Zeki KARADENİZ (NETLİ-YORUM)


Küçük bir aneknot

Küçük bir aneknot






Hani ``Delikli demir çıktı, Mertlik bozuldu`` demiş ya Köroğlu bizde bu özlü sözü günümüz mesleğimize uyarladık,

Elbette kendimiz için değil sayfalarımıza aktardığımız dostlarımız için bir Aneknot olsun diye.

Kompaks makinalardan, siyah beyaz makara filmlere, Slayt`tan Dijitale gelinen Fotoğraflama teknolojisinde gelecek bize neleri sunacak bugünden bilmek mümkün degil, Mümkün olan bu değişime ayak uydurmak.

Fotoğraf evrimini yakaladığım 1970 li yıllardan günümüze uzanan arterde, hep değişim üzerine şekillenmekten elimizde kalan makinalar nerede ise antika müzesi kuracak stoğa ulaştı.
Konunun özü elbette bu değil, Asıl konumuz geçmişteki teknolejik performansın yetersizliği istediğimiz net ve arzu ettiğimiz pozları yakalamamız bir hayli güç ve maliyetli oluyordu.

Çekilen fotoğrafı görme olasılığı olmadığı için çoğu kez sıkıntı yaşamadık değil, Ama aradan geçen süreç teknolejik anlamda yaşanan evrim Dijital kameralarla tanıştıktan sonra ufkumuz genişlerken maliyetlerimiz nerede ise sıfırlandı.
Kaliteli bir makinaya  sahip olmak, Kullanılan makina üzerinde yeterli bilgiye sahip olmak gerek portre anlamında, Gerekse doga manzaralarında arzu ettiğiniz pozu görüntülemekte özgürsünüz.
Özgülük  kavramı elbette durağan pozlar için geçerli, Ben ve dostlarım kişi ve grup pozları çekerken seri pozlamayı almamız genelde olumsuz eleştiri almamıza neden oluyor.
``Öyle ya adamın elindeki makinanın performansını gösteriyor`` gibisinden fısıltıları çoğu kez duyarız oysa amaç elbette gösteriş değildir, Tekli veya grup pozlarda objektifin karşısında kişi ile göz göze gelmek hiçte kolay olmaz, Örneğin kürsüde konuşan birisi 5 dakikalık süre içersinde 5 kez kaşını kaldırıp bize bakmazsa çekilen o karelerden fotoğraf elde etmek mümkün değildir.

Bu anlamda sürekli poz vermek durumunda olanlar dogal olarak istenilen poza gereken zemini hazırlarlar, Konuşmacı veya gruplarda yer alan acemileri makinanın pili bitene kadar çekseniz istenilen pozu alamazsınız.
Özellikle siyasilerin bir bölümü dogal pozlamada çok iyi sonuç verir, bazıları ise çok zor pozlanır.
Basın mensubu arkadaşlar bunları çok iyi bilir, oldu bitti toplantılar ardından istenilen poz alınamadığı için çogu zaman arşivdeki eski resimlerden yararlanılır, Yarın gazetede çıkan eski pozu görenler konunun ayrıntısını bilmeden ``Birçok poz çekti, Demekki makinada film yokmuş!..`` diyerek topu taça atmaktadır.

Kimse kendisinde kusur aramaz, İşte bu yazımı bu nedenle kaleme alıyorum.
Neden mi ?
Belli ortamlarda grup resmi almak üzere ön tarafa çıktığımızda çektiğimiz ilk 5 poz genelde işe yaramaz, Bu pozlamalar  sadece kareye alınan kişilerin tümüyle dikkatini çekmek üzere yakılan flaşlardır.

Örneğin ilk üç flaş patlaması ile resmi çekildiğini sanıp başını arkaya çeviren kişi ayni karede bulunduğu diğer kişinin ancak resim çekildiğini anlamış olduğunu bilmemektedir.
Dolayısı ile biri hanya ya, Öteki Konya ya bakan işe yaramaz bir poz elde edilmemek için kameranın pilaşının patlamasının sonlanana dek gözlerin objektiften çekilmemesi gerekmektedir.

Eger  bir gazeteci çöpe attığı bu olumsuz kareleri basmaya kalksa, İnanın ortaya soyut bir karikatür romanı çıkar.

Heralde anlatmak istediğim net olarak anlaşılmıştır.
Haber + Kaliteli bir resim okur hit`ini yükseltmektedir.

Bulundukları konum itibarı ile sürekli Objektif önünde yer alan veya zaman zaman olmak durumunda kalan dostlarımız lütfen bu ayrıntıya dikkat etsinler.


  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44