorlar. Siz misiniz?  Bunlara destek olan! Analarında emdikleri sütü burunlarından getiriyorlar. Yerlerde süründürüyorlar. Kadının saçlarından tutup sürüklüyorlar. Saçları koparılıyor. Var mı İslami ahlakta bunun yeri? O açlık grevi yapanlar da gözaltına alınıyor. Suçlarını bir bakan açıklıyor.

Terörist bunlar diyor. Avukatları açıklıyor. Savcılık sicillerinde bir şey yok diyor. Bu iki kişi öğretmen atamaları yapılıyor. O zaman bunların sabıka kaydına bakılmadı mı? Türk vatandaşlarına en ağır gelen suçlama. Terörist denilmesidir. Bundan daha ağır bir suçlama olamaz. Böyle asılsız suçlarla itham edilenlerden bazıları intihar etti. Neden intihar etti. Suçlu olmadığı için. Suçlandığı olayı kabullenemediği içindir.  Bu olaylara Ergenekon davalarında da şahit olduk. Devlet vatandaşını korumakla mükelleftir. Fakat bizde devlet vatandaşına suç ihdas ediyor. Ergenekon davalarında devlet gizli tanıklar bulmadı mı? Şimdi vatandaşları bir ayrıştırma daha ihdas edildi. İmam hatipli olanlar. İmam hatipli olmayanlar. İmam hatiplere karşı olan varmış gibi davranılıyor. İmam hatiplere karşı olan yoktur. Vatandaşın tercihine kimse karışamaz. İmam hatiplerin kapatılmasını da isteyen yoktur.

Dinde zorlama yoktur. Peygamber efendimiz ashabından birisi Müslüman olmayan birisini zorlamaya tevessül edince. Dinde zorlama olmaz. Diye o kişiye müdahale ediyor. İslamiyet´e dört mezhep vardır. Bu mezheplerin dördü de haktır. Günümüzde ırkçılık da yapılmakta dadır. Bunların hepsi İslami ahlak kurallarının içerisine girmekte dedir. Yaşamımızın her anında İslami ahlak kuralları geçerlidir. Fakat İslami ahlak kurallarını uygulayan çok azdır. İslami ahlak kurallarında gösteriş yoktur. Şu ramazan ayında buna dikkat edilmesi gerekir. İslam âlimlerinden birisi şöyle diyor. ? Günahlarınızı gizlediğiniz kadar. Yaptığınız iyilikleri de gizleyin? diyor. Ramazan çadırları kuruluyor. Bu çadırlarda yoksulların karınlarını doyurması gerekirken. Bu çadırlara hali vakti iyi olanlar daha fazla oluyor.

Zenginlerin bazıları buralara yardımı gösteriş için yapıyor. Bu yardımların aşevlerine yapılması bence daha doğrudur. Çünkü aşevleri her gün onurlu yoksullara yemek veriyor.  Allah İslami kurlar içerisinde yaşamayı hepimize nasip etsin. Ne mutlu İslami kurallar içerisinde yaşamını sürdürenlere. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 30-05- 2017 Mustafa KOÇÇAL 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44