Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


KIDEM TAZMİNATI

KIDEM TAZMİNATI


Adı üzerinde kıdem tazminatı. Senelerce kıdemli olup da bu kıdem tazminatını almak için çalışmış. Tuzu kurular bu kıdem tazminatının ne demek olduğunu bilmezler. Kıdem tazminatı demek kızların çeyizi demektir. Kıdem tazminatı demek oğlanları düğünü demektir. Kıdem tazminatı tahsil yapamayan çocukların önlerine iş demektir.

Bu kıdem tazminatından mahrum kalmak demek. Kişiyi zora sokmaktır. Emekli olana kadar çalışıp emekli olacak. Paranın bir bölümünü alacak. Geri kalanı maaşına eklenecek. Ne kadar emekli maaşı bağlanacaksa bağlanacak. Kıdem tazminatından alacak olduğu paranın ne kadarı olduğu belli olmayan bir miktarı maaşına eklenecek. Kazandığı bir hakkı belki alamadan hayata veda edecek.

Her nedense bu emekliler sorun oluyor. Emeklilikte yaşa takılanlar için ne denmişti. “Emekli olacaklar. Ondan sonra başka işte çalışacaklar iki maaş alacaklar” denilmedi mi? İyi güzelde bir kişinin 4 maaş alamsını sağlayan sizler değil misiniz? Ayrıca milletvekili olanlarınnerede ise yarıdan fazlası bugün hem emekli maaşı alıyor.

Hem de milletvekili maaşı alıyor. Bir avantajları daha var. İki sene milletvekili yapan millet vekili maaşı üzerinden emekli olma hakkına sahip oluyor. Nalıncı keseri gibi hep kendilerinden tarafa yontuluyor. Bir iktidarın görevi vatandaşının refah içerisinde yaşamasını sağlamaktır. Cennet mekânı olsun Süleyman Demirel hep şunu söylerdi. “Milletimin karnının tok sırtını pek olmasını sağlamak bizim görevimiz” derdi. Kim olduğunu şimdi hatırlamıyorum.

Birisi “emekliler olması bütçe açık vermez demişti”. Sanki kendisi emekli olmayacakmış gibi bir söylemde bulunmuştu. Emekli olmak için çalışan esnaf vergisini veriyor. Çalışanlardan emekli aidatı kesiliyor. Yönetenler maaşlarını bu vergilerden alıyor. Yine de bu çalışanlar bir türlü yaranamıyor. Ülkede sosyal adalet kalmadı. Sosyal dayanışma kalmadı. Ülkede her kesim rahatsız durumda. İşçiler sokaklara döküldü. Avukatlar sokaklara döküldü. Vatandaş borç içerisinde kıvranıyor.

Bunlar durdukları yerde neden sokaklarda? Neden feryat ediyor diyen var mı? İşçi sendikalarına aranızda anlaşın deniliyor. Bu kıdem tazminatını sendikalar gündeme getirmedi. Hazineden ve maliyeden sorumlu bakan gündeme getirdi. İşçileri sokağa döken maliye bakanının gündeme getirdiği kıdem tazminatıdır. Birde avukatlar sokaklarda. Bir yerde iki tane ticaret odası var mı? Bir yerde iki tane ziraat odası var mı? Olmadığına göre neden iki tane üç tane avukat barosu olsun. Bu avukat baroları oyalından sonra. Belki de ticaret odalarına ve ziraat odaların sıra gelecektir.

Bu olaylar ülkeyi ayrıştırmaya doğru götürür. Siyaset bu noktaya getirilmeye çalışılıyor.  Artık ülkede ne demokrasi ne adalet kalmadı. Vatandaşın yarın avukata ihtiyacı olduğu zaman vatandaş hangi baroya gideceğini şaşıracak.  İnsanların savunma hakkı bile kalmayacak. Avukat istiyor musun diye soruyorlar. İstiyorum derse? Hangi barodan avukat gelecek? Çünkü barolar senin baron benim barom diye ayrılacak.

İnsanların savunma hakkına dahi tesir edecektir. İnsanlar şimdi özgür olarak istediği avukata gidip anlaşabiliyor.  Ülkede son günlerde yanlış işler yapılıyor. Demokraside olmaması gereken olaylar cereyan ediyor. Allah sonumuzu hayır eylesin. Her geçen gün demokrasiden uzaklaşılıyor. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                            30 – 07 – 2020 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44