Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İYİMSER OLACAK YANIMIZ KALMADI

İYİMSER OLACAK YANIMIZ KALMADI


Belki ülke düzlüğe çıkar diye senelerdir bekledik. Fakat iyimser olacak yanımız kalmadı. Her şey tersine gitmeye başladı. Ekonomimiz üzerinden bize kumpas kuruyorlar denilmeye başlandı. Bunu 17-25 Aralıkta denediler olmadı şimdi. ABD de deniyorlar deniliyor. Pekiyi bu 17-25 Aralık olayında kumpas kurdular. Kumpas kuran paraları kendisi getirip koyması gerekmez mi? Paralar bakanların çocuklarının evlerinde çıktı. O paralar bulunduğu ev sahibine verildi.

O zaman o paraları neden ev sahipleri kabul etti. İşte o zaman bu kişiler yargılansaydı. Bu gün bu Zarrab olayı olmazdı. Şimdi bu işin telaşı başladı. Bu Zarrab olayı neden bu kadar önem taşıyor. Zarrab´a ihracat madalyasını kim verdi? Cari açığı ben kapattım dedi. Sen ne diyorsun neden demediniz? Hayır, sever bir vatandaş diyen siz değil misiniz? O 4 bakanın yargılanması için. Mecliste oylama yapıldı. O zaman AKP milletvekillerinin oyları ile ret edildi. O zaman yargılanmış olsalardı bugün bu olayı yaşamazdık. Ülkemiz adına üzülüyorum. Ülkemizin itibarı her geçen gün biraz daha düşüyor.

ABD ile çok iyi ilişkiler içerisindeydik. Bu gün tarımımızın ve hayvancılığımızın bu duruma gelmesinin tek sebebi ABD´nin isteğini yerine getirmemizdendir. AKP iktidar olduğunda Nüfusumuzun % 38´zi tarım ve hayvancılık ile meşgul idi. ABD tarımdaki nüfusunuzu % 15´şe düşürün dedi.  İşten bundan sonra tarımdan destek çekildi. Tarım girdilerine zam üstüne zam yapıldı. Tarım ürünü yetiştirenlerin ürünleri para etmez oldu. Tarım ürünleri yetiştirenlere kredi muslukları açıldı. Kredi kullananların sayısı her geçen gün artmıştı. Ürünleri para etmedi. Tarım girdilerini ürünleri ile karşılayamaz oldular. Çareyi üretimi azaltmakta buldular.

Herkes ihtiyacı kadar üretmeye başladı. Tütün gitti, pamuk gitti. Şeker pancarı üretimi kısıtlandı. Köylerden şehirlere göç başladı. Bu gün işsizliği artmasının yegâne sebeplerinden birisi tarımda çalışanların şehre gelmeleridir. 2007 senesinde köylerde oturanların sayısı 20 milyon iken 2016 senesinde 6 milyona geriledi. Tarımdan bu kadar kişinin çekilmesi demek, tarım ürünlerinin en alt tabakaya düşmesi demek. Tarım ürünlerini A dan Z ye dışarıdan ithal etmeye başladık. Şimdi arpa, buğday ve pirinç ithalatı anlaşması yapılmış. Tarım ürünlerinin en çok kullanılanı arpa ve buğdaydır. Bunların üretimi düşünce saman ihtiyacı baş gösterdi. Saman ithal etmeye başladık. Şimdi hayvan üreticileri de sıkıntıda.

2002 senesinde hayvan üreticilerinin borcu 5 milyon iken 2016 senesinde 82 milyona çıkmış. Toplumun bütün kesimleri şu an borçlu durumdadır. Devleti borçlu vatandaşı borçlu bir ülke durumundayız. Borçlanmaya devam ediliyor. Dolar arttıkça herkes borçlanıyor. İyimser olan vatandaşlar benzin ve motorine zam yapıldığında beni etkilemiyor. Çünkü devamlı 50 TL´lik benzin alıyorum diyor. Bir gün gelecek 50 liralık benzinle 100 KM yol yaparken 80 KM yol yapacağından haberi yok. Doların yükselmesi vatandaşında borçlanması demektir.

Çünkü ihtiyaçlarımızı dışarıda dolarla alıyoruz. Şimdi buğday ithalatı yapılmış. Bunun parası dolarla ödenecek. Bunun anlamı unun fiyatının artması demektir. İthal edilen buğdayın parası dolarla ödendiğine göre vatandaşın ödediği vergilerin buğday alımına gitmesi demektir. Dolar bu yükselişini böyle devam ettirirse sene sonunda her şeye zam gelecek demektir. Hani ekonomi uçacaktı? Öyle söylemiştiniz? Eskiden elektrik ve su faturalarında kullandığın elektrik ne kadar ise onun % 30´zu civarında bir ek zamlar konurdu. Şimdi nerede ise % 100 zam konuyor.

Bir bakıyorsun faturaya 40 liralık elektrik kullanımı var ödeyeceğin fatura 85 -90 civarında oluyor. Doğal gaz dolarla alınıyor. Fakat doğalgaz vatandaşa daha ucuz satılabilinir. Şirketlerin kazancından biraz feragat etmesi gerekir. Vatandaşın borcu devamlı artıyor. Devletin borcu devamlı artıyor. Ekonomi dibe vurmak üzere tarım bitmiş, hayvancılık bitmiş referandumda vaat etiklerinin hiç birisi yerine getirilmemiş. Milli eğitim karmaşasın daha halledilememiş. Asayiş temin edilememiş. Gaspçılık, dolandırıcılık, hırsızlık almış başını gidiyor. Vatandaşların devlete güveni kalmamış. Ülkede birlik beraberlik sağlanamamış. Zenginler ülkeyi terk etmeye başlamış. Kendi öğretmenlerimiz atanamaz iken. Suriyeli öğretmenler Türk vatandaşı yapılarak öğretmen atanmaya başlanmış. Suriye işi çıkmaza girmiş.

Terör devam ediyor. Ülkede gerginlik eksik olmuyor. Siyasetin seviyesi dibe vurmuş. Üretim her geçen gün düşüyor. Dış politikada sınıfta kalınmış. Ülkenin itibarı yitirilmiş. Bu durumda iyimser olacak hal kalmamış. Böyle bir tabloya iyimser bakılmasının imkânı yok. Çivisi çıkmadık yer kalmamış. Yönetim saldım çayıra Mevla´m kayıra şekline dönüşmüş. İyimser bakacak hiçbir şey kalamamış. Daha Zarrab olayının ne olacağı belli değil. Birde hayırsever dedikleri Zarrab itirafçı olup. Her şeyi anlatırsa o zaman işler daha kötü olur.  Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 23-11- 2017 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44