Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İSTANBUL İÇİN NE SENARYOLAR YAZILIYOR

İSTANBUL İÇİN NE SENARYOLAR YAZILIYOR


İstanbul belediye seçimi için iktidar ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) el ele verdiler senaryo üzerine senaryolar yazılıyor. Senaryoya bakın 16 milyon oy çalınmış. Yani İmamoğlu´nun aldığı oylar çalıntı oylar olmuş. Sandık başkanı seçmenin yüzüne baktığında AKP´ye oy vereceğini anlamış. Büyük şehir belediye başkanı seçim pusulasını seçmene vermemiş. Biraz küçük atında civcivle da civcivle de yesin.

YSK İstanbul büyük şehir belediye başkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verdi. Bir türlü seçimin yenilenme kararının gerekçesini açıklayan raporunu açıklayamadı. 200 sayfalık bir gerekçeden bahsediliyor.  23 Hazirana kadar bu 200 sayfalık gerekçe konuşulur. Ne gibi senaryolar var merek ediyorum. Hala zarftaki 4 seçim pusulasından üçü nasıl geçerli sayılıyor da? Birisi geçersiz sayılıyor. Bunun açılaması bir türlü yapılamadı.

Fakat Binali Yıldırım zannedersem buna açıklık getirmek istedi. Ülkeye başbakanlık ve meclis başkanlığı yapmış olan. Şimdi de İstanbul´a cumhur ittifakının büyükşehir belediye başkan adayı olan Binali Yıldırım. Şöyle diyor. ? sandık başkanı seçmenin yüzünden AKP´ye oy vereceğini anlıyor. Büyükşehir belediye başkanı adayının seçim pusulasın vermiyor? diyor. Bunu söylemekle o geçersiz oyun nereden geldiğini anlatmak istiyor. Az söyle, uz söyle inanılacak bir söz söyle Binali bey. Bunun olması mümkün değildir.

Milletin aklı ile dalga geçmeyin. Başka bir AKP´li ise şöyle diyor. ?Zarftaki 4 pusuladan ilçe belediye bakanına dokunmuyor. Belediye meclis üyesi pusulasına dokunmuyor. Muhtarın pusulasına dokunmuyor. Büyükşehir pusulasına bir şeyler yapıyor?. Kendisine soruyorlar. Ne yapılmış diye? ?İşte onu bilemiyorum? diyor. Öbürlerini bilenin bunu da bilmesi gerekmez mi? Amma senaryo öyle yazılmış. Cumhurbaşkanı ne diyor? ?16 milyon oy çalınmış? diyor. Bu 16 milyon oyu İmamoğlu alamdı mı? Yoksa İmamoğlu seçimde aday değil miydi?

İmamoğlu bu oyları nasıl çalmış? Cumhur ittifak ve YSK birlikte hareket ederek. Cumhur ittifakının adayını seçtirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Seçmen listesinde kimler oy kullanmamış onların listesi İktidarın elinde varış. Bunu YSK kimseye vermiyor. Amma cumhur ittifakına veriyor. Şimdi ellerindeki bu liste ile seçmenlere gidilecek. Cumhur ittifakı adayına oy vermelerine ikna edilecek. Nasıl ikna edeceklerini kendileri biliyor. Bu yanış bir olaydır. Hani seçmenin özgür iradesi ile oy kullanmasına imkân verilecekti?

Bu olay basıya kadar gider. Her şey güzel olacak diyenler kaydediliyor.  Bunun hesabı sorulacak demiyorlar mı? Sivil toplum örgütlerinden eleştirenlere ayni şey söylenmiyor mu? Statlarda her şey güzel olacak sloganı atanlar için. ? O statları biz yaptık nasıl oluyor da bu sloganı söyleyebiliyorlar? denilmedi mi? YSK tarafından bu gerekçeli karar bir türlü açıklanmıyor.

Bu 200 sayfalık gerekçeli raporu YSK üyesi hiç konuşmayan ve kendilerine tevdi edilen sorulara dahi cevap vermeyen 7 üyenin hazırladığı söyleniyor. YSK üyelerini 7 tanesi bir tarafta 4 tanesi bir tarafta. Raporun gecikmesinin sebebi birbirlerin ikna etmeye çalışıyorlar gibi geliyor bana. Bazı müştereklerde birleşmeye çalışıyorlar gibi. Düştükleri çıkmazdan birlikte çıkmak arzusunda olabilirler.

Bu İstanbul´un üzeride bu kadar ısrarla durulmasının sebebi ne olabilir diye hiç düşündünüz mü? İktidarın kafasında eyalet sistemine geçme düşüncesi var. Zannedersem Numan Kurtulmuştu şöyle bir şey söyledi. ?Şehirlerin anayasasını hazırlamaya başladık? dedi. Bundan kasıt eyalet sistemidir. Cumhur ittifakı bu eyalet sisteminde İstanbul´un kendilerinde olmasını istiyor. Bu kadar zenginliği olan bir şehri başkalarına bırakmak istemiyorlar.

İstanbul´u alabilmek için her yolu deniyorlar. YSK gerekçeli raporu açıklamadı. Zannedersen bu gerekçeli rapor İktidarın elinde var. Çünkü kendilerini gerekçeli rapora göre hazırlamaya çalışıyorlar. Seçmen listesinde olup da oy kullanmayanların listesi ellerinde olduğuna göre. Bu oy kullanmayanları cumhur ittifakının adayına oy vermeye ikna edecekleri aşikârdır. Seçmenlerle bire bir diye loğa geçecekler.

Normal ve adaletli, demokratik bir seçimde İmamoğlu farkı ikiye katlar. Bunu bildikleri için. Her yolu deneyeceklerdir. Bu 31 Marta yapılan mahalli seçim tarihte kara bir leke olarak yerini almıştır. Senelerce konuşulacaktır. Nasıl bir seçim olacağını bekleyip göreceğiz. Seçimde sandık başlarında CHP´nin gerekli her türlü tedbiri alması gerekir. Cumhur ittifakı kazanamazsa bir sebep bulurlar seçimi iptal ederler ve Kayyum atarlar. Bunu hiçbir surette temenni etmiyorum. İsteğim ve arzum. Adil demokratik bir seçim olmasıdır. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

21-05- 2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44