Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


KURBAN BAYRAMI

KURBAN BAYRAMI


Dini bayramlarımızdan ikincisi olan kurban bayramı da geldi. Dini bayramların süreleri vardır. Ramazan bayramı üç gündür. Kurban dört gündür. Bu dini bayramların süreleri uzun olduğu için. Tatil olarak algılanmaya başlandı. Eskiden bayramlaşmalar bayram süresince devam ederdi. Şimdi yan komşu bile mesaj gönderiyor. Eski bayramlar aranıyor. Tabi bizim yaşımızda olanlar arıyor. Kurban bayramı vaciptir. Yapılması gerekir.

Namaz farzdır. Farzla vacip arasında aşağı yukarı fark yok gibidir. Namazın kazası vardır. Kurbanın kazası yoktur. Namaz buluğ çağına gelenlere farzdır. Fakat kurban öyle değildir. Bazen bir şeyi yapmayı düşündüğümüzde bunu yapmak vacip oldu deriz. Yani o işi yapmanın zamanının geldiğini kendimiz teyit etmiş oluruz. Kurban kesmenin de zamanı geldiğinde vacip olmuştur. Maddi durumun el verecek.

Evin olacak, paran olacak kimseye muhtaç durumda olamayacaksın. Bunlar olduğu zaman kurban kesmek vacip olmuştur. Bayramlar bir yerde de paylaşmaktır. Ramazanda fakirlere zekât fitre verilir. Kurbanda ise kurban eti verilir. Kurban kan akıtmaktır. Kesilen kurban üç parçaya ayrılır. Bir parçası ev halkının yemesi için ayrılır. Bir parçası fakirlere verilir. Üçüncü parçada gelen misafirlere ikram edilir. Kurban bayramı suiistimal ediliyor. Diyanet işleri kurban parası topluyor. Dış ülkelerde kurban kestiriyor.

Öncen can sonra canan gelir. Kendi fakirlerimiz dururken? Neden dış ülkelere gönderil? Bunu anlamak mümkün değil. Kendi ülkemizin fakirleri bu ülkenin fakiri değil mi? Önce kendi fakirimizi düşünmeliyiz. Kurban için ayrılan para kurbana harcanmalıdır. Yani kan akıtmak gerekir. Sen parayı ver ben senin yerine kurbanı kestireyim. Böyle bir olay bana ters geliyor. Şu devirde böyle bir olaya inanmak bana göre çok zor.  Daha fazla kafanızı karıştırmak istemiyorum. Kurban parasını ben şuraya bağışladım. Bana göre bu kurban yerine geçmez. Kurban söylediğim gibi kan akıtmakla gerçekleşir.

Artık eskisi gibi millet kurban kesmiyor. Son zamanların modası büyük baş hayvan kesmek oldu. Neden büyük baş hayvan kesiyorsun dediğimizde sucuk yaptırıyorum.  Sen kurbanı kurban olarak mı kesiyorsun? Yoksa sucuk yaptırmak için mi kesiyorsun? Et sahibi olmak için kurban kesilmez. Kurban Allah rızası için kesilir. Eti kesinlikle para karşılığı satılamaz. Kurbanın fakirlere vermek için ayrıldığınız parçayı. Kurban kesmeyene değil.  Komşum kesmedi ona vereyim derseniz olmaz. Kurban kesmeye gücü olmayan fakirlere verilmesi daha güzeldir. Kurban kesmeyen komşuna misafirlere ikram etmek için ayırdığın parçadan verebilirsin. Saygılarımla.  BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Kurban bayramının bütün İslam âlemine hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ülkemiz için bu bayram barışın, güzelliğin, birlik beraberliğin, huzurun, refahın, hoş görünün, sağlığın, sıhhatin, insanca yaşamanın yollarının açılmasına vesile olmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Balıkesir halkının bayramını candan kutluyorum. Allah sağlıklı mutlu nice bayramlar kutlamayı nasip etsin. Basın mensubu olan arkadaşlarımın da bayramlarını kutluyorum. Allah birlik beraberlik içerisinde nice kurban bayramları kutlamayı hepimize nasip etsin. DP´li olanların bayramlarını kutluyorum.

 Kaz dağlarında nöbet tutan bütün vatandaşlarımın da bayramlarını kutluyorum. Allah sizleri her türlü kazadan beladan korusun. Yalnız değilsiniz. Sizinleyiz! Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 09- 08- 2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44