Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


MADEN OCAKLARI

MADEN OCAKLARI


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

İş kazalarında Avrupa da birinci dünyada üçüncü durumdayız. Böyle önemli olan maden ocaklarına işletme ruhsatı verilirken. Önce oranın jeoloji mühendisleri tarafından incelenmesi gerekir. Ruhsat alan şirketin durumu incelenmelidir. Şirketinde ki mühendis kadrosuna bakılmalıdır. Sermaye sahibi daima kazancını düşünür. Gelir olsun gider olamasın diye hesaplar yapar. Az ücretle işçi çalıştırmayı, az işçi ile çok iş yaptırmayı yeğler. Ülkemizde sendikalar körletilmek için gayret sarf ediliyor. Sendikalı işçiler sermayenin işine gelmez.

Çalışma bakanlığı ne için kurulmuştur? İşçilerin haklarını korumak için değil midir? Böyle kazalar olduğunda çalışma bakanlığı ortaya çıkıyor. Soma da 301 maden işçimizin acısını içimizden atamadan. Bir asansör kazası geçirdik. Şimdide Ermenek maden ocağında olan elim kazada suda boğulan 18 işçimiz için yüreklerimiz yandı. Soma maden ocağında olan kazadan sonra “bu işin fıtratında böyle olaylar” var, denildi. Buralarda şehit olan işçilerimiz eceli kaza ile canlarını vermişlerdir.

Peygamber efendimize ashabından birisi “ya resul Allah ben devemi bağlamadan yatsam olur mu” demiş. Peygamber efendimiz “deveni sağlam kazığa bağla ondan sonra Allaha tevekkül ol” buyurmuşlar. Bunun anlamı tedbirinizi alın demektir. Tedbiri almadan çok para kazanmak için işe koyulursan bu olaylarda can verenler eceli kaza ile ölmüştür. İnsan hayatının söz konusu olduğunda, ahbap, dost, arkadaş, yakın gözetilmez. Bu Ermenek maden ocağı haziran ayında denetimden geçmiş. Basından öğrendiğim kadarı ile bu işletmeciye ceza kesilmiş. Ceza kesmek devletin kasasına para girmesi demektir. Ceza kesilmesi o işletmeyi cesaretlendirir. Yapılması gerek eksikliklere şu kadar masraf edinceye kadar. Daha az cezayı öder işime bakarım der. O cezayı da işçileri fazla çalıştırmak sureti ile telafi eder. Bu eksikler giderilene kadar bu iş yerini kapatıyoruz derseniz. İşte bu o iş yeri için en büyük cezadır. Hem maddi hem de manevi ceza almıştır. Piyasada itibarı sarsılmıştır.

Denetimler habersiz yapılmalıdır. İşletmeciler her an denetime gelirler diye düşünmeye sevk edilmelidir.  Çalışma bakanlığının emrinde o kadar denetimci var. Bir işletmeye bir ayda iki defa denetime gidilsin bakalım ne olacak. Bu iki üç defa yapılsın. O iş yeri her gün denetime hazır olarak çalışmaya başlar. Başbakan “maden ocaklarında teknolojiye uygun araç gereç kullanılmıyor” demiş. Avrupa da iş kazalarında birinciyiz. O zaman bunun nedenleri araştırılmalıdır. Bakanlar Avrupa ülkelerine ne için giderler?  Kendi bakanlığı ilgili bazı şeyleri gözlemlemek için olmalı. Acaba öylemidir?  Çalışma bakanına sormak gerek. Avrupa’ya veya başka bir ülkeye gittiğinde bakanlığı ile ilgili kaç iş yerini gezmiştir? Ben iş yeri gezdiğini tahmin etmiyorum. Meslektaşları ile eğlenceye ve dolaşmaya çıkmıştır. Ülkede sendikalı işçi sayısı her geçen gün azalıyor. Hâlbuki iktidarın sendikalı işçi sayısını artırmak için çalışması gerekir. Bizde ise tam tersi oluyor. İktidar sendikalı işçi sayısını azaltmak için gayret sarf ediyor. Sendikalar eskisi gibi etkili olamıyorlar. Eskiden sendika yetkilileri bir iş yerine giderdi. İş güvenliği yoksa hemen harekete geçerlerdi. Şimdi böyle bir şey olmuyor. O gördükleri eksiklik giderilene kadar mücadele ederlerdi. Greve dahi giderlerdi. Şimdi işçiler haklarını aramak için sokağa çıktığında karşılarında polisi buluyorlar. İktidar bunlara müsaade etmiyor. Geçirdiğimiz 10- 15 seneyi şöyle bir gözden geçirin. Tedbirsizlik yüzünde yüzlerce vatandaşımız canlarında oldu.

Hatırladığım kazaların bazıları. Hızlı tren kazası, yapılan alış veriş merkezinde çalışan işçilerin naylondan yapılmış barakada yanmaları.  Asansör kazası, tersanelerde ölen işçiler. Yakın geçmişte soma faciası. Kozlu kömür işletmelerinde cesetlerini bile çıkaramadığımız kaza. İşçiler öldükten sonra kazanın olduğu yere ilgili bakanların gitmesinin hiçbir anlamı kalmıyor. Haber vermeden bir iş yerini denetlemeye giden bir bakan gördünüz mü? Soma faciasının neticesini gördük. İki ay önce bakan madende yemek yiyor. O kazanın olduğu maden ocağını övüyor. İki ay sonra o maden Ocağında 301 işçi canından oluyor. Kozlu maden ocağında kaza oluyor. İşveren ortalıkta gözükmüyor 15 gün sonra ortaya çıkıyor. Bu ocakta daha önce yapılan denetinde bir sürü eksik tespit edildiği. Bu eksiklerin hiç birisi giderilmede çalışmalara devam ediliyor. O kazadaki işçilerin cesetlerini bile çıkaramadık. Maden ocağına saklanma odaları yapılması şartı konmuş. Neden bu odalar yapılmadan işletmeye açılıyor?

İş kazaların azalmasını istiyor isek. Denetimlerin sık yapılması, haber vermeden denetime gidilmeli. İş güvenliği olmayan yerler için. İş güvenliği sağlanan kadar işletme kapatılmalıdır. Sendikalar daha aktif duruma getirilmelidir.  İşçilerin sendikalı olması mecbur tutulmalıdır. AKP iktidarı döneminde sendikalı işçi sayısı bildiğim kadarı ile % 60 azalmıştır. Bu kazalarda ölenlerin sorumluları tedbirlerini tam olarak almayanlardır. İşçilerin eceli kaza ile ölmelerinin önün geçilmesidir. Bu da tedbirleri tam olarak almakla mümkündür. Maden ocakları ölüm makinesi olmaktan çıkarılmalıdır. Ermenek maden ocağında hayatlarını kaybeden işçilerimize Allahtan rahmet ailelerine ve sevenlerine sabırlar dilerim. Ayrıca Diyarbakır da kalleşçe, kahpece şehit edilen astsubayımıza da Allahtan rahmet ailesine ve sevenlerine de sabırlar dilerim.  Milletimizin başı sağ olsun. Allah ülkemize böyle acıları bir daha göstermesin. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 30- 10- 2014 Mustafa KOÇAL

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44