Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


İsmi Peter, artık yeter!

İsmi Peter, artık yeter!


 

İsmi, Peter Matthiessen.

Türk eşi Erdekli Aysel Hanım ile 25 yıldır, Erdek´te mutlu bir evliliği ve iki güzel çocukları vardı. Doğum yeri olan Almanya´nın Berlin kentine zaman zaman gidip gelerek özlem gideriyordu. Geçen yaz, eşiyle birlikte gezmeye gittiği Afyon´da geçirdiği kalp krizi sonunda, otel odasında yaşamını yitirdiğinde, 64 yaşındaydı.

Tam bir ?Erdek sevdalısı? olup, bir dönem, Erdek Meslek Yüksek Okulu´nda, ücretsiz olarak Almanca dersleri de veren Peter´in vasiyeti, çok sevdiği Erdek´e defnedilmekti. Ama unuttuğu çok önemli bir suçu(!) vardı, Peter´in. Hıristiyan olmak!

Vefatının ardından, Erdek mezarlığında Peter için yer bulmak, ?deveye hendek atlatmak ?tan bile zordu. Çünkü, Erdek mezarlığında, Müslüman olmayanların dışındaki kişiler için yer ayrılmamıştı.

Peter´in eşi Aysel hanımın, bu sorunu çözmek için yetkili makamlara gidip gelmekten neredeyse başı döndü. Dönemin müftüsü İsmail Yalçın ve diğer bazı din görevlileri, Peter´in, Erdek mezarlığına defnedilmesini istemiyor ve zorluklar çıkarıyorlardı. Hatta ismi bende bulunan ve kendisini, çevresine ?aydın din adamı? olarak gösteren bir imam, Peter´in, defnedilmeden önce yıkanmasını bile kabul etmiyor, bir süre morgda bekletilmesine de, ?Müslümanların konulduğu morga, bir Hristiyan´ı koymam? diyordu. Bu davranışı nedeniyle Peter´in eşi, bu din adamını, Diyanet İşleri Başkanlığı´na şikâyet etmişti.

Neyse ki, dönemin Erdek Kaymakamı Mustafa Demirelli´nin devreye girmesiyle birlikte Peter´e, mezarlığın yanında, Erdek Mayın Filosu Komutanlığı duvarının hemen altında bir yer bulundu ve oraya defnedildi. Bu bölgede, daha sonra vefat edecek diğer dinlere inananlar için de, küçük bir bölüm ayrıldı. Peter´in çilesi bitti mi? Nerede!

Şimdi de, Erdek Mayın Filosu Komutanlığı, Erdek Belediyesi´ne, 2015 yılının kasım ayında başvurarak, ?Bu mezar, benim askeri yasak alanımda. Kaldırın buradan!? diye bildirdi. Aynı zamanda, yol gözüken alana da defnedildiği ortaya çıktı, Peter´in, iyi mi?

Erdek Belediyesi ne yapsın? Kent mezarlığında yeniden yer aramaya başladı ve mezarlıkta, Peter´in mezarının taşınacağı ve başka dinlerden olan kişilerin defnedilebileceği 100 metre karelik bir alanı daha belirleyerek, ilçe müftülüğünden, dinen ?onay? istedi. Ancak ses gelmedi. Eğer, Adem Eser´in yönetimindeki Erdek İlçe Müftülüğü ?olur? derse, Peter´in mezarı oraya nakledilecek.

İslam dininin sevgi ve hoşgörü, inançlara saygı dini olduğu bilinir. Hani, nerede?

İslam dininde, gerçekten aydın din adamlarına ihtiyaç var, her şeyden önce.

Erdek´te yaşanan Peter Matthiessen olayını size özetlemeye çalıştım.

Başka bir dine inandığı için Peter´in başına gelenleri onaylıyorsanız, diyeceğim bir şey yok!

Sustum!..

ASIM TUNÇ
13.03.2016 13:23:23
sevgili önder bizde diğer dinlere sevgi saygının sadece meydanlarda atılan nutuklardan öteye gitmediğini öğrenmiş olduk.bizde hoşgörünün sadece kelimeden ibaret olduğunu gördük ne yazık ki...:(

Daha Fazla Demokrasi için
13.03.2016 16:24:45
Okumuş olmalarına rağmen henüz dinimi anlayamayan o ilim Adamlarına yazıklar olsun! Yapılanları dini bütün bir Müslüman olarak kabullenmem, SESSİZ kalmam imkansız! Bu hareketle M.K.Atatürk´ün ne büyük devlet adamı olduğunu daha iyi anlıyoruz. Dedelerimiz kendilerini öldürmeye gelen ANZAK larla Çanakkale de koyun koyuna yatıyor. Fena mı oldu. Düşmandan DOST kazandık. Biz Almanlarla burada Hristiyan mezarlarında KOYUN KOYUNA yatıyoruz. Hepimiz Hristiyan mı olduk? Bir ölüye saygı göstermeyen, ödediğimiz vergilerle karnını doyuran bu insanların dinimi temsil etmeleri ÖNLENMELİDİR. Erdek halkına çağrımdır: Sizler doğum yerini terk edip Erdek´i, seven, vatan kabul eden bu insana BORÇLUSUNUZ. Acil eşinin gönlünü alın, ona yakışır şekilde bir mezar yapın ve mezar taşına hayat hikayesini yazın ki ona olan borcunuzu ödemiş olun. Yoksa benim gözümde ona HEP BORÇLUSUNUZ. Size de yakışan budur. A. Akın

Ünal Günsay
14.03.2016 14:36:22
Erdek ve halkına bu yakışıyor. Müftüye ne sorup icazet alıyorsunuz.Şeyhüslammı Müftü,kimin nereye görüleceğine omu karar verecek Müftümü mezarlık Müdürümü .İşte bu tür insanlar Dinimize zarar veriyor.Yazık kendime yapılmış kadar üzüldüm

Alper yapan
15.03.2016 06:22:27
Osmanlı´da toplum sadece bir grubu mezarlıklarına kabul etmemiştir. Onlarda cellatlardır. Oysa tüm anadolu köylerimizde maşatlıklar ortaktır. Maşatlık ibranicedir. İsterseniz Hamanlı ve Şahinburgaz köylerindeki maşatlıklara bakabiliriz. Tabi kemiklerden din ve milliyet ayırabilirseniz. Ne kadar garibiz değil mi? Canlıyken konuştukları dil ve yaptıkları ibadet ile ayırdığımız insanları kemiklerinden ayıramıyoruz.

A.Arslan
17.03.2016 08:28:49
Dinlerin getirdigi daha dogrusu insanlarin sorun haline getirdigi durum bariz ortada.Budizm felsefesinde (din degil) böyle saptirmalar yok.Atamiz görmüs ve gerekli önlemleri almis, ilerde insallah bu saptirmalar sona erecek. Peter eger TC vatandasi olmadi ise, ayri bir sorunu daha cikabilirdi.Eskiden yabancilar kanunen Türkiye sinirlari icinde defnedilemiyorlardi, simdiki kanunu bilemiyorum.Sevmis adam Erdeki, birakin yatsin sevdigi yerde

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44