Hedef (GÜNDEM)


Malatyalı Şeker imam

Malatyalı Şeker İmam


 

Celal Tilgen, Malatya´daki şeker Camii´nin imamı şeker Hoca. Ama bu lakabı sadece camiye borçlu değil.

Vaazını "Malatyaspor Galatasaray´ı yensin, amin" diye bitiren  ama kimseden tepki almayan bir din adamı.

Şeker Hoca bir alem hoca : ´Peygamberimiz yaşasaydı cipe binerdi, zaten devenin de iyisine binmiş!´ diyor.

Teravih namazında eli boş gelen kadınlara :"Televizyon programlarına börek çörek yapıp gidersiniz, buraya eliniz boş geliyorsunuz! " diye takılıyor.

 Şeker hoca Basın Yayın Halkla İlişkiler mezunu.

 Yaşını sorduğumuzda ´52 modelim!´ diyor.

/resimler/2015-7/5/2359146252076.jpg

        İşte sorular ve cevaplar:

-Cemaatiniz camiden taşıyormuş. Nedir bunun esbabı-ı mucibesi?

"Zebanilerden, cehennemde kaynayan kazanlardan, cehennem ateşinde yananlardan bahsetmem. Cami korkutma yeri değil, sevdirme yeridir. Adam camiye zaten dert, ızdırap içinde geliyor. Bir de cehennemden mi bahsedeceğiz?"

-Camide promosyon uygulamanız varmış?

"Gelenleri caminin monoton havasından kurtarmak lazım. Camiye gelen çocuklara camiyi sevdirmek gerekir. Onlara sorular soruyorum, bilseler de bilmeseler de şehirler arası bilet, çeyrek, cumhuriyet altını veriyorum."

- Hep böyle Grand tuvalet mi giyersiniz?

 "İslam dini cübbe, sarık, takke ve tespihten ibaret değildir. Peygamberimiz sıcak iklimde yaşadığı için entari giymişti. Kutuplarda yaşasa öyle mi giyecekti?"

- Hurafeler ve batıl inançlara niçin bu kadar itibar ediliyor?

 "Şiddetle karşıyım. Gidiyorlar türbelere, çaputlar bağlıyorlar,  ´Al sana göbek, ver bana bebek!´ bunlarla uğraşıyorlar. Malatya´da Keşaf Baba Türbesi var. Bir baktım kadınlar türbenin etrafında neredeyse içki kokteyli yapıyorlar. Yakını içki içen eline viski, şarap, rakı ne varsa mezara getirmiş. Şimdi bu adam kalksa bunları kovalasa haklı değil mi? Bunlar dini, takvim yapraklarında, cami diplerinde öğrendikleri için oluyor."

- Cuma Namazının farzını kıldırıp cemaati gönderdiğiniz oluyormuş, niye?

 "Bu memleketin 330 milyar dolar borcu var. Namazın farzını kıldırdıktan sonra; ´Haydi şimdi gidin çalışın, memleket düzlüğe çıksın!´ diyorum."

- Şeker Hoca devam ediyor:

 "Şeker Camii´ne yalınayak gelinmesini yasakladım. Ayağında mantar, egzama, başka bir hastalık olabilir. İnsanlar o ayakla basılan yere secde ediyorlar. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı´na cemaate galoş giydirelim dedim. Henüz alamadım ama 1000 tane alıp koyacağım camiye.´

 ***

 "Bir gün sabah namazı için camiye gelmiştim. Üstünde hırka olan birini gördüm ama çok karanlıktı, tanıyamadım.´Kimisini z?´ dedim, ´Turgut Özal´ım´ dedi. O sırada Başbakandı. Korumalarını atlatıp gelmiş. Annesi Hafize Hanım´la tanıştırıp aile imamları olmamı, dini konularda onları yönlendirmemi ve yılda 5 kere hatim indirmemi istedi.  Babam için 5 kere hatim indirmiyorum, ancak bir kere yapabilirim!" dedim.

-"Peki öldükten sonra mezarıma 5 yıl boyunca gelip dua okur musun?´ dedi.

 "Ya Amerika´da, Arabistan´da ölürseniz, nasıl geleyim?´ dedim, onu da kabul etmedim.  Ama 4 yıl boyunca Özal ailesinin aile imamlığını yaptım."

 ***

 "Bir zaman cami yeni yapıldığı zamanlarda 4 avize gerekiyordu. Halde çalışan birine; ´Sen camiye avizeleri getir, ben senin reklamını yapayım!´ dedim.

"Cami doluyken cemaate; ´Namazın farzı kaç diye sorsam aranızda bilen olur, bilmeyen olur.  Haydi ondan da vazgeçtim, abdestin farzını sorsam onu da bilen olur, bilmeyen olur..  Ama  kaliteli, ucuz sebze ve meyvenin hal binası No:47 Şahin Topaloğlu´nda satıldığını bilip oraya gidersiniz!" dedim.

"15 gün sonra avizeleri getirdi."

"Hocam, gelen giden benim dükkanı soruyor, caminin başka ihtiyacı var mı?´ diye sordu.´

 ***

"Bir ara dünya kupası maçı vardı. Birkaç rütbeli kişi teravih namazını da, maçı da kaçırmak istemiyordu. ´Hocam ne yapacağız?´ diye sordular. ´Teravihe gelin, hızlı kıldırıp sizi maça yetiştiririm!´ dedim.

Birkaç rekatı hızlı hızlı kıldırdım. Sonra biraz rölantiye almışım. Maça geciktiler.  ´Hocam ne yaptın? İyi gidiyordun,sonra birden yavaşladın?´ dediler.

"Yahu radara yakalandık! Görmediniz mi, cemaatin arasında Malatya Müftüsü vardı?" dedim.

                                                           Metin Okumuş

 

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44