Hedef (GÜNDEM)


Kubilay´ın Eşi Fatma Vedide: O, Şeriat Düzeni İsteyenlerin Kurbanı Oldu

Kubilay´ın Eşi Fatma Vedide: O, Şeriat Düzeni İsteyenlerin Kurbanı Oldu


 

Devrim Şehidi Mustafa Fehmi Kubilay´ın öldürüldüğünü öğretmen eşi Fatma Vedide Kubilay, Balıkesir´in Tuzakça Köyü´nde öğretmenlik yaparken öğrendi.

/resimler/2017-12/24/2151566248702.jpg

Devrim şehidi Kubilay´ın eşi Fatma Vedide, ilk kez 11 yıl önce sessizliğini bozmuş Cumhuriyet´ten Hikmet Çetinkaya´nın sorularını yanıtlamıştı, Fatma Vedide de bir öğretmendi ve eşini yitir­diği zaman Balıkesir Gönen´in Tuzaklı Köyü´nde görevliydi. Fatma Vedide, 1983 yılında 75 yaşındayken, Hikmet Çetinkaya´nın sorularını şöyle yanıtlıyordu:   

? Biraz Kubilay´dan söz eder misiniz?

? Biz İzmir´deyken Millet Mektepleri öğret­men yetiştiriyordu. Bu okullarda yeni Türkçe okutuluyordu yetişkinlere? Hani şimdi Halk Eğitimi Merkezleri´nde okuma-yazma kursları var ya, onun gibi. Biz okulda eski harflerle öğre­nim gördük. Yani eski yazı okuyarak mezun ol­duk. Ama öğretmenliği yeni harflerle yaptık. Biz yeni harflere yabancı değildik. Fransızcadan tanışırdık Latin harfleriyle. İzmir´de Kubilay, Millet Mektebi´ni bitirmiş. Aydın´da Millet Mektebi açıldığında öğretmen olarak onu atadı­lar. Biz Kubilay´la vatan meselelerini çok konu­şurduk. Bilhassa ben ve Kubilay, ulusumuzu çok severdik. Koyu milliyetçiydik. Milli duyguları­mız vardı.

? Bu duygularınız nasıldı, anlatır mısınız?

? Büyük kurtarıcı Atatürk´ün yaptığı devrimleri benimsemiştik. Örneğin kadının çarşaftan kurtarılması, yeni harfler, medreselerin, tekkele­rin kapatılması gibi? Üstelik biz birtakım gerçe kdışı şeylere karşıydık.

? Gerçek dışı dediniz, nedir bunlar?

? Efendim, hurafelere, cinlere, perilere, büyüye inanmazdık. Ne diyorlar? Ha, aklıma geldi. Bi­zim batıl inanışlarımız yoktu. O eskiden beri alışılagelmiş sözler. Yok evden çıkarken sağ ayağını değil, sol ayağını atacaksın, bilmem şu sayı uğursuzluk getirir, filanca gün çamaşır yı­kanmaz gibi şeyler? Ben ve o, koyu bir dindar değildik. Yani tutucu değildik. Atatürk, şeriat düzenini kaldırmıştı. Medeni evlilik kabul edil­mişti. Yani biz o yılların Atatürk devrimlerine bağlı öğretmenleriydik.

? Kubilay´ın kişiliği nasıldı?

? Kubilay çok sinirli, daha doğrusu atak bir ki­şiliğe sahipti.

? Size karşı davranışları?

? Bana karşı çok saygılıydı. Yani şehit edilişine kadar bir buçuk yılı aşkın süreli evliliğimizde bana karşı hiç kırıcı olmadı. 

? Çevresine karşı nasıl davranırdı?

? Biz o yıllar iki genç öğretmendik. Yani Ata­türk Cumhuriyeti´nin öğretmenleri? Biraz önce söylediğim gibi, ben ve Kubilay, gerçekçi kişilerdik. Akılcı yol neyse ona inanırdık. Din hususunda da öyle? Nitekim o, şeriat düzeni is­teyenlerin kurbanı oldu. Çevresine karşı da ger­çekçi bir tavır alırdı. Sürekli vatan meselelerin­den konuşurdu, ülkesini seven öğrencilerini Atatürk devrimleri doğrultusunda yetiştiren bir öğretmendi. Ama dedim ya, ataktı. Hareketliy­di. Birden bire kızar, sonra yumuşardı. Bu onun kendine özgü yapısıydı. Ama hiçbir zaman kırıcı olmamıştı. Sadece sinirliydi. 

Öğrencilerine Atatürk devrimlerini öğretirdi

? Kubilay içki, sigara içer miydi?

? İçkisi, kumarı, sigarası yoktu. Kahveye git­mezdi. Sadece spor yapardı. Spor yapar ve öğrencilerine Atatürk devrimlerini öğretirdi.

? Kitap, gazete okur muydu?

? O zamanlar kitap yoktu sanırım? Ama ga­zete okurdu.

? Sizce inatçı bir kişiliği vardı Kubilay´ın?

? Evet, inatçı bir kişiliği vardı. Kendi düşünce­lerini sonuna dek savunurdu. Ama kavgacı de­ğildi. Kavgaya varan tartışmalara girerdi, ama kavga çıkarmazdı. Ben ona ?Askerde böyle tartışmalara girersen başına türlü işler gelir´ derdim.

? Kubilay´ın ailesi Girit´ten gelmiş, değil mi?

? Evet, Girit´ten gelmişler. Önce Adana Kozan´a yerleşmişler. Sonra Antalya´ya, oradan da İzmir´e gelmişler.

? Çocukluğunu anlatır mıydı Kubilay size?

? Çocukluğundan hiç söz etmezdi. O yüzden çocukluğunu bilmiyorum. Yalnız babası, Girit´­ten geldiklerinde evde Rumca konuşmayı yasak­lamış. İzmir ve Bursa öğretmen okullarında çok başarılı bir öğrenci olduğunu kendisinden değil, arkadaşlarından duydum. Okulda voleybol takımında oynadığını öğrendim. Ama beraberli­ğimiz bir buçuk yıl sürdü. Pek az geçti ömrümüz onunla, doğru dürüst birbirimizi anlayamadık bile, ufak bir çocukla bir buçuk yaşında ortada kaldık. Öyle ayrıldık..

Fatma Vedide Hanım, Kubilay´ın şehit edili­şini Gönen´in Tuzaklı Köyü´nde öğretmenlik yaparken öğrendi. Oğlu Vedat Kubilay on se­kiz aylık bebekken. O acı haberi nasıl öğrendi­ğini şöyle anlattı Fatma Vedide Hanım:

-Gazeteden öğrendim. Gönen´deydim. Gaze­teye meraklıyımdır. Ders sonu başöğretmen odasına gittim. Gazeteler masanın üzerindeydi. Bir gazetede Kubilay´ın resmini gördüm. Oku­dum. Hıçkırmaya başladım. İnanamıyordum. Vedat´ı öyle bıraktım. Bizi Balıkesir´e götürdü­ler. Balıkesir´de öğretmenler, Kubilay için bir toplantı düzenlemişlerdi. Hemen orada bir ko­nuşma hazırladım, Şimdi ne yazdığımı, ne konuş­tuğumu pek anımsayamıyorum. O zamanki hislerimle ne yazmışsam, onları okudum.

Fatma Vedide Hanım´ın o gün Balıkesir´de neler söylediğini, Cumhuriyet´in sayfalarından öğreniyoruz:

?Kubilay gitti, bundan kalbim sızlıyor. Fakat icabında her muallim gibi bende yavrum da kutsi inkılap uğrunda ölmeye hazırız.?

 

 Eşi Kubilay´ın öldürüldüğünü Balıkesir´in Tuzaklı Köyü´nde öğretmenlik yaparken öğrenmişti Fatma Vedide Hanım.

http://mustafakemalim.com/devrim-sehidi-kubilay-ve-31-nadir-fotograf/

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44