Ömer Dede KILIÇ (Köy Esintileri)


KÖY ANILARIM (Köy Sevdalısı)

KÖY ANILARIM (Köy Sevdalısı)


KÖY ANILARIM (Köy Sevdalısı)

                Kış sonsuz değildir. Bahar yakındır.  Karahacılı Köyü’nde bir genç,  bir delikanlı, bir köy sevdalısı, emmisiyle, dayısıyla, teyzesiyle, halasıyla hülasa bir köy çocuğu, bir köy aşığı,  kendini sülalesine, köyüne adamış gözü kara yiğit bir genç. Köyüne bir şeyler yapma hevesiyle yola çıkmış bir inan. Çalışkan, dürüst efendiği ile takdire şayan bir insan Aytekin DURAK.

Bir bahar günü koskoca Durak sülalesini büyüğü ile küçüğü ile geliniyle kızıyla, çoluğu ile çocuğu ile köye toplamış, misafirlerini en güzel şekilde ağırlamak kolay mıydı? Bunu ancak yürekli insanlar yapardı. Beş kuruşun peşine düşenler değil, cömert insanlar yapardı. Yiğitlik cömertlik sözde değildi. Yürekteydi. İşte bu büyük işleri yapacak biri olmalıydı. Bu görevi biri üstlenmeliydi. Buna ancak köyümüzde ilk kez sülale olarak durak sülelasi adına  kocaman yürekli insan Aytekin DURAK yapıyordu.

Aytekin DURAK, Genç muhtar adayımız. Gençliği ile girişkenliği ile Köyümüzün kökleşmiş sorunlarını çözmek için iyi niyetlerle yolu çıkmış biri. Bu işleri yapabilecek, kapasiteli biri.

 Bak hazan geçti. Kışta bitti. Ve beklenen bahar yakın demiştim. İşte bahar geliyor. Köyümün gitsem varsam kör pınar mevkiine şimdi sarı sarı çiğdemler açmıştır. Diğer çiçeklerde çiğdemlere inat öksüz oğlan, sümbül, menekşeler sırasını beklemektedir açmak için. Hey gözünü sevdiğim bahar, Kırıkkale’den evimde aynı duyguları hissediyorum. Kara yel bütün ihtişamıyla esiyordur. Bedene hem de kurşun gibi değiyordur.  Varsın değsin bu yanan yürekleri ancak bu poyraz serinletir. Rahmetli Döndü babaannemi hatırladım. Mart ayında beraber giderdik arpa tarlasına. Babaannem patates, soğanları dikerken ben poyrazın soğuğundan korunmak için tarlanın çukur yerlerine yatardım. Ah o yıllar ah… Çocukluğumuz keşke öyle kalsaydık. O büyük insanlar birer birer göçmeseydi diğer aleme. Uçup giden çocukluğumuz, gençliğimiz…

Köyümüzün kökleşmiş sorunlarından su sorununu mutlaka çözülmeli, Köy içi yollar ve köy dışı yollar yapılmalı, Artık devlet tarım alanlarını ve meraları hayvancılığın desteklenmesi için yerleşim yerlerine açmamaktadır. Önceki dağıtılan arsalara mutlaka evler yapılmalı, arsası olmayanlarda bahçelerinin bir köşesine ev yapmalı, muhtarlıkça yol çalışması yapılmalı, yol sadece bir kişiye lazım değil, tüm köylünün geçmesi için girişim yapılmalı ve tarla sahibi de mağdur edilmemelidir.

Baharın bütün güzelliklerini köyümüzün küçüğüyle, büyüğüyle tüm insanlarımıza yaşatmak için köy halkımız sık sık köye gelerek köyümüzün o nezih havasını tatması için muhtarlıkça teşvik ve özendirici çalışmalar yapılmalıdır. Çocuklarımız ve torunlarımız şatafatlı avm yerine bir elmanın, bir armudun, ağaçta yetiştiğini göstermek için mutlaka köye getirilmeli ve o köy havasını içine çekebilmelidir.

Köyümüzün gençleri geleneğimizi ve adetlerimiz gün geçtikçe unutma başka kültürlerin egemenliği altına girmektedir. Bu köyümüzde halay bilen birkaç kişi kalmıştır. Hele düz oyunlarımız hiç bilen kalmamış ancak anakaranın bağları revaçta olup, bu oyunları oynanmaktadır. Bunun için köyümüze bir kültür merkezi yapılmalı, halk eğitim müdürlüğü ile koordineli çalışarak, geleneklerimizi yaşatmak için muhtarlıkça acilen girişim yapılmalıdır.

Sevgili dostlarım mutlaka Aytekin kardeşimiz gibi vizyonu olan, kapasiteli, girişken  sözünün eri, tutamayacağı  sözü vermeyen, verdiği sözü de yerine getiren biri muhtar yapılmalıdır.

Aytekin kardeşim çıktığın bu yolda sana yürekten başarılar diliyorum. Bahtın açık olsun. Allah yar ve yardımcın olsun.

                                              11-11-2019   Ömer KILIÇ

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:46
  • GÜNEŞ 06:17
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:58
  • YATSI 21:23