Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İSLAMİ AHLAKI İLE YAŞAMAK

İSLAMİ AHLAKI İLE YAŞAMAK


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

İslam’ın şartı beştir. 1-Kelimeyi şahadet getirmek. 2- Namaz kılmak 3- Oruç tutmak. 4- Zekât vermek. 5- Hac’a gitmek. Herkes kelimeyi şahadet getirebilir. Yine herkes namaz kılabilir. Çünkü oturarak ve başınla dahi namaz kılınabilinir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutabilir. Ekonomi duru iyi olanlar zekât verebilir. Zengin olanlar hac farizasını yerine getirebilir. Birde imanın şartı vardır. İmanın şartı altıdır. 1- Allahın birliğine inanmak. 2- Meleklerine inanmak. 3- Kitaplarına inanmak. 4- Peygamberlerine inanmak. 5- hayır ve şerrin Allahtan geldiğine inanmak. 6- Ahret gününe, öldükten sonra tekrar dirileceğine inanmak. İmanın şartına inanmayanlar Müslüman olamaz. İmanın şartı inanmaktır. İslam’ın şartında ise icraat gerekir. Müslümanlık imanın şartına inanmakla ve İslam’ın şartını yerine getirmekle Müslüman olunmaz.  İslami ahlakla yaşamak gerekir.

Bu gün hayatımızda uymak zorunda olduğumuz kurallar. İslami ahlakla ilgilidir. Eline, diline, beline hâkim olacaksın. İmanın şartına inanan bir kişi İslam’ın şartlarını yerine getirmezse Müslüman olarak yaşar. İslam’ın şartını yerine getirir ve İslam ahlakına uyarak yaşarsa erkekler mümin kadınlar mümine olarak yaşarlar.

İslami ahlakla yaşayan bir kişi, hırsızlık yapmaz. Herkese şefkatli davranır. Hazreti Ömer birisini vali atamaya karar verir. Vali atayacağı kişiyİ davet eder. Makamında birlikte konuşurlarken odaya bir çocuk girer. Hazreti Ömer çocuğu sever öper. Çocuk odadan ayrılır. Vali atanacak olan kişi ya Ömer! Siz bu çocuğu sevdiniz, okşadınız, öptünüz! Benim 5 çocuğum var. Ben hiç birisini okşayıp, öpmem dediğinde. Hazreti Ömer kendi çocuklarına şefkat göstermeyen birisi başkalarına hiçbir zaman şefkatli davranmaz diyerek. O adamı vali atamaktan vazgeçer. Müslüman olarak yaşayan kişi bütün insanlara şefkatli davranır. Devlet malını çarçur etmez. Yetim hakkı yemez. Yine adet timsali hazreti Ömer makamında devlet işi yaparken devletin mumunu yakar. Birileri yanına geldiğinde devletin mumunu söndürür kendi şahsi malı olan mumu yakar. Onlarla konuşmaya ondan sonra başlar. Müslüman yalan söylemez. Hiç kimseyi aşağılamaz. Hiç kimseye iftira atmaz. Başkaları hakkında dedikodu yapamaz. Müslüman hiç kimseyi inançlarında dolayı horlamaz. İnançlarından dolayı insanlar arasında ayırım yapmaz. Yaratılanı yaratandan dolayı sever. Hiç kimseyi makamından ve fiziki durumundan dolayı horlamaz. Müslüman kibirden uzak durur. Alçak gönüllü sevecen ve insanlara vefalı olur. Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Buna bir örnek vereyim. Padişahın birisi adamları ile sokakta dolaşırken. Bir dilenci çıkar karşısına. Padişah dilenciye iki altın verir. Dilenci sultanım insan kardeşine iki altın mı verir, der. Padişah nereden kardeş oluyoruz der. Dilenci hepimiz Âdem ile havadan olmadık mı? Der. Padişah çabuk buradan uzaklaş şimdi bütün kardeşlerin buraya gelirse sana bir altında düşmez der.

Müslüman birisi işlerinde sahtekârlık yapamaz. Yolsuzluğa tevessül etmez. İşini gördürmek için. Rüşvet vermez, haramdan, yetim hakkında yemekten uzak durur. Hiç kimsenin malında gözü olmaz kanaatkâr olur. Tamahkâr olmaz. Arkadaşları, dostları, komşuları ile insani ilişkiler işersin de olur. Zinadan uzak olur. Hırsızlıktan uzak olduğu gibi hırsızlık yapanlar ile ilişkilerini keser. Allaha şirk koşmadığı gibi Allaha şirk koşanlarla arkadaşlık yapmaz. Herkes ile helâlaşır. Çünkü Allahın her günahı af ederim. Fakat kul hakkı olanları af etmeyeceğini bilmektedir. Müslüman çocuklarına haram yedirmez. Müslüman daima helalinden kazanmayı amaçlar. Çünkü öbür tarafta malını helal kazandın mı? Diye sorulacağını bilir.

Bir beldede zengin birisi hasta yatağında yatarken, kendisinde ümidi keser. Çocuklarını çağırır. Çocuklar ben ölmek üzereyim. Sizden bir isteğim var. Benim yanıma ilk gün bir kişi yatsın. O gece alışırım. Sabah da gelir onu çıkarırsınız der. Adam ertesi gün ölür. Çocukları kabirde yatmaya korkar. Bir gece mezarda yatana şu kadar para vereceğiz diye haber salarlar. Odunculukla geçinen birisi gelir. Babalarının mezarını geniş açtırırlar. Mezara bir hortum salarlar babası ile oduncuyu birlikte gömerler. Sorgu melekleri sorguya gelir. Bunu her zaman sorguluya biliriz. Fakat şu gelip gidici önce bunu sorgulayalım derler. Başlarlar oduncuyu sorgulamaya dünyada ne yapıyorsun. Odunculuk yaptığını söyler. Neyin var. Bir eşeğim, bir ipim, birde baltam var der. Eşeğin parasını nereden buldun? İpin parasını nereden buldun? Baltanın parsını nereden buldun? Eşeğin yemini nereden buldun? Diye sabaha kadar sorgularlar. Sabah ölen adamın çocukları gelir. Mezarı açarlar adamı çıkarırlar. Adam şokta olduğu için eve götürüler kendine geldiğinde. Vaat ettikleri parayı verirler. Adam ne parası ben eşeğin, ipin baltanın hesabını sabaha kadar veremedim. Bu paranın hesabını nasıl vereceğim diye parayı almaz. Orada yatan adam, buradaki mallarının hesabını nasıl verecek bilmiyorum der.

Müslüman imanlı, inançlı İslam ahlakına uygun yaşayan kişidir. Sözle Müslüman olunmaz. Hem imanlı olacak. Hem inançlı ve İslami ahlak kurallarına uygun yaşayacak. Öbür tarafta para pul geçmiyor. Herkes 6 metre kaputa sarılıp gidecek. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 26 – 09 – 2014 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44