Zeki KARADENİZ (NETLİ-YORUM)


Kordon bağı

Kordon bağı






Son yazımın ardından uzun süre yazmadığımı fark ettim.  Yazılacak bir şeylerin olmadığından değil zaman konusunda yetersizlik ve konulara olan bakış açım olsa gerek.

O kadar çok köşe yazan arkadaşım var ki hepsi ayrı bir değer, hepsi ayrı bir ekol kendi alanlarında ortaya koydukları performans ile hepsi ayrı ödülü hak ediyor.

Görüş elbette önemli ancak benim bakış açım özellikle Kordon bağı ile ilgili olduğu için birçok kimse benimsemeye bilir.

Kordon bağının tarifini yapmaya gerek görmüyorum. Herkesin bildiği kordon bağı bir sele kadar barsak parçası.

Ne alakası var diyecek olursanız izah edeyim. Ben ve kardeşlerim belki evde belki hastanede dünyaya  gözlerimizi açmış olabiliriz. Bildiğimiz kendimiz ile birlikte dünyaya gelişimizin bağı yani (Kordon) denen göbek bağımızın hiçbir yerde bırakılmadığıdır.

İnanış bu ya yer mekan neresi olursa olsun o kordon bağı gelir alim olması istenen çocuk için cami avlusu, ilim adamı olması istenen çocuk için okul bahçesi, sporcu olması istenen çocuk için spor alanı, evcimen olması istenen çocuk için evin bahçesine gömülür.

Rivayet bu ya inanırız, genelde bu beklenti doğru çıkar çocuk nereye giderse gitsin memleketimizi dergah olarak kabul eder ömrünün önemli bölümünü dışarıda geçirmek zorunda kalsa bile mutlaka dönüş yolunda evinin yolunu bulur.

Son yıllarda cenazelere katıldığım köy, belde ve şehir mezarlığında bunu açıkça gördüm. Hiç yabancı yok hepsi bizim çocuklarımız.

Dün ne ise yarında o kabir kabir'e, koyun koyuna ebedi istirahatğah'ta.
O sözü bildik bir siyasetçimizden duymuştum Balıkesir'deki bir il divanında kızdığı başka bir vekil için sarf etmişti. ‘'Allah beni onunla kabir komşusu yapmasın'' aradan bir hayli zaman geçti bilinç altına yerleşmiş o zamanlar ne anlama geldiğini pek anlayamamıştım. Zaman ilerledikçe daha iyi anlar oldum.

Güzel yurdumuzun müstesna köşesinde yaşayan insanlar olarak kardeş kardeş geçinmek ve bir birimize sahip çıkmak yerine, mezar komşusu olmamaya yönelik beddualar almaya getiren nedenleri şimdi daha iyi anlamaya başladım.

Gurbetçilik ne olduğunu bilmediğim için yaşadığım kentte gurbetçiliği şimdi daha iyi anladım.  Kolay açılan bürokratik kapılan ardında tanıdık yüzleri görmemenin kaygısını şimdi daha iyi hissediyorum. Makam araçlarının yanında park etmiş makam sahiplerinin özel araçlarındaki son rakamlar kimin hangi coğrafyaya ait olduğunu açıkça gösteriyor.

Bir dönem kapıların vurularak içeri girilmesini önlemek için kapıları söktürenler bugün o kapıların önlerine park eden özel araçların plaka numaraları ile kendilerine mezar komşusu olmayacak kimseleri mevki ve makam sahibi yaptıklarını anlaşılıyor.

Bizi bize yabancı olanlarla ıslah etmek düşüncesindeki kimseler şunu çok iyi bilsinler ki yarın aynı mezarlıkta koyun koyuna yine biz olacağın, biz görmesek te ecdat görecek.

Birileri için elbette bu söz konusu değil onlar özel araçlarında yazılı memleketlerinin kabristanlarında olacağı için onları kendi memleketlerinde de tanıyan kimse olacağını sanmıyorum…

Bir zamanlar söylenirdi. ``Nerede bir hizmet varsa kaldır altına bak,  mührü vardır.`` diye

Bugün nerede memleket evlatları, kordonları burada ama kendileri nerede bilinmiyor. Etrafımızda tanıdık kalmadı. Siyasetten bürokrasiye nereye bakarsanız bakın bu ayna bizi göstermiyor.

Kordonumuz burada kendimiz nerede?...

Dostumun birisi telefon etti. ``Bakarmısın Devlet Hastanesi İnternet siyesindeki Eczaneler bölümünde ne yazıyor?`` Merak ettim baktım doğru Balıkesir`deki nöbetçi eczaneler yazıyor!... İlginç başlık Balıkesir, içerik Bandırma, demekki Devlet Hastanesindeki yönetim şeması kendilerini Balıkesir`de sanıyor, sanmakla kalmıyor güncellenme noktasında da zafiyet var, hani performans anlamında atılım olacaktı. Şubat ayının onbeşi geldi içerikte hala Ocak ayının nöbetçi Eczaneler çizelgesi bu da gösteriyor ki ne kadar performans kazandığımızı!...

Tarak vardır saç tarar, tarak vardır baş yarar eğer işin başındaki ile çok oynarsan sonucu birgün senide üzer...






  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44