Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Kazı ödeneği ?devlet sırrı? mı?

Kazı ödeneği ?devlet sırrı? mı?


Gazeteci olarak yıllardır, Bandırma´ya bağlı Ergili Mahallesi´nin ?Hisartepe? bölgesinde yer alan ?Daskyleion?, Erdek sınırları içinde yer alan Kyzikos ve Zeytinliada kazılarını yakından izlerim. Zaten bu kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın ödeneklerinin yetersizliği nedeniyle, genellikle yaz aylarında 1-1,5 ayda biter.

Daskyleion´daki kazıları 1988-2008 yılları arasında, Prof. Dr. Tomris Bakır´ın başkanlığındaki ekip, başarıyla yürüttü. Gazeteci olarak her gittiğimizde, Bakır´dan, gelen ödenekler dahil her çeşit çalışmanın ve gün ışığına çıkarılan yapıtlar hakkında bilgileri rahatlıkla alırdık. Bakır´dan sonra kazı ekibi başkanlığı görevini üstlenen Prof. Dr. Kaan İren´den bilgi almak, ?deveye hendek atlatmak?tan daha zor. Hep, aynı mazeret. Bakanlık, izin vermiyor! Peki, 20 yıl boyunca Prof. Dr. Bakır´a bakanlıkça ?yasak? yok muydu?

Gelelim, Erdek sınırları içindeki Kyzikos ören yeri kazılarına.

Buradaki kazılar, 12 yıldır Doç. Dr. Nurettin Koçhan´ın başkanlığındaki bir ekip tarafından sürdürülüyor. Koçhan´dan, gazeteci olarak bilgi almayı başarmak da hemen hemen olanaksızdır. Hep, yasaklara sığınır, hele hele kazı için o yıl, bakanlıkça gönderilen ödeneği açıklamak, onun için bir ?devlet sırrı? gibidir. Bu yılki kazılar için ören yerine görüşmek için gittiğimde Allah´tan, ören yerinde kazı ekibi başkan yardımcısı Doç. Dr. Korkmaz Meral vardı. Sağ olsun, bilgi verdi ama ödeneği sorduğumda, ?Kazı ekibi başkanımız Nurettin Hoca´dan izinsiz söyleyemem. Ancak, ödeneğimizin yetersizliği nedeniyle bu yıl kazılarımız 10 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında olacak? yanıtını aldım. Sonra, söylemeyeceğini bile bile kazı ekibi başkanı Doç. Dr. Nurettin Koçhan´ı telefonla aradım. Belirttiğim gibi sanki bir devlet sırrını açıklayacak! ?Yasak, söyleyemem!? yanıtının ardından Balıkesir İl Kültür Müdürü Mustafa Çaltı´yı aradık. Basın ile çok sağlıklı ilişkileri bulunan Çaltı, ?Ne varmış ki bunda saklanacak? Kyzikos´un bu yılki ödeneği 70 bin lira, yazabilirsiniz? dedi.

Gazetelere gönderdiğimiz haber ise ?Kyzikos kazıları, ödenek yetersizliği nedeniyle erken bitecek? başlığı ile çıktı. Anladığımıza göre Nurettin Hoca, bu habere kızmış olacak ki, kazılarla ilgili olarak daha önce kendisine görüşme randevusu verdiği Anadolu Ajansı Bandırma muhabiri Ahmet Pesen´e haber göndererek, ?Bakanlık, gazete haberine kızdı. Haber vermemizi yasakladı!? demiş. Laf!

Nurettin Hoca, artık şu 657 sayılı yasaya sığınmayı bıraksa ve biraz inisiyatif kullansa iyi olacak. Çünkü artık, ?Bakanlık açıklamaya izin vermiyor!? masalını dinlemekten bıktık!

Nurettin Hoca, 10 yıl boyunca, Erdek Zeytinliada´da başarılı kazı dönemi geçiren Doç. Dr. Nurettin Öztürk´ün, gazetecilere verdiği bilgileri hiç mi görmedi?

ÖDENEKLER NASIL BELİRLENİYOR?

Anlamadığım bir nokta da şudur:

Evet, ülkemizde yaklaşık 150 ören yerinde arkeolojik kazılar gerçekleştiriliyor. Bu kazılara ödenekler, hangi kıstaslar göz önüne alınarak veriliyor.

Daskyleion gibi beş uygarlığın yaşadığı, Perslerin Satraplık merkezi(bölge valiliği) olan çok önemli bir ören yerine bu yıl verilen ödenek sadece 92 bin 600 lira; ?Dünyanın Sekizinci Harikası? olarak bilinen Hadrianus Tapınağı´nın da yer aldığı Kyzikos´a ise bu yıl için ayrılan ödenek 70 bin lira gibi sembolik bir rakam.

Bir de şu gerçek var.ws

Bu kazılar için Erzurum Üniversitesi gibi uzak yerlerden görevlendirilen ekiplerle yılda 1-1,5 aylık kazılarla ve hele hele bu ödeneklerle bu kazılar, 300 yılda bitmez.

Dileriz, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi bünyesinde bir ?Arkeoloji Fakültesi? kurulur da, bu ören yerlerinde yıl boyunca çalışma yürütme olanağına kavuşulur.

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44