Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


KALKINMADA OLAN ÜLKELER

KALKINMADA OLAN ÜLKELER


Kalkınma aşamasında olan ülkeler tasarruf yapmaya mecburdur. İtibarda tasarruf olmaz sözü yanlış bir söylemdir. Bir aile kalkınmayı hedefledi ise tasarruf ederek o hedefine ancak tasarruf yaparak ulaşabilir. Hedefinde ev almak var ise. Önce bu hedefime nasıl ulaşabilirim diye. Plan yapar. Yaptığı plan doğrultusunda hareket ederse planını gerçekleştirebilir. İktidarlarda kalkınma hedefini belirler. Bu hedefe nasıl ulaşabileceğinin planlarını yapar.

Gelirim nedir giderim nedir. Buna göre hedefini belirler. Hiçbir zaman borçla kalkınma olmaz. Ülkenin bu gün geldiği noktaya baktığımızda, karşımıza çıkan tablo tasarruf yapılmadan kalkınmaya çalışmanın ürünüdür. İnsana itibar bir şey kazandırmaz. İtibarda tasarruf olmaz sözünün yanlışlığı ülkeyi bu duruma getirmiştir. Bunun anlamı ye kürküm yedir. Şayet 16 sene boyunca tasarrufa önem verilseydi. Ülke bu duruma gelmezdi.

İtibar bir gösteriştir. Desinler demenin bir parçasıdır. Onda var, bende neden yok demektir.  Aynen içi beni yakar dışı başkasını yakar demektir. Şimdi bize şu fabrikaları var, bu fabrikaları var. Ekonomiye katkı sağlayan tesisleri var diyen hiçbir ülke yoktur. Çünkü dışa bağımlı durumdayız. Sarayları olmuş, teknolojinin bütün imkânları ile donatılmış uçaklar olmuş. Son model lüks araba filoları olmuş faydası var mı? Olmadığını şimdi görüyoruz.

Cumhurbaşkanlığı köşkü var iken. 1150 odalı saray yaptırdık. Cumhurbaşkanının, başbakanın kullanımında uçaklar var iken. Lüks son model uçaklar alındı. Her bakana bir sürü araba tahsis edildi.  Türkiye de 130 bin makam arabası varmış. Bunlar yetmiyormuş 13 bin 558 adet kiralık araç kullanılıyormuş. Almanya da 11bin, Fransa da 9 bin, Japonya da 10 bin araba varmış. İl ve ilçe başkanlarına kadar araba tahsis edilirse ülkenin bu duruma gelmesine şaşırmamak gerekir.

Bu arabaların yakıt giderleri var. Bakımları var. Şoförleri var. Sosyal medyada gördüm. Kuzey Avrupa ülkelerinin birinde başbakan makamına bisikletle gidiyordu. Bizde camiye konvoyla gidiliyor. İşte bu desinler den başka bir şey değildir. Ülkede tasarruftan bahsedilmeye başlandı. Testi kırıldıktan sonra akıl veren çok olurmuş. Testi kırıldıktan sonra tasarruf iktidarın aklına geldi. Kalkınmaya yönelik ülkeler tasarruf yaparak kalkınmalarını sağlamışlardır. Biz tasarruf yapmayı bırakın nasıl israf yapabiliriz onu düşünüyoruz.

Ülkeye 550 milletvekili yetmedi. Milletvekili sayısını 600´ze çıkardık. 50 milletvekilinin maliyetine çok şey yapılırdı. Tasarruf düşünülmüş olsaydı. Milletvekili sayısı 600 yapılmazdı. Hatta 500´ze indirilirdi. Böylelikle 100 milletvekiline ödenecek para ile üretime katkı yapabilecek bir şeyler yapılırdı. Tasarruf dediğin zaman, bir şey yapılırken getirisi götürüsü hesap edilir ondan sonra karar verilir. Başkanlık sistemi tasarrufa yönelik bir sistem değil. Danışmanlar, yeni kurulan guruplar. Bunlar ile yürütme yapılacak ise milletvekillerine ne gerek var.

Bunlara makam arabası sekreter ülkeye masraf üzerine masraf getiriyor. Vatandaşın tasarruf yapacak halleri kalmadı. Tasarrufu iktidar yapacaktır. Nasıl tasarruf yapacaklarına kendileri karar verecek. Çünkü vatandaş geçim sıkıntısı içerisinde. Tasarruf yapacak dermanları kalmadı. Bir atasözümüz vardır. İşten artmaz dişten artar derler. Onun için vatandaşın tasarrufundan ziyade iktidarın tasarrufu önemli. Son günlerde alınan kararlar sayesinde doların ateşi düşmeye başladı. Amerikalılar şaşırdı. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENLERE! 16.08-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44