Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İTTİFAK KARMAŞASI

İTTİFAK KARMAŞASI


İttifak bir nevi güzel şeylerin birlikte gerçekleşmesi için yapılan bir anlaşmadır. Genel seçimlere hazırlık babında yapılan ittifak ise seçimlere gölge düşürecek bir ittifaktır. İktidar ile Devlet Bahçelinin ittifak konusunda anlaşması neticesinde. Meclise gönderdikleri 26 maddelik ittifak kanunundaki maddelerden birisi mühürsüz oylardır. Önce ittifak neden gündeme geldi. Ona bir bakalım. İktidar tek başına % 50.01´ri bulamadığı için.

Devlet Bahçeli partisinin baraj sorunu olduğu için. Bu ittifak olayın gündeme getirdiler. İktidar ile Devlet Bahçeli ittifak yapma konusunda mutabakatı sağladılar. Bu mutabakat Devlet bahçeli için yeterli idi. Çünkü mecliste kalmayı garanti ediyordu. Fakat iktidar bu ikili mutabakat ile istediğini elde edemeyeceğini anladığı için. Büyük Birlik partisi ile de ittifak yapma yolunu seçti. Desteci ile görüşüldü mutabakat sağlandı. Fakat anketler yine iktidarın hedefine ulamayacağını gösterince. Gözler saadet partisine çevrildi.

Saadet partisi genel başkanı Karamollaoğlu ile görüşme gerçekleştirildi. Saadet partisi genel başkanı bu ittifakta yer almayacakların dile getirdi. Tekrar iktidar tarafından saadet partisinin kapısı çalındı. Yine olumsuz cevap verilince saadet partisi kilit parti durumuna geldi. Saadet partisi genel başkanı iktidarı eleştirmeye başladı. Şimdiye kadar iktidarın karşısında tek muhalefet partisi olarak CHP vardı. Şimdi saadet partisi de iktidarın karşısında muhalefet partisi olarak. Gündeme oturdu. Saadet partisi genel başkanının yaptığı muhalefet.

CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun yaptığı muhalefetten daha etkili oldu. Çünkü ayni tabandan geldikleri için. Saadet partisinin yaptığı muhalefet ses getirmeye başladı. Bilhassa milliyetçik konusunda söyledikleri çok etkili olmuştur. Şeker fabrikalarını satan ülkeyi bir samana muhtaç edenlerden milliyetçi olmaz sözleri çok etkili idi. Erbakan hocayı anma töreninde adalet bakanının gözüne bakarak ülkede adalet yok demesi. Salondakilerin alkışı ile karşılık bulunca. Adalet bakanı da istemeye istemeye alkışlamak durunda kaldı.

Yüz ifadesinden anlaşılıyordu. Hele bizim hocamız ne kandırıldı. Ne de kandırdı sözleri ile bir yerlere mesaj gönderdi. İktidar saadet partisinden ümidini kesince, bizimle beraber olmayanlara güle güle demek zorunda kaldı. Bu iktidarın yaptığı ittifaka yerli ve milli unvanı konulması ülkeyi ikiye bölmüştür. İktidar karşısındaki partileri de ittifaka zorluyor. Amaçları CHP ile HDP´yi ittifak yapmaya teşvik ediyorlar. CHP´yi bu oyuna getirmeye çalışıyorlar.

CHP bu oyuna gelmeyecektir. HDP baraj sorununu aşmak için seçimlere bağımsız gireceğini tahmin ediyorum. Yerli ve milli olanların karşısında ki, gayri yerli ve gayri mili olan gördükleri partilerde ittifak arayışı içersindeler. Saadet partisi, iyi parti ve DP´nin birlikte hareket etmek için çalışmalar yaptıkları gözlerden kaçıyor.

Şimdi gelelim meclise iktidar ve Bahçelinin hazırladığı 26 maddelik ittifak kanununa. Bu kanun bu iki partinin menfaatine olacak şekilde hazırlanmıştır. Seçim güvencesinin ortadan kaldıran bir kanundur. Ülkenin menfaatine olacak bir kanun değildir. Şimdiye kadar ayni sandıkta oy kullananları başka başka sandıklara verileceği var. Bir apartmanda oturanlar ayni sandıkta oy kullanıyorlardı. Şimdi ayrı sandıklarda oy kullanacaklar. Bunun seçim güvencesi ile ne alakası var. Bunun amacı seçmenlerin birbirini tanımaması için getirilmiştir.

Sandıklara dışarıdan oy kullanacak kişilerin getirileceği şüphesini artır. Şimdiye kadar seçim pusulalarına ve zarflara seçim kurulunun mührü basılıyordu. Şimdi bu mühürler basılmayacak. Bunun anlamı seçmen dışarıdan getireceği sadığa rahatlıkla atabilecek demekti. Referandumda bu olay olmuştur. Bu olay sayesinde evet çıkmıştır. Artık şimdi rahatlıkla dışarıdan getirilen seçim pusulaları sandığa girecektir. Böylelikle iktidar amacına ulaşacaktır. Bu mühürsüz oylamayı protesto ediyorum. Bu seçmen iradesini çalmaya yönelik bir olaydır.

Bunun önlemi mutlaka muhalefet partileri tarafında alınmalıdır. Kabinlere kamara konmalıdır. Sandık başkanı cebinden seçim pusulası çıkaranı yakalamalıdır. Evet, biraz pahalıya mal olur ama sağlıklı hilesiz ve şaibesiz bir seçim olur. Bu menfaat ittifakı kendisini garantiye almak için bu yola başvurmuştur. Sandıkların değiştirilebileceğini dahi tahmin ediyorum. Bazıları uyanık olalım diyor. Buna uyanık olmak dahi çare olmaz. Saygılarımla

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44